Spania rundt etter instrumenter

Kjærlighet til Spania kan oppstå på mange måter og ta ulike former. Det er langt fra bare trivelig klima, flotte strender og uteliv som trekker nordboere sørover. For en sløydlærer fra Nesodden begynte Spania-forholdet med en ungdommelig forelskelse i flamencogitar, men interessen førte ham ut på en flere tiår lang reise i det spanske landskapet på jakt etter instrumenter fra Middelalderen. Sverre Jensen er en internasjonalt anerkjent instrumentmaker, utøvende musiker og nå også forfatter. «Middelalderinstrumenter» som utkom på Dreyers forlag i vår, er en sjarmerende fagbok. Den byr på fascinerende historiske beretninger, detaljerte foto og beskrivelser av instrumenter komplett med arbeidstegninger for den som vil forsøke seg på håndverket.

Verdsatte musikere: På reiser i Spania fant Sverre Jensen en rekke praktbygg som katedraler og kirker fra Middelalderen, utsmykket med musikere og deres instrumenter. Over til venstre er forfatterens tegning fra et besøk i katedralen i Burgos med dens Portico del Sarmental. Til høyre ses en arbeidstegning til en langhalset lutt av samme type som den som er avbildet i Burgos, om du vil gi deg i kast med håndverket.

Som nyutdannet lærer reiste Sverre Jensen til Spania for å studere og praktisere flamencogitar i ett år. Et musikalsk friår skulle bli starten på en livslang karriere som musiker og instrumentmaker, men ikke først og fremst innen flamenco. 

Visegrupper var populære på 1970-tallet – og den unge musikkinteresserte sløydlæreren nå med jobb i ungdomsskolen, hadde dannet en slik sammen med gode venner. I tillegg til gitar brukte ensemblet spanske «klimpreinstrumenter» som akkompagnement. 

Lærere har som kjent lengre sommerferie enn de fleste andre yrkesgrupper, og Sverre Jensen benyttet avbrekkene til å skaffe instrumenter til visegruppen. Strengeinstrumenter fra tidligere tider og spesielt Middelalderen da trubadurtradisjonen også stod sterkt, var interessante. Kanskje kunne en nevenyttig musiker med begrenset budsjett bygge slike selv?

Feriene ble følgelig lagt til land hvor man fortsatt spiller instrumenter som har forandret seg nokså lite siden Middelalderen, herunder Tyrkia og Marokko. Men det tok ikke lang tid før Jensen igjen fant veien til Spania. Her oppdaget han uventede skatter.

Hva slags materialer ble brukt i middelalderinstrumenter? Antagelig det som var for hånden lokalt. Sverre Jensen benytter samme tankegang når han lager instrumenter. Over ses en Guitarra latina med en kropp lik den man finner på langhalsede lutter. Instrumentkroppen er av gullregn, stemmeskruene av hvaltenner. Jensen skaffer trevirke og andre materialer på oppfinnsomt vis: Gullregn har han for eksempel fått fra en lokal gravplass, hvaltenner finnes gjerne på loppemarkeder.

Jakt Spania rundt

I Spania kom Sverre Jensen over Cantigas de Santa Maria – et manuskript fra andre halvdel av 1200-tallet som inneholder 420 dikt med tilhørende musikk. Sangene som er tilegnet den hellige Maria, er bevart i fire manuskripter – et av dem oppbevares i El Escorial, to i det spanske nasjonalbiblioteket i Madrid og et i italienske Firenze. 

Cantigas de Santa Maria som er skrevet på galisisk-portugisisk, inneholder også 40 illustrasjoner av musikere med ulike instrumenter – en uvurderlig kilde for den som vil bygge egne utgaver. 

Men Spania skulle vise seg å ha enda mer å by på. Har du besøkt pilegrimsmålet Santiago de Compostela, la du kanskje merke til den storslagne porten inn til katedralen i den galisiske byen? El Portico de la Gloria fra andre halvdel av 1100-tallet er nemlig rikt utsmykket med granittskulpturer som forestiller de 24 eldste fra Bibelens endetidsberetning, også kalt Apokalypsen, i Johannes Åpenbaring 4:5. Hver av disse eldste sitter med strengeinstrumenter i hendene, tilsynelatende klar til å spille opp.

Det er mange grunner til at mennesker legger turen til Santiago de Compostela (du kan lese vår artikkelserie om pilegrimsmålet her: Santiago de Compostela: Hvem var Jakob?). For Sverre Jensen ble besøket starten på et arbeid med å rekonstruere Middelalderens instrumenter. 

I boken forteller han humoristisk om oppstarten: «De første middelalderinstrumentene jeg lagde, egnet seg kanskje best som oppfyringsved.» Men flere forsøk og nye reiser førte til instrumenter som nyter anerkjennelse blant musikere i mange land.

På en reise i Nord-Spania besøkte Sverre Jensen byene Leon og Burgos, og også her fant han katedraler med portaler smykket med musikere og deres instrumenter. Og det som fulgte sier litt om hvilket engasjement som ligger bak boken «Middelalderinstrumenter»: Jensen forteller at han bestemte seg for å reise rundt i Spania og besøke alle kirker, katedraler og andre historiske bygninger som kunne tenkes å ha skulpturer av musikere fra perioden.

Langhalset strykeinstrument fra Cantigas de Santa Maria, et manuskript fra andre halvdel av 1200-tallet som inneholder flere enn 400 dikt med tilhørende musikk. (Tegning av Sverre Jensen.)

Ferier over en periode på flere år ble brukt til å reise rundt og fotografere og tegne av middelalder-musikere og deres instrumenter. Prosjektet resulterte i et arkiv på nesten 1000 bilder. Og etter hvert begynte folk fra fjern og nær å ta kontakt med Jensen for å få råd og kunnskap om middelaldermusikkens instrumenter. 

I 1990 ble han sammen med spanske, franske og engelske instrumentmakere, invitert til å være med å rekonstruere alle instrumentene på portalen i Santiago de Compostela. 

Instrumenter tur-retur

«Middelalderinstrumenter» er en bok som kan leses på forskjellig vis og ut fra ulike interesser. Boken er rikt illustrert og utstyrt med to sammendrag, hvert på 13 sider: det ene på spansk, det andre på engelsk.

Sverre Jensen forteller historier om ulike instrumenttyper og deres reise gjennom historien og over landegrenser. Det eldste strengeinstrumentet han beskriver, dukker opp midt på 1000-tallet og har antagelig fulgt mennesker fra Bysants øst i Middelhavet til den iberiske halvøya.

Utveksling av musikk og instrumenter har gått begge veier. Sverre Jensen beskriver for eksempel fidler – forløperen til dagens fioliner også kalt feler, om man holder seg til folkemusikkens betegnelse. Fidlene er instrumentene man oftest finner avbildet i spansk middelalder, noe som kan tyde på at strengeinstrumentet var forbundet med datidens populærmusikk. Antagelig ble de brukt til å akkompagnere sang.

I dag finner man lignende strykeinstrumenter i spansk folkemusikk, særlig i Santander-provinsen nord i landet. De kalles riktignok rabel, og både navnet og instrumentet ligner på det nordafrikanske rebab – et instrumentsom i disse landene brukes til å spille det de kaller andalusisk musikk.

Har du lyst til å lytte til middelaldermusikk med gruppen Kalenda Maya – et ensemble Sverre Jensen stiftet på 1970-tallet? Her finner du lenke til en smakebit: Saltarello.

Fra katedral til loppemarked

«Middelalderinstrumenter» er skrevet av en kreativ mann som besitter og er i stand til å formidle en imponerende fagkunnskap. Samtidig er boken både sjarmerende og personlig.

Et kapittel om tresorter og andre materialer brukt i instrumentene kan tjene som eksempel. Her skriver Jensen detaljert om hvilke materialer som kan ha vært brukt av Middelalderens instrumentmakere og hva han selv har benyttet i sine rekonstruksjoner. 

Egnede materialer kan dukke opp så mange steder: Jensen har brukt hvaltenner funnet på loppemarkeder til stemmeskruer, selvplukkede muslinger til perlemordekor på instrumentene og et piletre felt i skolegården der han arbeidet som sløydlærer, til kroppen på en lutt.

Hva tenker en kreativ sjel når han spaserer til jobben gjennom en gravlund der det blant annet står en vakker gullregn? Materialer til Middelalderinstrumenter! For det lyse trevirket i gullregn blir vakkert sjokoladebrunt når det blir utsatt for lys og luft. Jensen forteller at på spansk kalles trevirke fra gullregn «falsk ibenholt» (ebano falso).

Forfatter Sverre Jensen er en allsidig mann: Sløyd- og musikklærer, utøvende musiker, instrumentmaker og en anerkjent ekspert på middelalderinstrumenter. Jakten på slike instrumenter førte ham tidlig til Spania, og det er blitt mange spennende reiser i det spanske kulturlandskapet gjennom årene.

En dag Jensen var på vei til jobben, hadde kirkegårdsgartneren felt den flotte gullregnen. Jensen sporet straks opp mannen som velvillig fraktet trevirket til skolen slik at det kom til anvendelse i to guitarra latina’er og en rebab. 

Tittelen til tross, «Middelalderinstrumenter» oppleves ikke som noen smal bok. Og for den som skulle mene at Middelalderen interesserer de få, er det verdt å merke seg at middelaldermarkeder og -festivaler – i alle fall før koronaens tid – samlet titusenvis av mennesker, enten det er Oslo Middelalderfestival, Medeltidsveckan på Gotland eller flere titalls arrangementer med middelaldertema som årlig går av stabelen over hele Spania. 

I tillegg til å være en anerkjent instrumentbygger og ekspert på hvordan europeisk tidligmusikk ble fremført, har Sverre Jensen opplevd suksess som middelalder-musiker. I 1973 stiftet han Kalenda Maya, et ensemble som har opptrådt i land verden rundt og vunnet priser og anerkjennelse for sin musikk. Du kan høre en liten smakebit her: https://www.youtube.com/watch?v=mVwAjuEIbxo. Klippet er hentet fra albumet «Kalenda Maya – Medieval and Renessaince Music» som ensemblet fikk Spelemannsprisen for i 1985. Sverre Jensen har også ledet Schola Instrumentalis, al-Andaluz og Aurora Borealis. 

«Middelalderinstrumenter» er spennende og underholdende lesning for den musikk- og historieinteresserte leser og en Spania-bok utenom det vanlige. 

Hilsen Oliven & Poteter!

Spennende lesing? Abonnér, lik og del med venner og kjente! Du finner Oliven og Poteter her og på Facebook.