Quiz #5: Hva vet du om spanske aviser?

Spanjolene er langtfra Europas mest avislesende folk, til tross for at de kan skilte med en av verdens aller eldste aviser. Den nesten 400 år gamle publikasjonen utgis faktisk fortsatt. Landets «avislandskap» forteller i seg selv en hel del om historie, kultur og mentalitet i dette spennende landet. De fleste landsdekkende avisene er nesten som nykommere å regne – opprettet etter at sensuren under Franco-diktaturet ble avskaffet fra midten av 1970-tallet. Spanjolenes mest populære avis handler slett ikke om politikk og samfunnsliv, den er nærmest en «en-saksavis». Men Spania byr også på et utvalg bredere anlagte kvalitetsaviser både på spansk og engelsk, som gjør det mulig å holde seg orientert for en som er nysgjerrig på hva som rører seg i samtiden. Dagens quiz fra Oliven & Poteter tar deg med på en aldri så liten tur inn i den spanske avisverdenen.

Du finner utfyllende opplysninger til hvert svaralternativ under quiz-spørsmålene.

Results

#1. Hvilken avis er Spanias største målt i antall lesere per dag (2018)?

#2. Hva heter Spanias eldste avis som fortsatt kommer ut?

#3. Det utgis en rekke gratisaviser i Spania. Hva heter den største av dem?

#4. Hva er navnet på den største finans- og økonomiavisen i Spania?

Finish

Se mer utfyllende svar under bildet.

===============

Svar til spørsmål #1:    Hvilken er avis er Spanias største målt i antall lesere per dag (2018)?

Svaralternativer:    1) Marca 2) As 3) El Periódico

1) Marca:   Korrekt:    Marca er sitt relativt smale interesseområde til tross, Spanias største avis målt i gjennomsnittlig antall lesere per dag. Papiravisens leserskare er riktignok krympet betraktelig de senere årene, men fortsatt har Marca på trykk hele 1,7 million lesere per utgave. (Så sent som i 2016, var lesertallet 2,3 millioner. Mange lesere har her som andre steder i verden gått over til å lese nettversjoner.) Avisen som utgis daglig, skriver om sport, mest av alt om fotball – her får du detaljkunnskap om Madrid-klubbene og det meste som rører seg i og rundt Real Madrid, Atletico Madrid og Rayo Vallecano. 

Første utgave av den populære sportsavisen kom ut på et tidspunkt man kan gjøre seg sine tanker om: 21. desember 1938, altså like før jul i en tid da borgerkrigen raste for fullt i Spania. I dag har Marca sin hovedredaksjon i Madrid, men opprinnelig kom avisen ut i San Sebastian, en by som var kontrollert av Francos nasjonalistiske styrker. 

Marcas digitale versjon kan du lese ved å klikke her: https://www.marca.com/

2) As:   Feil:    Dagsavisen As eller Diario As er med sine omtrent 1,2 millioner lesere per dag, Spanias tredje største avis. Den er i likhet med Marca en ren sportsavis. As er forresten en arg konkurrent til Marca – utrolig nok er det rom for mer enn en stor dagsavis som først og fremst skriver om fotball og de store Madrid-lagene. Diario As ble grunnlagt i 1967, i en tid da Franco-regimet sensurerte innholdet i spanske aviser. Fotball og sport var regnet som «ufarlig» innhold. 

Er spansken din ikke den beste, har du likevel ingen unnskyldning for ikke å holde deg oppdatert på spansk fotball om du leser engelsk: en engelskspråklig nettutgave av As finner du her: https://en.as.com/ 

3) El Periódico:   Feil:    El Periódico er en stor dagsavis basert i Barcelona, Katalonia, men ikke Spanias største avis. El Periódico utgis på spansk og katalansk, i to daglige, separate publikasjoner. Avisen regnes som lettlest, bruker mye foto og illustrasjoner og kan derfor passe bra for å øve opp spansken. 

Som de aller fleste andre dagsaviser utenom den rene – og svært populære – sportspressen, er også El Periódico et produkt av demokratiseringsprosessen etter Francos død, avisen utkom første gang i 1978. Avisen plasserer seg på venstresiden av spansk politikk, med en klar katalansk profil. 

Se hva slags saker El Periódico omtaler her: (spansk versjon) https://www.elperiodico.com/es/, (katalansk versjon finner du her:) https://www.elperiodico.cat/ca/. Her har du også anledning til å danne deg et inntrykk av hva som skiller spansk og katalansk – artiklene de to utgavene publiserer er like. 

Sportsaviser er særdeles populære i Spania, selv om de i Katalonia blir slått i lesertall av mer allmenne dagsaviser med fokus på politikk og samfunnsliv. Landets to største sportsaviser (Marca og Diario As) publiseres riktignok i Madrid, men tro ikke at Barcelona mangler sportsaviser: Mundo Deportivo (med cirka 500.000 lesere per dag) og Sport (med omtrent 450.000 lesere per utgave). Begynn å legge sammen lesertallene på de fire største sportsavisene (se Marca og As i spørsmålene over), så får du et bilde av hvilken rolle sport spiller i det spanske samfunnet.  

===============

Svar til spørsmål #2:    Hva heter Spanias eldste avis som fortsatt kommer ut?

Svaralternativer:    1) El Pais 2) Marca 3) Boletín Oficial del Estado

1) El Pais:   Feil:        El País (oversatt: Landet) ble som de fleste av de brede nyhetsavisene i Spania etablert etter at general Franco døde i november 1975. Redaksjonen i den Madrid-baserte avisa var riktignok raskt ute i den sammenheng: Første utgave var i salg allerede 4. mai 1976 – knappe seks måneder etter diktatorens bortgang. El País markerte seg som den første landsdekkende pro-demokratiske avisen til tross for at både den første redaktøren og mange av dens journalister kom fra den Franco-vennlige avisen Diario Pueblo, som kan oversettes med noe slikt som Folkets Dagblad. Spanjoler som ønsket et demokratisk styresett, sørget imidlertid for at El País raskt ble populær; allerede det første året kom opplaget opp i mer 116.500.

Etter kuppforsøket ledet av Antonio Tejero, oberstløytnant i Guardia Civil, i februar 1981 etablerte El País segfor alvor som en spydspiss i kampen for et demokratisk Spania. Natten til 23. februar holdt kuppmakerne parlamentsmedlemmene som gisler i kongressbygningen og før den berømte talen der kong Juan Carlos fordømte kuppet, kom El País ut med en spesialutgave med tittelen El País – for grunnloven. Det var den første dagsavisen som tok klar stilling for demokratiet og mot videreføring av diktatur. 

Fra høsten 2001 har El País utgitt en engelskspråklig nettavis som byr på mange interessante og velskrevne artikler om spansk politikk og samfunnsliv. Du finner den her: https://elpais.com/elpais/inenglish.html. Avisen støtter den politiske venstresiden og fortsatt spansk EU-medlemskap. 

2) Marca:   Feil:        Marca er Spanias største avis, men langt fra den eldste. Ikke engang blant landets fire store sportsaviser er Marca eldst. Marca ble etablert i 1938 under den spanske borgerkrigen, men allerede i 1906 kom den Barcelona-baserte sportsavisen Mundo Deportivo i salg. Begge publiseres den dag i dag. 

Du kan lese nettutgaven av Marca her: https://www.marca.com/ 

3) Boletín Oficial del Estado:   Korrekt:    Avisen som formidler informasjon fra stat og offentlige myndigheter gikk i trykken første gang i 1661 og utgis til denne dag. Riktignok publiseres den kun i digital utgave fra og med 2009, men den kommer ut like trofast som før: daglig med unntak av søndag. Per desember var Boletín Oficial del Estado ikke bare Spanias, men også verdens eldste papiravis som fortsatt ble publisert.

Innholdet kan ikke karakteriseres som spansk for nybegynnere; her finner du blant annet lover og bestemmelser, meddelelser fra regjering og departementer samt kongelige resolusjoner – kort sagt innhold man kan forvente i den spanske statens offisielle organ. Har du lyst til å ta en kikk, finner du avisen her: https://boe.es/

===============

Svar til spørsmål #3:    Det utgis en rekke gratisaviser i Spania. Hva heter den største av dem?

Svaralternativer:    1) 20 Minutos 2) Metro 3) Que!

1) 20 Minutos:    Korrekt:    Du har rett: Med mer enn en million lesere hver dag er 20 minutos den klart største gratisavisen i Spania. Skandinaviske interesser har forresten spilt en betydelig rolle i avisens suksess. 20 Minutos som publiserer lokale utgaver i Madrid, Barcelona, Valencia og enkelte byer i Andalusia var frem til 2015 eid av norske Schibsted. 

I tillegg til papirversjonen, kan du lese avisen på nettet her: https://www.20minutos.es/. 20 Minutos dekker blant annet innenriks- og utenriksnyheter, kultur, sport og økonomisaker. Mye bra, variert og lett tilgjengelig lesestoff for den som vil prøve spansken, og altså gratis. 

2) Metro:    Feil:        Den spanske utgaven av gratisavisen Metro så dagens lys i 2001 og vokste raskt de første årene, men fra omtrent 2005 hardnet konkurransen på markedet for gratisaviser i Spania – konkurrentene ble flere og reklameinntektene falt. Avisen som var eid av store internasjonale aktører ble lagt ned i 2009. 

3) Que!:    Feil:        I det første tiåret av 2000-tallet dukket det opp en rekke gratis reklamefinansierte aviser i Spania. På høyden var det samlede opplaget for gratisaviser større enn for betal-aviser – i 2006 hadde gratisavisene et opplag på mer enn fem millioner per dag. Que! har vært truet av nedleggelse en rekke ganger, og for tiden publiseres avisen kun på nettet. Du finner den her: https://www.que.es/.

Que! dekker et forholdsvis bredt spekter av nyheter fra inn- og utland – igjen litt å bryne spansken på – eller kjør tekst gjennom et oversetterprogram, om du vil. 

===============

Svar til spørsmål #4:        Hva er navnet på den største finans- og økonomiavisen i Spania?

Svaralternativer:    1) Expansión 2) Cínco Dias 3) El Economista

1) Expansión:        Korrekt:    Expansión er med et opplag på omtrent ca. 25.000 og omtrent 136.000 lesere per utgave, den største spanske næringslivsavisen. Per i dag har Spania tre større forretningssaviser. Kanskje litt overraskende utgis alle tre i Madrid. Som tilfellet er med de aller fleste generelle nyhetsavisene, er også de store næringslivsavisene produkter av utviklingen etter Franco-diktaturets fall: Expansión (etablert i 1986), Cinco Días (første gang utgitt i 1978) og El Economista (en nykommer som først kom på markedet i 2006). 

Nettutgaven av Expansión finner du her: https://www.expansion.com/ om du er interessert i å følge med på aksjekurser, ny teknologi, arbeidsliv, økonomiske utsikter med mer fra spansk perspektiv.

2) Cínco Dias:        Feil:

Cinco Días kommer som navnet tilsier ut fem dager i uken og er med et opplag på cirka 20.000 en av Spanias største næringslivsaviser. Til forskjell fra de aller fleste slike publikasjoner befinner Cinco Días seg på liberal venstreside i politikken. Avisen har for øvrig samme eier som storavisen El Pais. Cinco Días utgis fra Madrid og ble startet opp i 1978 – det gjør den faktisk til det eldste medlemmet av den spanske finanspressen som fortsatt kommer ut. Fra slutten av 1970-tallet begynner det spanske samfunnet i økende grad å orientere seg mot utenverdenen på en helt annen måte enn under Franco-tiden. 

Du kan lese nettutgaven av Cinco Días https://cincodias.elpais.com/

3) El Economista:    Feil:        Med et opplag (2017) på omtrent 11.000 hevder ikke El Economista seg helt i toppen blant spanske næringslivsaviser. Avisen er en nykommer i bransjen: første utgave forelå 28. februar 2006. Avisen var den første i spansk finanspresse som lanserte en nettutgave. Madrid-avisen publiseres på spansk, men har også en god engelskspråklig digital versjon. Avisen har markert seg som en forkjemper for likestilling i arbeidslivet. Om du er ute etter å sette deg inn i spansk næringsliv, kan det være verd å merke seg at El Economistas journalister generelt er flinke til å fremstille komplekse temaer på en slik måte at det blir mer forståelig for et allment publikum. Avisen kommer ut med seks utgaver i uken, lørdagsutgaven er et større temabilag. Avisen byr på nyheter, analyser, rapporter og undersøkende journalistikk. 

Den engelskspråklige nettutgaven av El Economista finner du her: https://www.eleconomista.es/english/.