Nytt språk som voksen – du har flere fordeler enn du tror

Det er ingen spøk å føle seg “språkløs” i voksen alder. Verst er det kanskje når man kan såpass mye av det nye språket at man forstår en del av det som blir sagt – og likevel er ute av stand til å si noe fornuftig. Barn tilegner seg fremmedspråk misunnelsesverdig raskt, men forskerne forteller oss at hver aldersgruppe har sine fordeler når det gjelder å lære et nytt tungemål – du må bare vite å utnytte dem best mulig. En dose innsikt og litt mot, krydret med trivsel og kjørlighet kan gjøre underverker for godt voksne!

Voksne har sine sterke sider når det gjelder å lære språk – det gjelder å utnytte dem.

Her hos Oliven & Poteter holder vi på med spansklæring så godt vi kan. Det føles ikke alltid godt nok. Men om spansklæringen går sakte og butter imot iblant, prøver vi å minne oss selv på de mulighetene og fortrinnene vi voksne faktisk har når det gjelder å tilegne oss et nytt språk. En aldri så liten «pep talk» kan være på sin plass.

Gamle sirkushester danser best!

Siden 1960-årene har hjerneforskere bidratt til å endre vårt syn på læring i voksen alder. Det er bred enighet om at menneskehjernen er i stand til å lære hele livet. Forskerne kaller det nevroplastisitet: Koblingene mellom nerver og hjerneceller endres etter vår adferd og det miljøet og de opplevelsene vi utsetter oss for. Hjernen vår tilpasser seg kort sagt nye erfaringer og tilegner seg ny kunnskap i forbløffende grad.

De som har aller lettest for å lære nye språk, er de som snakker et eller flere fremmedspråk fra før. Hjernen kan ses som en muskel – og det gjelder å gi den utfordringer og trening. Men fortvil ikke om du tilhører dem som ikke lærte særlig med fremmedspråk i ung alder.

Professor i nevrologi Albert Costa ved Universitat Pompeu Fabra i Barcelona påpekte i et intervju med den britiske avisen The Guardian for noen år tilbake, betydningen av et voksent vokabular for hvor lett og ikke minst hvor godt man lærer et nytt språk. Saken er denne: Eldre mennesker har større ordforråd enn yngre og vil derfor ha lettere for å lære seg et mer nyansert og presist språk. Det har å gjøre med at en voksen hjerne har flere «knagger» å henge ord på – med stigende alder har man enkelt forklart, oftere tilsvarende ord på eget morsmål. En rekke studier, støtter Costas funn.

Med et godt utviklet ordforråd og forståelse for grammatikk har man flere “knagger” å henge et nytt språk på.

Voksne har også lettere for å sette seg inn i grammatikk enn barn og unge – og, om du er på jakt etter enda en dokumentert fordel: Voksne har bedre evne til å konsentrere seg over lengre perioder av gangen enn yngre mennesker.

Med alderen tar det riktignok noe mer tid å lære noe såpass komplekst som et helt nytt språk. En del av oss får litt bedre tid i hverdagen ettersom vi eldes, men uansett har det de seneste årene kommet en masse moderne læringsverktøy som nettopp er tidsbesparende: De gjør det raskere å finne informasjon og holder orden på hva du har lært og ting du må trene mer på.

Hjelpemidlene er ikke lenger begrenset til ordbøker på papir og en ofte nokså traurig grammatikkbok. Elektroniske ordbøker både offline og på Internett gir deg spanske gloser og oversettelser på sekunder, rett inn på smarttelefon, nettbrett eller pc. Kurs og øvelser kan du også ta med deg der du ferdes.

Det vanskeligste er gjerne å velge hjelpemidler med høy kvalitet som er interessante nok til at du holder det gående over tid. For du kan lykkes uansett alder. Du finner noen av Oliven & Poteters tips om gode og gratis verktøy for å lære spansk i disse artiklene: Få svar på dine spørsmål om spansk, le og lær;  Duolingo: Spansk på minutter?; Skreddersydd spansklæring når som helst, hvor som helst; Mi Vida Loca: Lær spansk med BBC.

Sats på dine sterke sider og trivsel

Det tar unektelig tid å lære språk godt nok til at man tør kaste seg ut i den spanske hverdagen. Men noen av oss er altfor tilbakeholdende og kanskje også en smule urealistiske. Å hekte seg opp i tonefall og manglende «innfødt aksent» er for eksempel et slag de aller fleste voksne er dømt til å tape.

Om du ikke klarer å kvitte deg med ditt eget morsmåls tonefall, skal du vite at ytterst få evner å snakke aksentfritt på et fremmedspråk de har lært seg noe særlig senere enn i 12-årsalderen. Og det uansett hvor flinke de er med ordforråd, setningsstruktur og grammatikk.

I dag har vi nye, tidsbesparende hjelpemidler som støtter voksnes læringsstil.

Det er antagelig like greit å begynne å tenke på egen aksent som «eksotisk» og en anledning til å slå av en prat om hvor man kommer fra og hvor godt man trives i Spania. For øvelse gjør mester – det man tilegner seg, om det er på nett, fra bøker eller hos en lærer, må praktiseres. Heldigvis er spanjoler flest hjelpsomme og sjenerøse når det gjelder uttale og språk, så ikke la deg stoppe av «dårlig aksent». Noe av det viktigste du kan gjøre for å bli flink i spansk er noe så enkelt som å oppmuntre deg selv til ikke å gi opp, prøve deg og bruke det du kan.

Og nå er vi inne på en av de aller viktigste momentene når det gjelder å tilegne seg språk: Motivasjon. Her har voksne som har tatt et eget valg om hvilket land de vil bo i, en nesten uslåelig drivkraft og fordel fremfor barn som sjelden får bestemme bosted selv. Er du motivert, kan du lære nesten hva som helst.

Vil du lære språk, er det en glimrende strategi å hygge deg mest mulig: Kos deg i Spania, bli kjent med og glad i landet, dets historie, litteratur, naboer og andre trivelige folk – da kommer nye ord og vendinger raskere. Det som øker trivselen, er faktisk bra for språklæring!  

Hilsen Oliven & Poteter!

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.