Kaldbrygget kaffe i varmen

Det er allerede august-varmt hos Oliven & Poteter, og ennå noterer vi bare såvidt juli måned. Hetebølgen rammet som kjent store deler av Sentral- og Sør-Europa sist uke. I Frankrike noterte meteorologene rekordhøye 45,9 grader. Den spanske hovedstaden Madrid var heller ingen fornøyelse med dagtemperaturer på drøye 40 grader. Helsemyndighetene gir kjente råd: Hold deg i skyggen, få i deg nok drikke og ikke minst: ta det rolig i varmen. En kaldbrygget kaffe og en god bok inntatt i skyggen anbefales herfra. Med et par minutters innsats kan du lage minst like god kaldbrygget kaffe hjemme som den du får servert på en utmerket kafé. Og nei, koke- eller traktekaffe avkjølt i kjøleskap er langt fra «samme sak».

En kvart kilo kaffe og en snau liter vann gir deg gir deg deilig iskaffe-konsentrat. Bruk gjerne den litt hardere brente mørke spanske kaffen.

Vindstille og drøye 35 grader i skyggen – dagene føles i overkant varme her på Costa Blanca nå. «Kompensasjonen» kommer riktignok i form av nydelige, akkurat passe varme kvelder. 

I påvente av mer normale temperaturer, kan du gjøre livet mer behagelig og ikke minst smakelig for deg selv. Med minimal innsats lager du et kaffekonsentrat som står i kjøleskapet, klart til å bli deilig iskaffe, kaffe med iskrem eller annet godt – og det på et øyeblikk.

Her kommer den hardere brente, mørke spanske kaffen bedre til sin rett enn den lysbrente kaffen vi nordboere ofte er mer fortrolige med. Dette blir fyldig og smakelig kaffe uten den bitre smaken man får ved å avkjøle kaffe tilberedt med varmt vann. 

Du trenger: 

En kvart kilo filtermalt kaffe

En stor (ca. 1,5 liter) beholder med lokk, aller best er glass

9 dl vann (jo bedre vann, desto bedre smak på kaffen – det er ikke bare kvaliteten på kaffebønnene som bestemmer kvaliteten på det ferdige brygget. Mange sverger til godt flaskevann.)

Hell kaffen – hele kvartkiloen – i beholderen.

Fyll på med vannet og rør godt rundt.

Sett lokk på brygget og la det hele stå i kjøleskapet 18-24 timer.

Sil blandingen. Du kan helle den gjennom et kaffefilter eller et finmasket klede, til og med en sil eller sikt gjør jobben. Oppbevar deretter kaffekonsentratet i kjøleskapet til du skal bruke det. Med tett lokk burde «kruttet» holde seg i minst en uke.

Lag din egen versjon av iskaffen: Prøv melk, pisket fløte, karamell- eller sjokoladesirup eller hvorfor ikke unne seg litt vaniljeiskrem i kaffekonsentratet.

Ved bruk sper du med vann og eller melk til ønsket styrke – husk at oppskriften gir et konsentrat og er i overkant sterke saker om du skulle komme til å drikke den «bar». Kumelk kan forresten godt erstattes med mandelmelk som er til salgs i mange spanske supermarkeder. 

Fyll et høyt glass med isbiter og hell kaffeuttrekket over, så har du en utmerket svart iskaffe. Sukker eller annen søtning tilsettes etter smak. Smaksatte siruper gjør at du kan variere kaffesmaken – bare prøv deg frem. Hasselnøtt-, sjokolade eller karamellsirup er blant favorittene hos oss.

Server gjerne kaffen i høye glass med sugerør. Vaniljeiskrem eller pisket krem i glasset er forresten heller ikke å forakte.

Iskaffe i «selskapsversjon» med pisket krem og karamellsaus.

Så er det bare å sette seg til rette i skyggen – i en god stol og gjerne med en bok. Akkurat nå holder vi på med en historisk roman satt i Barcelona på 1300-tallet. Det kommer nok til å gå med litt iskaffe på lesingen av «Jordens Arvinger» av Ildefonso Falcones, for dette er en stor fortelling på godt over 900 sider. Men mer om det senere. 

I disse tidligere artiklene får du flere av Oliven & Poteters tips om hvordan du kan ha det bra når varmen er på sitt mest intense: Slukk tørsten med ”tea time”, Bedre enn vann: saltet vannmelon, Hvordan holde seg kald i varmen?, Perfekt for hete dager: Gazpacho på 1-2-3.

Hilsen Oliven & Poteter!