Duolingo: Spansk på minutter?
Duolingo tilbyr gratis nettbaserte språkkurs, som du kan benytte når og hvor det måtte passe deg. Per oktober i år oppgir Duolingo å ha omtrent 300 millioner registrerte brukere fordelt på 81 språk. Oliven & Poteter er alltid på jakt etter verktøy som kan gjøre det lettere, raskere og helst også morsommere å lære spansk. Vi har testet Duolingo og deler råd, tips og vårt inntrykk så langt. Hva er Duolingos sterke og svake punkter? Hvem kan ha nytte av Duolingo spansk? Og hvem vil kanskje ha mer begrenset utbytte av kursene?
“Jeg skulle gjerne kunnet mer spansk, men…” Vi har fortsatt ikke møtt noen som har holdt til i Spania over tid som ikke har hatt lyst til å lære mer av språket. Men å tilegne seg et nytt språk er unektelig et stort prosjekt. Det koster som regel både tid og penger og forutsetter dessuten at du klarer å holde motivasjonen oppe over tid. Heldigvis har den teknologiske utviklingen de siste årene kommet alle som har lyst til å lære, til unnsetning. Det er rett og slett skjedd en revolusjon i språklæring. Duolingo får du tilgang til via smarttelefon, nettbrett eller pc, og det er lett å komme i gang og ikke minst raskt og enkelt å fortsette å lære spansk.
Enkelt å komme i gang
Her hos Oliven & Poteter har vi testet Duolingo på spansk, tysk og norsk. Og Duolingo er lett å forstå og bruke og passer enten du er nybegynner eller allerede kan en del spansk. Gå til duolingo.com og lag en profil, det vil si skriv inn e-post og lag et passord og du er i gang på et minutt eller to.
Første gang du er inne på Duolingo kan du enten begynne på leksjon 1 om det er første gang du prøver deg på spansk. Kan du litt fra før, er det bedre å velge å ta en test (Trykk på: Placement Test) som Duolingo bruker til å bestemme hvilket nivå du bør begynne på. Slik sørger Duolingo for at alle brukere får materiale som passer deres forkunnskaper i språket.
Duolingo har leksjoner som dekker de fleste områder av dagliglivet. Det er ikke sikkert du vil være i stand til å lese komplekse kontrakter eller føre en akademisk samtale etter at du har gjennomgått hele spanskkurset som Duolingo tilbyr, men du bør kunne forstå og gjøre deg forstått i de aller fleste hverdagslige situasjoner.
Programmet gir deg tilgang til en leksjon eller et par leksjoner som du må fullføre før nye leksjoner og temaer blir tilgjengelige for deg. Slik holder programmet styr på den fremgangen du gjør til enhver tid. Også i de aller første leksjonene for nybegynnere lærer du hele setninger, ikke bare enkeltord. Ulempen ved dette opplegget er at du ikke uten videre kan gå inn på leksjoner som du trenger i en spesiell situasjon. For eksempel lar ikke Duolingo deg gå rett på å lære ord og uttrykk akkurat du har behov, la oss si i forbindelse med et forestående legebesøk eller en reparasjon du trenger i hjemmet. For all del, Duolingo kommer til begge disse temaene og mange flere, men programmet lar deg ikke selv bestemme hvilken rekkefølge du bygger opp ditt spanske ordforråd i.
Spill og lek deg til spansk
Når det er sagt, er Duolingo veldig god på å hjelpe deg med det som for de fleste av oss er den største bøygen med spansk, nemlig å motivere deg til å holde på over tid.
Det gjør Duolingo på flere måter. For eksempel kan du gi programmet beskjed om at du vil øve fem, ti, femten eller tjue minutter per dag. Duolingo sender deg påminnelser dersom du glemmer å gjøre ”leksene” en dag. De aller fleste kan finne tid nok til å øve noen minutter dagen – og over tid kommer du faktisk langt i et språk på 15 minutter per dag. Enkelte dager har du kanskje tid og anledning til å gå utover de minuttene du har forpliktet deg til å bruke på spansk per dag, da er det bare å fortsette med øvelser så lenge du vil.
Uansett sørger Duolingo for en naturlig og god progresjon samt en passe mengde repetisjon – du behøver aldri lure på hva du trenger å øve mer på, det avgjør programmet ut fra de riktige og gale svarene du gir på oppgavene du blir presentert for. Du gis poeng for hver oppgave som er riktig løst, og du får mestringsfølelse allerede fra start.
Duolingo har i det hele tatt en del elementer av dataspill. Blant annet gis man “medaljer” for å ha fullført leksjoner, og “lekepenger” kalt Lingots, deles ut som belønning for ulike aktiviteter, for eksempel for å ha øvd hver dag sammenhengende i et visst antall dager. Disse lekepengene kan du forresten veksle inn i ekstra språkøvelser i Duolingos nettbutikk.
Oppgavene som gis er varierte: Lytteøvelser, oversettelser og spørsmål der du blir bedt om å plukke rett svar fra tre mulige alternativer. Du får høre spansk med god og tydelig uttale helt fra starten av, og du lærer korrekt stavemåte. Derimot får du ikke prøvd deg i samtale med spansktalende – da må du eventuelt melde deg på et Duolingo-treff der folk som lærer spansk møtes for å prate sammen og utveksle erfaringer. Slike treff finnes flere steder i Spania, og Oliven & Poteter skal skrive mer om dem i en fremtidig artikkel.
En annen svakhet ved Duolingo for en del som vil lære spansk, er at mye foregår på engelsk. Du behøver langt fra å snakke engelsk flytende for å finne frem i Duolingo eller ”oversette” tekster fra spansk til engelsk, slik mange av oppgavene ber om. Duolingo gir deg ordene du skal bruke for å angi betydningen av en spansk frase i små tekstbokser, så riktig stavemåte er ikke noe problem. Alt du behøver å gjøre er å stokke ordene i rett rekkefølge. Og du kan selvsagt bruke Duolingo til å forbedre engelskkunnskapene i samme slengen – husk at språket i Duolingo starter på grunnleggende nivå.
Overmenneskelig tålmodighet
Duolingo sørger for at du gjør fremskritt hver gang du jobber med programmet – ord for ord, uttrykk for uttrykk blir du stadig flinkere i spansk. Duolingo er basert på prinsippet om ”lite og ofte” og går aldri raskere frem enn du føler for eller får til. Det du gjør feil i en leksjon, gjentas senere til du klarer riktig svar – uansett hvor lang tid det måtte ta. Duolingo tilpasser seg hver enkelt elev og blir til forskjell fra en lærer av kjøtt og blod aldri utålmodig uansett hvor mange forsøk akkurat du trenger for å lære. Her er det null prestasjonspress, om ikke du selv velger å føle på det.
Ved slutten av hver leksjon kan du trykke på ”Review lesson” for å gå gjennom oppgaver og svar en gang til. Duolingo holder også orden på hvor ofte du bør repetere samtlige ord du har lært, slik at de ikke går i glemmeboken etter hvert som du tilegner deg nytt materiale. Enkelte vil kanskje synes Duolingo går litt for sakte frem – men det er nok helst folk med utpreget språkøre eller de som har bakgrunn fra minst et annet fremmedspråk.
Er du en av de som elsker grammatikk, kan det hende du vil prøve andre løsninger enn Duolingo. I alle fall kan det være bra å supplere programmet med grammatikk. Duolingo gir deg for eksempel liten innsikt i hvorfor et verb bøyes slik eller sånn – verbbøyning kommer man ikke utenom skal man få særlig orden på spansken.
Har du det travelt med å lære vokabular til en spesiell situasjon – enten du er opp over ørene forelsket eller trenger å be om hjelp med din nye gasskomfyr – så finnes det raskere veier til slike mål enn Duolingo. Med Duolingo kan du ikke velge rekkefølgen på temaene du studerer, men programmet gir raskt mestringsfølelse selv om det kanskje ikke er ”alt du trenger.” Det bør likevel ikke stoppe deg fra å prøve Duolingo, ikke bare er det enkelt å finne ressurser som supplerer Duolingo – å bruke flere ressurser kan også bidra til at spansklæringen blir mer variert og derfor artigere.
Mange av oss har et ”men” når det gjelder å forklare hvorfor vi ikke er helt stø i spansk ennå. Duolingo kan definitivt være en løsning som får mange over ”spansk-kneika”. Det er lett å bruke, tilgjengelig overalt der du har nettilgang, og læringen fokuserer på ord og vendinger de fleste av oss trenger i hverdagen.
Nedenfor ser du en liste over andre artikler om språklæring Oliven & Poteter har skrevet så langt. Kanskje finner du ressurser og opplegg her som enten kan supplere Duolingo eller som passer bedre for akkurat deg:
Skreddersydd spansklæring når som helst, hvor som helst
Hilsen Oliven & Poteter!