Spansk prisnivå – fakta på bordet

Hva koster det egentlig å leve i Spania sammenlignet med de skandinaviske landene? Det er et spørsmål som stadig dukker opp i grupper for skandinaver i Spania. EUs statistiske byrå, Eurostat, har samlet inn data som gir oss fakta om prisnivå i Europa. Eurostats undersøkelser av 2000 varer forteller at mye er billigere i Spania enn i Skandinavia, men slett ikke alt. Med utgangspunkt i Eurostats funn har Oliven & Poteter satt sammen en presentasjon av priser på en del varegrupper de fleste av oss vil mene inngår i et trivelig liv.

Selv de som bare har vært i Spania på ferie, har nok lagt merke til at mat og drikke gjerne er langt rimeligere enn hjemme – men skal du oppholde deg på disse breddegrader over tid, kan det være greit å ha en oversikt over prisnivå på andre varer også. Eurostat, EUs statistikkbyrå, har utarbeidet statistikk som gir en bra pekepinn på hva du må regne med å bruke av penger for å leve det gode liv i Spania. 

Selvsagt vil priser variere en del med hvor i landet du velger å slå deg ned, om du handler i butikk eller på utendørsmarkeder, hvilken leverandør du benytter og så videre – men Eurostats gir deg et brukbart, faktabasert utgangspunkt for å ta fornuftige valg. 

Litt om undersøkelsen og om mat og drikke

Tallene vi presenterer i denne artikkelen, er hentet fra Eurostats 2018 undersøkelse av nærmere 2000 varer i ulike kategorier, blant dem mat og drikke, Internett- og mobiltjenester, strøm og energi, transport, elektronikk, hvitevarer og husholdningsmaskiner. Undersøkelsen omfatter ikke boligpriser. Er du blant de som liker å fordype seg i statistikk, finner du detaljert informasjon (på engelsk) her: Comparative price levels of consumer goods and services 

Oliven & Poteter har laget en forenklet sammenstilling av Eurostats funn i grafs form. Her sammenligner vi prisnivå i Spania og de tre skandinaviske landene med gjennomsnittet for EUs totalt 28 medlemsland. Gjennomsnittsprisene for de 28 medlemsstatene er med andre ord selve målestokken og utgjør derfor alltid 100. 

Tallene for enkeltland er enten under (billigere enn) eller over (dyrere enn) dette gjennomsnittsnivået på 100. Ta en titt på den første grafikken under: Den fiolette kolonnen viser gjennomsnittspris for varegruppen i EU. En matvare som koster 100 kroner i snitt i EU, vil du ifølge Eurostat måtte betale 163 kroner for i Norge (blå kolonne), 130 kroner i Danmark (rød kolonne) og 117 kroner for i Sverige (grønn kolonne). 

I Spania er prisene på mat og drikke under gjennomsnittet for EU – for tilsvarende vare ville du her bare måtte ut med 95 kroner (lys blå kolonne) – altså betydelig mindre enn i alle de tre skandinaviske landene. I gjennomsnitt er prisene på mat og ikke-alkoholholdig drikke i den standard matkurven EUs statistikere har satt sammen, 42 prosent lavere i Spania enn i Norge, 27 prosent lavere enn i danske butikker og 19 prosent billigere enn i Sverige.

Det er selvsagt mange måter å leve både dyrere og billigere på enn det statistikken indikerer – velger du for eksempel å spise nært opptil slik mange spanjoler gjør, vet vi av erfaring at du kan leve «som en konge» på et matbudsjett på mindre enn halvparten av det du må betale i Norge for tilsvarende mat. En god middag selv med et glass vin til, behøver ikke koste mer enn et par-tre euro om du liker å svinge deg litt på kjøkkenet. Men mer om det en annen gang.

Klær, sko, alkohol og tobakk

Det kommer neppe som en overraskelse at alkohol og tobakk er langt billigere i Spania enn i Skandinavia. EU-undersøkelsen viser imidlertid hvor stor forskjellen er: Alkohol- og tobakksvarer som i gjennomsnitt i EU koster 100 kroner, må du i Norge betale 226 kroner for. I EU-medlemslandene Danmark og Sverige koster samme type vare henholdsvis 113 og 127 kroner, mens du i Spania må betale 85 kroner for tilsvarende produkter. Forskjellen mellom Norge og Spania i denne varekategorien skulle bli noe slikt som 64 prosent i Spanias favør. Og som for kategoriene mat og drikke er Spania også her betydelig billigere enn alle de tre skandinaviske landene.

Forskjellene i prisnivå er noe mindre når det kommer til klær og skotøy, men fortsatt betydelige – og også i disse kategoriene er Spania en prisvinner. (Rent bortsett fra at du også kan spare betydelige summer på å holde deg i varme strøk på vinterstid og dermed slippe å kjøpe støvletter og yttertøy av typen som står imot mange kuldegrader.) 

Danske forbrukere betaler mest for klær (141) og sko (129). I Norge koster klesplagg med en europeisk snittpris på 100 kroner, 128 kroner. Sverige følger tett på med 127 kroner. Tilsvarende prisnivå for skotøy er 131 kroner i Norge og 119 kroner i Sverige. Igjen kommer Spania inn under europeiske snittpriser: 91 kroner for klær og 97 kroner for skotøy. Det betyr at klær er omtrent 35 prosent billigere i Spania enn i Danmark (tilsvarende tall for Norge er 29 prosent, Sverige 28 prosent). Skotøy koster i snitt 26 prosent mindre i spanske butikker enn i norske (forskjellen mellom Danmark og Spania er 25 prosent i spansk favør, og skotøy i spanske forretninger er i snitt 18 prosent billigere enn i svenske). Så langt er det utvilsomt billigere å leve i Spania enn i Skandinavia.

Strøm, gass, møbler, hvitevarer og elektronikk

Eurostat har også tatt for seg andre store utgifter på husholdningsbudsjettet, herunder energipriser. I kategorien energi, inngår både elektrisk strøm og gass som i alle fall i Spania er vanlig å bruke til både matlaging og oppvarming. Og i denne kategorien er faktisk Norge billigst (92) og Danmark dyrest (138). Sverige med 114 befinner seg mellom sine skandinaviske naboer, omtrent på samme prisnivå som Spania – der energiprisene faktisk ligger 14 prosent over gjennomsnittet for de 28 EU-landene. Så skal det vel sies at den spanske fyringssesongen er betydelig kortere enn i Nord-Europa, men kostnader til avkjøling dersom du synes høysommeren i Spania er i varmeste laget, bidrar til å jevne ut forskjellen en del.

Om vi så ser på kategorien møbler, er det nærmest dødt løp Skandinavia og Spania imellom. Møbler koster rett og slett omtrent det samme i alle landene: Hvis gjennomsnittet for EU er 100 eller sagt på en annen måte du kjøper møbler for 100 kroner, vil samme vare koste 110 kroner i Norge, 105 kroner i Spania, 103 kroner i Sverige, mens Danmark faktisk er billigst og så vidt under EU-snittet på 99 kroner. Prisforskjellen på møbler er likevel små.

Også på hvitevarer – kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, komfyrer, mikrobølgeovner, støvsugere, kaffetraktere, brødristere og den slags – er prisforskjellene landene imellom forholdsvis beskjedne. Spania kommer likevel ut som billigst i denne kategorien med 99, altså marginalt under EU-snittet. De skandinaviske landene ligger alle noe over gjennomsnittet i EU, men det er knapt noen forskjell landene imellom: Norge klokker inn på 114 kroner, Danmark 115 og Sverige 116 kroner. Du sparer altså noe slikt som mellom åtte og 12 prosent på å kjøpe ulike elektriske maskiner til hus og hjem i Spania i forhold til i Skandinavia. 

Elektronikk til privat bruk herunder tv, dvd- og MP3-spillere, kameraer, datautstyr som pc’er, skannere, printere og tilhørende programvare inngår i denne kategorien. Her ligger Spania med et prisnivå på 101 omtrent på snittet for europeiske land. I Norge og Danmark må du i gjennomsnitt ut med 110 kroner for en vare med snittpris på 100 kr i EU. I Sverige er prisene på elektronikk noe høyere enn i Norge og Danmark (115). Omregnet til prosent er Spania i snitt omtrent åtte prosent billigere på elektronikk enn Norge og Danmark og 12 prosent rimeligere enn Sverige. 

Transport, kommunikasjon, hotell- og restaurantpriser

Hva koster det å kjøpe bil, motorsykkel/moped eller sykkel i Spania sammenlignet med i Skandinavia? Eurostats prisundersøkelser konkluderer med at persontransport er dyrest blant landene vi sammenligner her, i Danmark (140) og Norge (137). Sverige er faktisk merkbart billigere i denne kategorien (104), men aller rimeligst er Spania der kjøretøy både med og uten motor har et prisnivå på 88, altså godt under EU-snittet på 100. Tallene omfatter ikke utgifter til vedlikehold eller reparasjon av nevnte transportmidler ei heller drivstoff, men utfra egen erfaring er det i alle fall ikke Norge som prismessig kommer gunstigst ut på det området heller.

Foretrekker du offentlig transport som buss, tog, fly eller ferge slår spanske priser også her skandinaviske og det med god margin. Billettpriser på slike tjenester i Spania ligger med 82 hele 18 prosent under EU-snittet. Blant de skandinaviske landene er det bare Sverige som ligger rundt gjennomsnittet for EU (104). Nordmenn som har tatt tog eller buss i Sverige, har nok oppdaget at svenske transportpriser er langt rimeligere enn tilsvarende norske. EU fant i sin undersøkelse at prisnivået på offentlig transport i Norge lå på 147, det gjør spanske priser i kategorien 44 prosent billigere enn norske. Danmark ligger med 130 noe lavere enn Norge, men spansk prisnivå er likevel 37 prosent lavere enn danske priser på offentlig transport. Spanske transportpriser ligger i snitt 21 prosent under den skandinaviske «prisvinneren» Sverige.

Så langt har Spania kommet godt ut av prissammenligningen med de skandinaviske landene, men EUs prisundersøkelser tar også for seg kategorien Kommunikasjon. I den finner vi posttjenester, telefoni, Internett og tilhørende tjenester. Og i denne kategorien er faktisk Spania det dyreste landet i vår sammenligning. Spansk prisnivå på 145 er godt over EU-snittet. Danmark ligger like under gjennomsnittet for de 28 EU-landene (99), mens Sverige og Norge har omtrent likt kostnadsnivå (Sverige 121 og Norge 120). Det skulle altså tilsi at spanske priser på kommunikasjonstjenester er noe slikt som 21 prosent høyere enn norske, hele 46 prosent høyere enn danske og 20 prosent høyere enn tilsvarende priser i Sverige. Kanskje ikke så overraskende resultater tatt i betraktning at kategorien omfatter teknologitjenster som de skandinaviske landene har vært ledende på i mange år, men likevel noe å tenke på når du skal vurdere levekostnader.

Nok om teknologi i denne omgang: I Spania kan man ta seg råd til å nyte livets gleder – det viser Eurostats undersøkelse. I kategorien hotell- og restauranttjenester kommer Spania nok en gang på førsteplass og det med god margin i forhold til alle de tre skandinaviske landene. Spansk prisnivå er her 86, Norge er dyrest på 161 – tilsvarende priser i Spania er hele 47 prosent lavere. Danmark er ikke svært mye billigere enn Norge, restaurantbesøk og hotellovernattinger er i snitt 43 prosent billigere i Spania enn i Danmark. Sverige har Skandinavias mest moderate prisnivå i kategorien, men spansk prisnivå i kategorien hotell- og restauranttjenester er fortsatt 38 prosent lavere enn i Sverige. 

Konklusjon: Hvor mye billigere er Spania?

EUs store prisundersøkelse får selvsagt ikke med seg alle forhold som påvirker levekostnader, men den gir et faktabasert utgangspunkt for å vurdere kostnadsnivå på varer og tjenester. Selvsagt vil det i alle land være forskjeller mellom ulike leverandører, produktpakker og lignende. Spesielle tilbud kan påvirke prisen du faktisk betaler, det er i det hele tatt mange muligheter for å oppnå mer fordelaktige priser for den som er på jakt etter slikt.

Likevel står det fast at i Eurostats store undersøkelse av 2000 varer og tjenester fra 2018 troner Spania på toppen, eller burde vi sagt prisbunnen, i alle kategorier bortsett fra Kommunikasjon, Møbler og Energi. 

Totalt for undersøkelsen er spanske priser sju prosent under gjennomsnittet for de 28 EU-landene og hele 37 prosent under norsk prisnivå, 32 prosent lavere enn tilsvarende danske priser og 23 prosent under svenske priser. Er du så heldig at inntektene dine er fra Skandinavia, så er det med andre ord gode muligheter for å nyte livet i Spania til en betydelig rimeligere penge enn i hjemlandet.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.

  • Erik

    :-)