Redd plommene!

Spanias matfat byr på det meste av hva en nordboer kan drømme om. Du kan spise som en konge året rundt i dette landet og det på et særdeles beskjedent budsjett. Likevel hender det en gang i blant at man savner noe. For mat er jo ikke bare ”noe i magen” – det er minner om herlige smaker og dufter, om gode stunder med nære og kjære. For oss er barndommens syltetøy noe vi savner på disse breddegrader – og da i særdeleshet plommesyltetøy. Før sesongen tar slutt – og det gjør den i disse dager – pleier vi å sikre oss et aldri så lite forråd av denne delikatessen. Syltetøyet er enkelt å lage og inneholder langt mindre sukker enn spanske ”mermeladas.” Det hører riktignok med til historien at plommer har vært ”på hjemmebane” i Spania betydelig lenger enn i Norden – det sørget romerne for.

Ciruelas – litt plommehistorie

Plommer eller ciruelas som steinfruktene kalles på spansk, har fulgt menneskene lenge. Plommetreet, som i vill tilstand kan bli opptil 12 meter høyt, skal ha sitt opphav i Lilleasia. Romerne brakte med seg plommetrær fra sine kolonier i det østlige Middelhavet rundt 150 år f. Kr. Fra Romerriket spredte plommedyrking seg til resten av Europa.

I Murcia-regionen har arkeologer gjort utgravinger fra romertiden i La Serreta, et lite sted mellom landsbyene Abarán og Cieza. Der fant de blant annet plomme- og ferskensteiner som de mener stammer fra 200-tallet e.Kr. Til sammenligning vet vi at plommer først er kjent fra 1000-tallet i Norge. Den vestasiatiske plommen har med sikkerhet vært dyrket i Norge fra midt på 1500-tallet.

Plommer har altså en betydelig lengre historie her i Spania enn i Norden. I dag er landet blant Europas største produsenter av plommer, bare slått av Romania og Serbia.

Sesongen for spanske plommer er forbløffende lang: fra mai ut september. Størstedelen av plommeavlingen kommer fra regionene Murcia og Extremadura. I år ble sesongen forskjøvet slik at ferske plommer fortsatt kan stå på menyen i november. Ifølge Fresh Plaza, en organisasjon som følger jordbruksproduksjon i en rekke europeiske land, ble det nemlig en vanskelig start på årets spanske plommesesong.

Omtrent halvparten av Spanias samlede plommedyrking foregår i Extremadura, som grenser mot Portugal i vest. Her gjorde frost under blomstringen at årets avling ble omtrent 40 prosent av et normalårs. I tillegg modnet plommene betydelig senere enn vanlig. Prisene skal følgelig ha blitt ekstra høye i år, men selv på supermarkedet kjøper vi fortsatt en kilo nydelige røde plommer til 1,85 euro per kilo. Det er saktens priser til å leve med.

Det går som regel bra å oppbevare plommer i kjøleskapet et par ukers tid. De smaker riktignok best ved romtemperatur. Skal du nyte plommesmaken året rundt, må du konservere dem på et eller annet vis. I årenes løp har vi laget både kaker og paier med plommer, trukket dem i rødvin og tørket dem til svisker. Men det ene nesten uunnværlige produktet hos oss er plommesyltetøy. Under får du en variant som gir et tykt syltetøy som egner seg godt på brødskiva. Det holder seg fint i kjøleskap uten noen form for hermetisering i et par uker eller mer. Lenger enn det har det aldri vart her i huset.

Syltetøy med røde plommer og sukker som eneste ingredienser.

Plommesyltetøy

Til en kilo plommer bruker vi omtrent 300 gram sukker. Sukkermengden kommer an på hvor modne og søte plommene er og selvfølgelig hvor søtt du liker syltetøyet.

Del hver plomme i fire eller flere biter og ta ut steinen. Det gjør ingenting om bitene blir ujevne. Legg plommebitene i en bolle og dryss sukker mellom fruktlagene. Dekk bollen og sett den i kjøleskapet over natten.

Neste morgen vil frukten ha saftet seg en del, så det er ikke nødvendig å tilsette vann. Kok frukten godt opp, pass på at den ikke brenner seg . Sett gryten til side, og la innholdet avkjøle seg litt.

Kok deretter syltetøyet opp igjen før du griper stavmikseren og kjører igjennom massen til du har ønsket konsistens. Sjekk at du er fornøyd med hvor søtt syltetøyet er. Du kan selvsagt bruke mer sukker enn det som står oppgitt. Bare pass på å røre sukkeret lenge nok til at det løser seg helt opp. Vi koker opp syltetøyet og lar det avkjøle seg noen minutter mellom hvert oppkok til konsistensen er så tykk som vi gjerne vil ha den.

Om du vil ha en smaksvariasjon, kan du tilsette saften av en sitron før siste oppkok. En krydret variant som har en litt gløgglignende smak, får du om du lar syltetøyet koke opp med en bit kanelstang eller et par stjerneanis.

Når syltetøyet er avkjølt en halvtimes tid eller så, kan du ha det over på glass som oppbevares i kjøleskap. Har du laget mer enn du klarer å sette til livs på et par uker, holder syltetøyet seg utmerket i fryseboksen.

Plommesyltetøy kan krydres med ”gløggkrydder”.

Vi har også brukt plommesyltetøy til å lage smoothie, og resultatet kan anbefales. Les mer om smoothies her: Drikk et måltid i varmen.

 

Hilsen Oliven & Poteter!