Hvorfor og hvordan skaffe seg spansk NIE-nummer

Har du tenkt på å skaffe deg fast forbindelse til Spania? Skal du studere her, jobbe eller bosette deg på spansk jord, åpne bankkonto, kjøpe eiendom – enten det er husvære eller bil – ja, da trenger du som utlending et spansk identifikasjonsnummer. Et såkalt NIE-nummer kan du få på noen dager eller det kan ta et par måneder – litt avhengig av hvordan du gjør ting men også av hvor heldig du er med søknadsprosessen. Her får du lenker til nødvendige skjemaer på spansk med veiledende oversettelse til engelsk og forklaring på hvordan du går frem for å skaffe deg nasjonalt spansk identifikasjonsnummer for ikke-spanjoler.

NIE, en forkortelse for Número de identidad de extranjero eller identitetsnummer for utlendinger, kan ifølge det spanske innenriksdepartementets hjemmesider søkes av utlendinger som har økonomiske, yrkesmessige eller sosiale interesser i Spania. En litt pussig og vag formuleringsmåte kanskje. 

Er du ikke spansk borger, men har spanske forbindelser eller planer om å skaffe deg slike, er det gode grunner til å gå i gang med søknadsprosessen så raskt som mulig. For ganske mange av oss med tilknytning til Spania utover å være ren turist, trenger faktisk et NIE-nummer i en rekke sammenhenger. 

Selve ID-nummeret består av en bokstav etterfulgt av sju siffer og nok en bokstav.

Hvem trenger NIE-nummer? 

Svaret er antagelig: Flere enn du tror. Et NIE-nummer er slett ikke bare for utlendinger som ønsker å bosette seg i Spania (og bare så det er sagt: NIE-nummer er ikke identisk med oppholdstillatelse eller residencia). Du trenger for eksempel NIE-nummer for å kjøpe bil, gå på skole eller studere i Spania, kjøpe eller selge eiendom, forsikre samme eiendom og betale spanske skatter og avgifter. Et arveoppgjør i Spania forutsetter spansk NIE-nummer også for arvtagere dersom det for eksempel er fast eiendom i boet.

Skal du ta opp lån, åpne bankkonto, drive egen virksomhet eller være ansatt på en spansk arbeidsplass må du sørge for å være utstyrt med NIE-nummer. Ved søknad om spansk førerkort eller medlemskap i den nasjonale helseforsikringsplanen skal du også frem med NIE-nummer. Videre krever et opphold i Spania på mer enn 90 dagers varighet (altså gyldigheten til alminnelig turistvisum) NIE. Kort sagt: svært mange med interesser i Spania bør ikke vente med å skaffe seg NIE-nummer.

Søknadsprosessen er ikke spesielt komplisert selv om skjemaer skal fylles ut i spansk utgave med de språklige utfordringer det kan innebære for den enkelte.

Du kan i utgangspunktet søke om NIE-nummer i Spania via en lokal politistasjon eller utlendingskontor eller fra utlandet ved å oppsøke spansk ambassade eller konsulat i det landet der du er bosatt.

Opplysninger på nettet om hvordan man går frem for å søke om NIE-nummer spriker. Oliven & Poteter har snakket med representanter for spanske ambassader i Norden denne uken for å få klarhet i prosessen rundt NIE-nummer.

Slik går du frem

Som nevnt kan du søke om NIE-nummer enten ved en politistasjon eller et utlendingskontor i Spania eller ved en spansk ambassade (i enkelte tilfeller konsulat) i ditt bostedsland. Som hovedregel søker du om NIE i Spania dersom du akter å tilbringe mer enn 90 dager i landet. Søker du derimot NIE-nummer fordi du har eller snart kommer til å få fast eiendom i Spania, kan du like gjerne henvende deg til den spanske ambassaden i landet der du er bosatt. 

I Spania er det ofte mulig å gjøre en timeavtale på nettet, men mange steder kan du ganske enkelt møte opp uten forhåndsavtale. Det samme kan være tilfelle ved ambassadene. For eksempel opplyser den spanske ambassaden i Stockholm til Oliven & Poteter at den holder åpent for søknader om NIE-nummer fra klokken 9 til 12 tirsdager og torsdager.

Kontaktinformasjon til spanske ambassader i Skandinavia følger senere i denne artikkelen. 

Merk deg at skjemaer og tilhørende dokumenter forbundet med NIE-søknad skal leveres personlig og ikke sendes elektronisk eller per post.

Du eller en person du har utstyrt med skriftlig fullmakt for oppdraget, bør ha forberedt en del dokumenter før du eller din fullmektig legger i vei.

Skriv ut og fyll ut (men ikke underskriv) EX-15:

Ta med deg to ferdig utfylte eksemplarer av søknadsskjema EX-15 som du finner her: EX-15, spansk.

Er du ikke stø i spansk, kan du kjøre teksten gjennom et oversetterprogram som Google Translate slik at du får tak i innholdet i spørsmålene som stilles i skjemaet. Alternativt tilbyr spanske myndigheter en engelskspråklig utgave av skjemaet som er ment som en hjelp til å fylle ut det spanske skjemaet. Søknaden skal altså leveres på spansk skjema, men du finner det engelske «hjelpedokumentet» her: EX-15 hjelpedokument, engelsk.

Søknadsskjemaet bør du altså ha fylt ut før du tropper opp hos myndighetene – det krever litt tid. Personopplysninger og slikt burde være greit, men skjemaet ber også om årsak til at du søker om NIE-nummer. Slike årsaker vil kunne være planlagt bosetting, eiendomskjøp, skolegang i Spania osv.

En del NIE-søkere har opplevd at spanske myndigheter selv vil bevitne underskriften. For å spare deg for jobben med å fylle ut hele NIE-søknaden på nytt på et offentlig kontor, kan det derfor være lurt å la være å underskrive søknadspapirene på forhånd.

Dokumentasjon på ditt behov for NIE

Når du (eller din fullmektig) tropper opp for å levere din søknad, bør du sørge for å ha med deg best mulig dokumentasjon som underbygger ditt behov for NIE-nummer. Slik dokumentasjon kan ifølge den spanske ambassaden i Oslo være en e-post fra den spanske banken der du ønsker å åpne en konto, bevis for opptak på skole eller universitet, boligkjøpskontrakt, arveoppgjør eller lignende.

Pass og kopi av bildesiden i pass 

Du (eller din fullmektig) må også ha med pass og en kopi av den siden i passet som inneholder bilde og personalia. Ifølge ambassaden i Oslo, kan en fullmektig greie seg med kopi av ditt pass dersom denne kopien er bekreftet «rett kopi» av notarius publicus. (I Norge omfatter dette tingrett, lensmenn m.fl.)

Utfylt skjema TASA 790

I tillegg til hovedskjemaet EX-15, må du skrive ut og fylle ut skjema for å betale gebyret for søknad om NIE-nummer. Skjemaet er på spansk og du finner det her: Tasa modelo 790 Código 012, spansk.

En “hjelpeutgave” – med en del forklaringer på engelsk finner du her (men husk det er spanskspråklig skjema som skal leveres inn): Tasa modelo 790 Código 012 hjelpedokument, engelsk.

Betaling

Den spanske ambassaden i Oslo opplyser at betalingen for NIE-søknad per august 2019 er på 93 norske kroner. Pengene tas med til ambassaden dersom du søker fra Skandinavia. I Spania er det ikke uvanlig at man blir bedt om å betale inn tilsvarende beløp og ta med bekreftelse på innbetaling fra banken til politi/utlendingskontor for at man skal få levert søknad om NIE-nummer.

Ventetid og gyldighet

Har du gjort tingene «etter oppskriften» og opplysningene du har gitt blir funnet i orden, skal du kunne motta ditt NIE-nummer forholdsvis snart. Det hender at søkere får tildelt nummer på stedet eller i løpet av få dager. Vanligere er det med noen ukers ventetid.

NIE-nummer utstedes av spanske politimyndigheter. Den spanske ambassaden i Oslo opplyser at dersom du søker gjennom ambassaden vil du vanligvis ha på plass ditt NIE-nummer i løpet av 3-5 uker. Du mottar det per e-post. 

NIE-nummer varer i prinsippet livet ut for den som har fått tildelt det, men en representant for den spanske ambassaden i Stockholm minner om et hyppig oversett faktum: Dokumentet som bekrefter NIE-nummeret ditt kan ha en utløpsdato. Sjekk derfor dokumentet du mottar nøye og sørg for å fornye det før utløp. (Avgift for slik fornyelse er i skrivende stund 69 norske kroner.)

Her finner du hjemmesidene til spanske ambassader i de skandinaviske landene: 

Kontaktinformasjon til den spanske ambassaden i Oslo, Norge

Kontaktinformasjon til den spanske ambassaden i Stockholm, Sverige

Kontaktinformasjon til den spanske ambassaden i København, Danmark

Hilsen Oliven & Poteter!