Drikk et måltid i varmen

Noe av det beste med livet her sør i Spania er at det er så enkelt å spise godt og sunt uten å bruke all verdens tid på matlaging. Markeder og butikker bugner av solmoden frukt og smakfulle grønnsaker året rundt. Vi har så vidt rundet hjørnet til september måned, men sommervarmen fortsetter nok en stund ennå. Noen ganger er appetitten litt påvirket av varmen, dessuten frister det ikke å tilbringe lang tid ved komfyren: Skal du ha deg et velsmakende lite måltid som selv en ernæringsekspert må elske, så prøv en smoothie. Den er ferdig på fem minutter. Akkurat nå er fersk fiken, aprikos, fersken og melon på topp. Vi gir deg oppskrift på en deilig smoothie som du har ferdig på fem minutter og som du kan variere i det uendelige.

Smoothie med ferske fiken og mandarin smaker fortreffelig i sommervarmen.

En smoothie kan være så mangt, det er kommet en rekke varianter av denne tykke, deilige fruktdrikken i butikkene de siste årene. Her i huset holder vi på at den aller beste (og sunneste) smoothien lager du selv. Og det er kjapt gjort – du rekker ikke en sving på supermarkedet før den hjemmelagde smoothien er ferdig – uansett hvor nær butikken du måtte bo. Du kan gjerne slumpe – å lage god smoothie er ingen eksakt vitenskap.

Til tre forholdsvis små glass smoothie (eller to store, så klart) trenger du:

  • 2 godt modne bananer (bruk gjerne de som har blitt liggende litt lenge i fruktfatet og har fått små brune flekker, nesten som fregner.)
  • 6-8 ss yoghurt (gresk yoghurt smaker godt, men du kan bruke vanlig yoghurt, kefir eller annet surmelksprodukt, etter hva du selv foretrekker)
  • 2-3 ss melk (du kan fint erstatte kumelk med mandeldrikk, rismelk eller lignende. Det samme gjelder forresten yoghurt/surmelk over.)
  • 2 typer bær eller frukt, samlet vekt mellom 100-200 gram, det blir omtrent en kopp

Om du er glad i søtt, kan du også ha i litt sukker, honning eller lønnesirup. Dadler blir også deilig og søtt i smoothie.

Bananer og frukt kuttes i grove biter og has sammen med de andre ingrediensene i blender eller en beholder du kan bruke stavmikser i. Kjør på til du har en nokså jevn masse, et par minutter skulle holde. Vil du ha den litt tynnere, setter du til mer melk, tykkere smoothie får du ved å sette den i kjøleskapet en halv times tid før du inntar drikken.

På denne tiden av året, kan vi anbefale fersk fiken i smoothie, det blir nydelig og friskt. (Du kan lese mer om fersk fiken her: Fiken: perfekt på augustbordet.) Fersken, aprikos og melon er også herlig nå i august og september. Granateple gir også en smakelig smoothie, synes vi.

Smoothie med eple og aprikoser smaker er en god variant på denne tiden av året.

Smoothien har det meste av det du trenger i et sunt lite måltid. Er du opptatt av å øke innholdet av protein og andre godsaker, er det kjempegodt å ha i mandler eller nøtter før du finmoser det hele. Ekspertene mener vi bør få i oss litt mandler eller nøtter hver dag, og det er ikke vanskelig å få tak i lokaldyrkede mandler i Spania. Vil du gjøre smoothien enda mer ”spansk” kan du forresten bruke chufa-melk i stedet for vanlig kumelk. (Se vår artikkel om chufa her: Chufa: Historisk supermat fra Valencia.)

Vi varierer smoothien etter årstiden og hva vi liker best – bare forholdet mellom ingrediensene er omtrent som i oppskriften over, går det bra.

”Fem om dagen” anbefaler ernæringsmyndighetene. Å få i seg fem typer grønnsaker eller frukt hver dag, er ikke så vanskelig om man tar en smoothie som mellommåltid eller dessert.

Har du en smoothie-favoritt?

 

Hilsen Oliven & Poteter!