Spansk gitar og verdens mest spilte toner

Han la grunnlaget for moderne gitarspill, komponerte mer enn 78 verk og er opphavsmann til verdens kanskje hyppigst spilte tonerekke. Møt Francisco Tárrega, en komponist fra Spanias ”gitargullalder”. Han ble født i 1852, men har likevel fått svingt seg mer enn de fleste i vår moderne digitale hverdag – verden over. For med mindre du er født etter 2010, har du garantert hørt i alle fall en smakebit av et av Tárregas aller best kjente stykker.

Francisco Tárrega skrev klassiske stykker for både gitar og piano. Du har nesten garantert hørt noe av hans komposisjoner. (Kilde: Youtube)

Han er blitt kalt grunnleggeren av moderne gitarteknikk. Francisco Tárrega ble født i 1852 og døde i 1909, bare så vidt 57 år gammel. Han var en fremragende gitarist, men også konsertpianist og komponist. I løpet av sitt relativt korte liv komponerte han hele 78 verk, blant de aller mest kjente er Recuerdos de la Alhambra som kan oversettes med noe slikt for Minner om Alhambra. Alhambra er som de fleste vil vite, et staselig palass og festningsverk bygd av mauriske herskere i Granada sør i Spania på 1300-tallet.

Recuerdos de la Alhambra regnes ikke uten grunn som et av mesterverkene innen klassisk gitar. Det er ikke hvem som helst gitt å spille det – dette er musikk for viderekomne gitarister som behersker avanserte teknikker. Her finner du en lenke til en youtube-video der Andres Segovia spiller Recuerdos de la Alhambra: https://www.youtube.com/watch?v=sdaPoUNk5R8. Det er bare å nyte.

Tárrega skrev stykket nettopp i Granada, og det gjør bruk av en krevende teknikk kalt tremolo der en note spilles i rask rekkefølge av ring-, lang- og pekefinger slik at det gir en illusjon av en eneste lang note. Samtidig spiller tommelfingeren akkompagnement slik at man lett kan tro at stykket spilles av en duo og ikke en enkelt gitarist.

Francisco Tárregas far oppdaget tidlig sønnens musikktalent, han skal ha vært en dyktig flamenco-gitarist selv. Men midt på 1800-tallet hadde gitaren langt fra den status pianoet nøt, selv om gitaren som instrument faktisk stammer fra Spania. Faren insisterte derfor på at Francisco skulle lære seg å spille begge instrumentene. Det var forresten flere grunner til at Tárrega senior mente musikken kunne bli et brukbart levebrød for sønnen.

Som barn hadde Francisco skadet synet i en ulykke. Faren må ha vært en handelkraftig mann, for han flyttet hele familien til en annen by der det var mulig for sønnen å få formell musikkutdannelse. Selv som blind kunne man nemlig tjene til livets opphold som musiker i datidens Spania. Faktisk var begge Francisco Tárregas første ”ordentlige” musikklærere blinde.

Francisco Tárrega gjorde mye for å heve statusen til gitaren som instrument.

Francisco Tárrega kom til å spille en viktig rolle i å heve statusen til gitaren – gjøre den til et instrument ”verdig” de beste konsertsalene i verdens viktigste musikkbyer. Selv opptrådte han ofte i utlandet, særlig i Paris og London, og han arbeidet nært med sin tids fremste instrumentmakere.

Tárrega skrev om musikk av mange kjente klassiske komponister fra piano til gitar, blant annet stykker av Chopin, Bach og Mozart. Han behersket jo begge instrumenter. Kanskje var disse transkripsjonene med på å gjøre gitaren til et mer velrenommert instrument. Tárrega og hans musikk ble i alle fall elsket av publikum verden over og er det til denne dag. Blant stykkene man knapt kan høre ofte nok er hans Gran Vals. Den kan du for eksempel lytte til her: https://www.youtube.com/watch?v=uSQzUx3QW2Y.

Fra Spania til resten av verden: 1,8 milliarder per dag

Om du tok deg tid til å høre det lille youtube-klippet over, dro du kanskje kjensel på et lite ”tema” gjemt inne i det nydelige musikkstykket. Du har helt rett, det er det finske telekomselskapet Nokias berømte ringetone.

Nokia tok strofer fra Tárregas Gran Vals og brukte i sin ikoniske ringetone.

I 1993 satte ledelsen i Nokia seg nemlig ned for å lage et slags ”lydvaremerke.” De hadde festet seg ved Tárregas Gran Vals og valgte ut noen få takter fra komposisjonen. Året etter kom ”Nokia-tonen” på den aller første mobiltelefonen. Det ble en braksuksess. Selskapet fikk gratis reklame hver gang en av deres telefoner ringte – og det gjorde de overalt og til enhver tid, syntes det som. ”Nokia-melodien” hørte du i bakgrunnen på pressekonferanser uansett hvor i verden de ble holdt, i nyhetssendinger, på møter – i alle slags sammenhenger, tidlig og sent.

I 2009 regnet statistikere seg frem til at Tárregas musikk kunne høres omrent 1,8 milliarder ganger per dag – det skulle bli i overkant av 20.000 avspillinger per sekund. Siden har det riktignok avtatt, men Nokias ringetone har fortsatt sine tilhengere og har nærmest oppnådd kultstatus.

Hos oss har Nokias ringetone alltid frembrakt bilder av Spania uansett hvor i verden vi har befunnet oss. En morsom påminnelse om dette herlige landet og all den nydelige musikken dets komponister og musikere har gitt oss.

 

Hilsen Oliven & Poteter!