Hvordan holde seg kald i varmen?

Kjenner du deg igjen? Klær som klistrer seg fast til kroppen, stadige turer til kjøleskapet for å hente kald drikke, utmattelse og følelsen av at det er for varmt til å tenke – for ikke å snakke om å sove. Ikke helt klar for å råkjøre kjøleanlegget og grue deg til neste strømregning? Det er svært varmt i store deler av Europa for tiden. I Spania er temperaturene omtrent som man må forvente på denne tiden av året, men våre artsfrender i Skandinavia får kjørt seg mer enn hva de er vant til. Og meteorologene varsler mer ekstremvarme. Oliven & Poteter har tips og ideer for å få det bra i varmen – noen enkle og velprøvde, andre av den litt mer kreative sorten.

Med rundt 35 grader som vanlig dagtemperatur er det ikke lett å klekke ut kreative løsninger for hvordan man kan kjøle ned kropp og hode.

I nyhetene denne uken hørte vi om eldre japanere som i hetebølgen der, velger å tilbringe mange timer av dagen i hamburgerkjeden McDonalds kjølige lokaler. Det høres unektelig slitsomt ut – og kanskje litt unødvendig – for det er ofte ikke store innsatsen som skal til for å ha det brukbart i varmen selv uten luftavkjølingsanlegg.

Spis og drikk vann

Første bud i varmt vær er selvsagt å drikke mye. Og om du ikke vil ha det riktig trist når du skal ha i deg flere liter væske om dagen: varier væskeinntaket. Ikke vent til du er tørst – i virkelig varmt vær kan du allerede være farlig dehydrert uten å føle deg tørst. Minst åtte glass drikke på varme dager er en brukbar tommelfingerregel.

Vi har tidligere skrevet om mat og drikke som hjelper i varmen. I artikkelen Bedre enn vann: saltet vannmelon finner du et enkelt serveringsforslag som både hydrerer effektivt og smaker godt: Et lett dryss med salt på vannmelonen får frem smaken og hjelper kroppen å holde lenger på den væsken du tilfører. Frukt i alminnelighet inneholder som kjent store mengder vann og dertil naturlig sukker som hjelper kroppen til å holde seg i form når temperaturen kryper farlig nær smertegrensen.

I artikkelen Slukk tørsten med “tea time” gir vi deg tips på hvordan du enkelt kan lage din egen iste. Å brygge sin egen iste sparer en tur til butikken med tung last i varmen. Det krever langt mindre energi å bære med seg en pakke teposer eller te i løs vekt enn det gjør å drasse med seg et brett ferdig brygget iste.

I tillegg til å drikke mye og variert bør du vurdere å spise lettfordøyelig mat som frukt og grønt i stedet for kjøtt. Både hvitt og rødt kjøtt krever mer av kroppen når maten skal fordøyes, og setter i gang prosesser som krever energi. Energiforbruk skaper varme, og du ender opp med å føle deg mer opphetet enn før måltidet og ikke minst, varmere enn nødvendig. Små, hyppige måltider er bedre enn få og store.

Sett luften innendørs i bevegelse med vifter – enkle eller med tillegg av is.

Sett luft i bevegelse

Sett på takvifter eller andre vifter for å få luften til å sirkulere. Vifter er langt billigere i drift enn kjøleanlegg. Luft i bevegelse fjerner overskuddsvarme fra kroppen. Plasserer du en skål med is direkte foran en bordvifte, øker du kjølingseffekten betraktelig. Enkelte går enda lenger i sin oppfinnsomhet og lager sitt eget lille kjøleanlegg som er nesten gratis i drift. Man tager en kjølebag, en liten vifte og litt frosset vann, og vips er temperaturen i godstolen langt lavere enn i omgivelsene ellers. Se lenke til en youtube-video som viser hvordan en ekte ”Petter Smart” møter en varmebølge, under bildet lenger ned i artikkelen.

Mens vi snakker om luft i bevegelse: Et gammelt triks er å henge et fuktet laken eller annet stoffstykke foran en åpen dør, det gjør luften som kommer inn i rommet kjøligere.

Kald kropp

Lette klær og gjerne hatt er selvsagt bra i varmen. En liten sprayflaske med vann som kan brukes til å dusje en svett kropp, kan også gi ganske effektiv kjøling, om enn bare for en stund inntil klærne er tørket.

Er du blitt riktig svett, hjelper det å legge kluter eller håndklær dyppet i vann på områder som er spesielt følsomme for varme. Våt klut på nakke, albuer, baksiden av knær og på ankler gir spesielt bra kjøling.

En varm dusj gjør godt når gradestokken kryper over det som er behagelig. Det virker kanskje litt rart å dusje i varmt vann (godt lunkent, ikke dampende hett), men dusjer du i iskaldt vann gir du faktisk kroppen beskjed om å begynne en prosess for å øke kroppstemperaturen. Du får riktignok en umiddelbar kjølende effekt av en kald avrivning, men på litt lenger sikt blir du varmere enn du var tidligere.

Stopp varmen før den kommer inn i huset

Her hvor Oliven & Poteter holder til, er det mange spanjoler som har valgt leiligheter som vender mot nord. Det er fornuftig når sommervarmen slår til for fullt. Vi nordboere vil ofte ha sydvendt hus. Er du heldig, har du kanskje en bolig som vender mot havet og da kan gjennomtrekk gjøre underverker. Hvis ikke, kan det være lurt å stoppe varmen før den kommer inn i huset.

Gardiner kan brukes både til å holde varmen inne om vinteren og å hindre den i å slippe inn sommerstid. Om morgenen bør du trekke gardinene for vinduet så snart solen er begynt å varme. Jo tykkere gardiner, desto bedre effekt. Gardinene trekker du først fra på kvelden, når luften er blitt kjøligere. Markiser og persienner brukes på lignende vis.

Og mens vi er inne på temaet kaldt hus: Prøv også å spise kald mat, den spanske tomatsuppen gazpacho serveres iskald – og er et utmerket valg i sommervarmen. Unngå mat som krever varme og tar lang tid å forberede – både du og boligen blir raskt overopphetet av at gassbluss og komfyr holdes i gang over tid.

Slå av elektriske apparater som ikke er i bruk. Datamaskiner og tv som står på standby, bruker strøm og øker temperaturen i rommet.

Et siste tips: Første etasje er gjerne kjøligere enn etasjene lenger opp. Sov så langt nede som mulig. Varm luft stiger som kjent. Har du mulighet og det er trygt, kan du selvsagt vurdere å sove utendørs.

Lag ditt eget luftavkjølingsapparat enkelt og billig. Klikk her for en gjør-det-selv oppfinnelse verdig en Reodor Felgen: Homemade air conditioning. (Kilde: youtube)

Til slutt en oppfordring: Ikke glem våre firbente venner, de trenger også mer drikke og litt ekstra omsorg i varmen. Husk at de mangler beskyttelse på poter og lett kan få brannskader på varme underlag. Asfalt er spesielt ille for kjæledyr og kan gi dem varige brannskader.

 

Hilsen Oliven & Poteter!