Kjenner du garbanzos?

Kikerter finnes på ethvert spansk marked og i alle supermarkeder. Garbanzos som de heter lokalt, er en viktig ingrediens i det spanske kjøkken fra syd til nord. Kikerter er en av våre eldste kulturplanter – den har fulgt menneskene i minst 7500 år. Den nøttelignende smaken gjør dette medlemmet av belgfruktfamilien til en delikatesse som i likhet med poteten, nærmest kan ”brukes til alt”. Prøv den i supper, stuinger og salater eller i baccalao og tapasretter. Garbanzos er billig mat og sunne saker som blant annet kan hjelpe deg med å holde den slanke linje og stabilisere blodsukker og kolesterol. Oliven & Poteter gir deg tips om kjøp, tilbereding og servering.

Garbanzos (i midten øverst) er lette å kjenne igjen på grunn av sin karakteristiske form.

Du kjenner dem lett igjen på formen; de er tydelig spisse i den ene enden. Her i Spania er den gule kikerten langt den vanligste, men andre steder i verden finner vi kikerter som kan være brune, grønne eller til og med sorte. Størrelsen på ertene kan variere, men fasongen er den samme.

Kikerter er populære mange steder i verden, og det kan man trygt si at de har vært lenge. De eldste sikre funnene av garbanzos er minst 7500 år gamle. Arkeologer har funnet kikerter ved utgravinger blant annet i oldtidsbyen Jeriko og ulike steder i Tyrkia. Det kan være nettopp i denne regionen at man først begynte å dyrke kikerter, men garbanzos ble raskt populære over store deler av verden.

I Hellas har man gjort funn av kikerter som er over 5500 år gamle. I Frankrike, har arkeologer ved hjelp av karbondatering fastslått at kikerter har vært spist der i minst 7000 år. Det er ingen grunn til å tro at spanjolene har vært senere ute enn sine naboer i nord.

På de britiske øyer skrev legen og astrologen Nicolas Culpeper om kikerter på 1600-tallet. Han påpekte blant annet at de er mer næringsrike enn andre medlemmer av belgfruktfamilien. Garbanzos har vært inntatt på særdeles variert vis i ulike deler av verden. I Tyskland vet vi for eksempel at kikerter ble tørristet, malt og brukt som kaffeerstatning på 1700-tallet. Men helt opp til Skandinavia ser det ikke ut til at kikerten har gjort seg bemerket – til det er nok planten for varmekrevende.

Spanjolenes favoritt

I følge tall fra MAPAMA, Spanias jordbruks-, fiskeri-, mat- og miljødepartement, er garbanzos spanjolenes favoritt blant belgfruktene. Nesten 40 prosent av all belgfrukt som spises i Spania, er kikerter. Og det er mye, for om du har tatt en tur på utendørsmarkeder eller for den saks skyld i supermarkeder her i Spania så har du antagelig lagt merke til at utvalget av erter, bønner og linser er stort.

Andalucia er den regionen i Spania der det dyrkes aller mest kikerter. Sør i landet sås kikerter vanligvis om høsten, lengre nord legges frøene i jorda på senvinteren. Du kan enkelt dyrke dine egne garbanzos, prøv med kikerter fra butikken.

Plantene blir mellom 20 og 50 cm høye, og hver ertebelg inneholder gjerne mellom ett og tre frø. Belgen skal være helt tørr og sprø før du høster den. Blomstene er forresten en pryd: hvite med rosa, fiolette eller lilla striper. De kan pynte opp i hagen, men med de lave prisene på kikerter på marked og i butikk, er det vel ikke nettopp lønnsomt å dyrke egne garbanzos.

Det kan være verdt å merke seg at i motsetning til svært mange avlinger i Spania, så dyrkes i følge spanske jordbruksmyndigheter, mer enn 90 prosent av kikerter og linser uten kunstig vanning. Å spise spanskdyrkede garbanzos må vel kunne sies å være ganske så miljøvennlig i et land der vannmangel til tider er et betydelig problem.

Kikertplantens belger inneholder to eller tre erter.

Næringsrike frø

Garbanzos er gode på smak og bra for helsa. De er proteinrike og inneholder betydelige mengder kostfiber, ulike vitaminer, mineraler og gunstige fettsyrer. Kikerter skal kunne bidra til mer stabilt blodsukker og lavere produksjon av insulin. Dessuten rapporteres det at belgfrukten i forsøk har vist seg å kunne gi bedring i kolesterolverdier. Det høye innholdet av fiber gir en metthetsfølelse som også kan hjelpe med å holde idealvekten. Det er altså mange gode grunner til å kjøpe med seg garbanzos hjem. Har du en pose tørkede kikerter eller en boks hermetiske erter i skapet, kan du kjapt lage et godt lite måltid.

Hermetiske kikerter enten på glass eller boks, er raske å gripe til om du trenger litt ekstra til salaten eller som en liten siderett. De er riktignok ikke fullt så næringsrike som tørkede erter. Vi pleier å skylle av hermetiske garbanzos i rikelig med kaldt vann før vi har dem i salaten eller bruker dem i stuinger, supper eller lignende. Særlig for kikerter på boks, gjør det en forskjell i smak om man skyller dem.

Tørkede kikerter krever litt mer planlegging, men ikke mye arbeid. Fra posen kan det være lurt å helle ertene over på en tallerken eller et fat og se over dem. Det hender at en liten stein har blitt med i posen – så pass på å fjerne alt som kan gi et ublidt møte med tanngarden. Legg deretter ertene i kaldt vann over natten eller hell kokende vann over og la dem svelle noen timer før du legger dem i en kasserolle med nytt vann. Mange spanjoler sverger forresten til å koke opp vannet først og deretter legge i garbanzos. Det blir en smakssak. La ertene koke friskt i ca 10 minutter, deretter senker du varmen og lar dem koke til de er møre. Bløtleggingsvannet er det forresten ingen grunn til å kaste – vann plantene dine med det – det er utmerket næring for dem.

Hvor lang koketid som er nødvendig, avhenger av flere faktorer, først og fremst kikertenes størrelse og hvor gamle de er. Små erter er naturligvis ferdigkokt før store, men er du uheldig og får erter som har ligget spesielt lenge kan det vare en stund før de blir møre. Vi har forresten aldri opplevd at kikerter i Spania har vært for gamle, spanjoler spiser såpass mye av dem at de antagelig ikke rekker å ligge så lenge i butikkhyllene. På markedet har vi opplevd å få kikerter som er ferdigkokt på en halv time. Vanligvis bør du regne med 1-2 timers koketid på kikerter av vanlig størrelse, men prøv deg frem, smak på ertene underveis.

Synes du det tar for mye tid å koke tørkede kikerter til stadighet? Prøv å tilberede en stor porsjon av gangen – ferdigkokte kikerter kan fryses i porsjoner som passer din husholdning. Du kan ta dem rett fra fryseren og tilsette dem i supper og gryteretter. Det er ikke nødvendig å tine dem på forhånd.

Hummus består av moste kikerter blandet med sitronsaft og krydret med hvitløk, salt og spisskummen

Kikerter trives i selskap med de forskjelligste ingredienser: hvitløk, tomater, urter av ulike slag, løk, sitron, olivenolje, tunfisk, tørrfisk, tahini, gulrøtter – de er litt som poteten og passer til det meste. Det er ikke uten grunn at mange ganske så ulike tapasretter inneholder kikerter. En enkel rett får du om du lager en dressing av like mengder ferskpresset sitronsaft (eller en mild eddik) og olivenolje, tilsatt salt, pepper, hakket hvitløk, persille og evt. andre urter etter smak. (Timian, oregano og rosmarin er gode valg, de kan du lese mer om her: Kjenner du Oregano?, Kjenner du Timian?, Kjenner du Rosmarin?.) Kikerter passer til både kjøtt- og fiskeretter og er en skattet kilde til protein for vegetarianere.

Garbanzos har vært høyt verdsatt av mennesker i tusenvis av år, og på den iberiske halvøya er det nesten utenkelig å ha et kosthold uten disse ertene med det karakteristiske utseendet og den nøtteaktige, gode smaken. Har du en favorittoppskrift med kikerter?

 

Hilsen Oliven & Poteter!