Å flytte til Spania: Tips, råd og litt å tenke over
Årsakene til at vi nordboere velger å bosette oss i Spania for kortere eller lengre tid er mangfoldige. Å bo i Spania i lengre perioder er ikke bare forbeholdt pensjonister, også folk i yrkesaktiv alder velger å ta et år eller flere ”i solen”. Et annet land, med en annerledes kultur og nytt språk byr selvsagt på både gleder og utfordringer. Da er det godt å ha kjentfolk som kan gi råd, tips og styre deg unna de verste fallgruvene. Boken ”Å flytte til Spania” kan være et bra sted å starte for den som vil nyte det gode liv i Spania.
Det gode liv – hvem jakter ikke på det? Noen av oss oppholder oss i Spania fordi helsa har godt av det, andre har funnet spennende jobb- eller utdanningsmuligheter, nye venner eller interesser. Enkelte søker et liv i litt roligere tempo enn hva vi er vant til fra ”gamlelandet”. Men en ting har nok de fleste av oss felles: Overgangen fra ett land til et annet kan by på utfordringer – fra hvordan man skaffer seg husvære, ordner med oppholdspapirer, skatt og byråkrati – både i Spania og hjemlandet – til hvordan man kan få forståelse for spanske skikker og kultur både i arbeidsliv og fritid.
Boken ”Å flytte til Spania” som kom ut rett før jul i 2018, er skrevet av forfatter og journalist Arne Bjørndal og advokat Einar Askvig. Begge har lang fartstid på Costa del Sol. Boken er tenkt som et oppslagsverk som tar opp temaer de fleste som vil slå seg ned i Spania en periode eller permanent, vil komme borti. Leseren får blant annet matnyttig informasjon om spansk eiendomsmarked, utdanningssystem, helsetjenester, arbeidsliv og byråkrati. Det finnes dessuten kontaktinformasjon til en rekke norske og skandinaviske sosiale grupper og nettverk, medier, sjømannskirker og utenriksstasjoner. En hel del av denne informasjonen er selvsagt tilgjengelig på nettet, men da må man regne med å bruke tid på å lete den frem fra ulike kilder.
Hvordan ivareta dine interesser på eiendomsmarkedet?
Vi skal ikke grave oss ned i informasjon som lett kan finnes fra andre kilder her. Selvsagt har boken mye allment tilgjengelig stoff som at det ikke kreves noen form for autorisasjon for å operere som eiendomsmegler i Spania. Er du på husjakt, kan det derfor være vanskelig å finne en seriøs og kunnskapsrik megler. Men ”Å flytte til Spania” inneholder også informasjon nok bare et fåtall av oss hadde tenkt på å søke opp. For eksempel: Visste du at dersom du leier eller leier ut en bolig i mer enn elleve måneder, så betraktes leiekontrakten som permanent? En slik leiekontrakt innebærer i henhold til forfatterne, at leietager automatisk får rett til å fornye kontrakten i opptil tre år. Å leie ut boligen for mer enn 11 måneder av gangen, kan derfor medføre en ubehagelig overraskelse for en eier som selv ønsker å bruke eiendommen når den opprinnelige leiekontrakten utløper. For leietagere kan det være viktig å vite at man ikke uten videre kan kastes ut dersom man har kontrakt på en periode som overstiger elleve måneder. Selv om avtalen i utgangspunktet var tidsbegrenset, la oss si til 15 måneder, vil leietager automatisk ha krav på fornyelse.
Hvordan finne jobb i et krevende arbeidsmarked?
”Å flytte til Spania” har blant annet egne kapitler om trygd, helse og familie samt om hvordan man kan leve godt i Spania som pensjonist. Det er mye bra og viktig informasjon å hente her. Men i de senere årene er det ikke bare folk rundt pensjonsalder som velger seg en tilværelse i Spania. Forfatterne behandler følgelig det spanske arbeidsmarkedet og hva det kan by på for en nordboer i yrkesaktiv alder.
De gir en bra gjennomgang av formaliteter som hvordan man skaffer seg de nødvendige papirer for å ta arbeid i Spania og gir tips om nettsider for jobbsøkere som www.jobrapido.com og www.sepe.es der ledige stillinger annonseres. I tillegg gjøres det oppmerksom på at du kan finne muligheter ved å gå inn på www.nav.no og søke på jobb i utlandet. (Vi fant riktignok bare en 4-5 ledige stillinger i Spania da vi søkte på nav.no denne uken.) Litt om hvordan du starter egen virksomhet har forfatterne også fått plass til.
I boka påpekes det faktum som de fleste med tilknytning til Spania nok allerede er kjent med: Det spanske arbeidsmarkedet er tøft med stor arbeidsløshet (tall fra 2018 viser at opptil 50 prosent av unge i flere spanske regioner går ledig). Dermed er det ikke sagt at det ikke finnes muligheter for den som er villig til å satse eller har en kompetanse som er etterspurt – og sjansene for å finne arbeid er enda større dersom man er språkmektig. Spansk, i alle fall på dagligspråknivå er viktig, men det er etterspørsel etter folk som behersker ulike språk – fremmedspråk er generelt ikke spanjolenes sterkeste side.
I tillegg til praktisk informasjon, gis leserne innsikt i hva man kan forvente som ansatt på en spansk arbeidsplass. Som skandinav bør man være forberedt på at tonen på jobb i Spania vil være mindre direkte enn man er vant til. Beslutninger tas i større grad av sjefen, og de ansatte kan ikke forvente å bli tatt med på råd på samme måte som vi kanskje forventer, ifølge boka.
Under tittelen ”Å være ansatt i Spania” kaster forfatterne ut påstanden: ”Spansk utdannelse er i stor grad er basert på ”puggemetoden” og ikke ”case study-metoden”. Nyutdannede kandidater er derfor lite vant med selvstendig problemløsning.” Enkelte vil kanskje tenke seg om før de sender barn eller unge på spansk skole.
Utdanning og skole – er Spania bra nok? Mens vi er inne på skolegang og utdannelse: Forfatterne av ”Å flytte til Spania” gir en god, grunnleggende oversikt over det spanske utdanningssystemet fra barnehage til høyskole og universitet. Muligheter for både internasjonale og norske skoler i Spania blir gjennomgått. Det samme gjelder fallgruver som man kanskje ikke tenker på når man velger å la ungdommen gå på spansk videregående skole, kanskje for å få med seg et ekstra fremmedspråk: Det er ikke automatikk i at den håpefulle får full studiekompetanse i Norge etter fullført spansk videregående. Det kan bli vanskelig å komme rett inn på norsk høyskole eller universitet og på toppen av det hele kan man gå glipp av offentlig studielån og stipendordninger.
Når det er sagt, påpeker forfatterne at flere spanske universiteter og høyskoler skårer helt i verdenstoppen når det gjelder kvalitet på utdannelsen. Vi har skrevet om dette tidligere her på bloggen: Kunnskap under solen. Det er heller ikke spesielt kostbart å studere ved offentlige universiteter i Spania. (Private utdanningsinstitusjoner er en annen historie: Her kan skolepengene alene ligge mellom 8.000 og 24.000 euro per år.) I boken finner du kontaktinformasjon blant annet til ANSA (Organisasjonen for norske studenter i utlandet: www.ansa.no) og Statens lånekasse for utdanning (www.lanekassen.no) der du kan finne svar på de fleste spørsmål som angår høyere utdanning og finansiering av den.
”Å flytte til Spania” er et oppslagsverk på knappe 160 sider som nok vil fungere bra som en kjapp og oversiktelig starthjelp – et sted å begynne – for nordboere i Spania i de fleste av livets faser. Boken som koster 20 euro + porto, kan kjøpes ved å sende en e-post til arne.bjorndal@me.com.
Forfatterne oppgir at overskuddet av boksalget skal gå til den ideelle stiftelsen Hogar Betania som driver et senter for hjemløse i en by nær Gibraltar.
For ordens skyld: Oliven & Poteter har mottatt et anmeldereksemplar av boken “Å flytte til Spania”. Vi har ingen andre bindinger til forfatterne eller deres virksomhet.
Hilsen Oliven & Poteter!
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.