Perfekt for hete dager: Gazpacho på 1-2-3

Da har vi rundet hjørnet til august, og de virkelig varme dagene er kommet for å bli en stund her i Sør-Spania. Denne uken har meteorologene varslet en kraftig hetebølge med temperaturer opp til 50 grader i skyggen. Hvordan håndterer man best varmen på kjøkkenfronten? Hos Oliven & Poteter lytter vi til kjentfolk. Tomatsuppen gazpacho serveres iskald og er en spesialitet fra Andalusia, et av områdene der varmen skal bli aller mest intens de nærmeste dagene. Les hvordan du lager denne ultimate spanske sommerrettten med et absolutt minimum av innsats og uten å gå i nærheten av en komfyr. Uansett hvor flink du ellers måtte være på kjøkkenet: Denne supersunne delikatessen, får du til – og det på få minutter! Et glutenfritt alternativ, som kanskje er enda bedre enn originalen, får du også i dagens artikkel.

Nydelig gazpacho – smaksrik suppe som står klar i kjøleskapet på kort tid.

Tradisjonelt ble ingrediensene til den berømte suppen malt i morter – en imponerende innsats i tropevarmen som herjer for tiden. Men med moderne hjelpemidler som de fleste av oss har på kjøkkenet, tar det ikke mer enn et kvarters tid fra du kommer inn av døren fra butikken til du kan sette suppen til kjøling. Da er den klar til servering når som helst matlysten eller gjestene skulle melde seg.

Av redskap kan du bruke en food processor/kjøkkenmaskin, stavmikser eller blender – med andre ord et eller annet redskap som finmoser ingrediensene du legger i. Ellers trenger du fjel og kniv og en eller annen beholder stor nok til å romme suppen mens den står til avkjøling.

Som med mange tradisjonelle oppskrifter, er det kvaliteten på ingrediensene som ”gjør” retten. Bruk den beste olivenoljen du har i huset, og riv i en riktig god spansk sherryeddik (den er verd prisen du betaler). Disse to ingrediensene er avgjørende for smaken på den ferdige gazpacho’en. Det skal ikke spares på oljen i denne sammenheng – olivenoljen er eneste fett i oppskriften og bidrar til den gode metthetsfølelsen du faktisk får av en suppe som nesten bare inneholder grønnsaker.

Ingredienser for den tradisjonelle suppen fra Andalusia.

Oppskriften under burde gi nok suppe til fire personer, litt avhengig av hvor sulten man er i varmen.
Del følgende ingredienser i grove biter:

ca. 1 kilo solmodne tomater (de kan gjerne helle mot overmodne)

½ rød og ½ grønn paprika (fjern frø og fibrene de sitter på)

½ -1 agurk (salatagurk som er vanlige i Spania og omtrent halvparten så store som nordiske slangeagurker)

2 skiver dag-gammelt brød

Legg alt i food processor, blender eller en beholder du kan bruke stavmikser i og tilsett direkte i samme beholder, følgende ingredienser:

1-2 fedd hvitløk

1 dl extra virgin olivenolje, god kvalitet på oljen er avgjørende for resultatet

1 dl spansk sherryeddik (synes du det er mye, så smak deg frem, men suppen tåler en hel del god eddik)

Kjør alt sammen til en jevn masse. Smak til med salt. Hell suppen over i en beholder som passer i kjøleskapet, og la den avkjøles fra en til 12 timer. Smakene blander seg i kjøleskapet, så suppen trenger å stå kaldt minst en time.

Oppbevarer du den særlig mye lenger enn over 12 timer, surner gazpacho’en og mister sin fine smak.

Suppen serveres kjøleskapskald, gjerne med litt pynt av ternet agurk, tomat eller paprika og litt olivenolje. Ferskt brød smaker godt til. Ekstra eksklusivt er det om suppen siles gjennom sikt eller lignende før servering, men det er langt fra nødvendig for en god matopplevelse.

I stedet for brød:

Vil du begrense inntaket av gluten og brødvarer, kan du male en neve mandler fint og bruke det til å tykne suppen i stedet for dag-gammelt brød.

På under et kvarters tilberedelsestid har du en rett både familie og naboer er glad for å bli invitert på og som svaler når temperaturen ute stiger over det som behagelig er.

Hilsen Oliven & Poteter!