Flamenco og sevillana – bli med på dans!
Vil du bli kjent med naboer fra mange nasjonaliteter, lære mer om Spania og samtidig holde deg i form? Visste du at mange spanske lokalsamfunn har såkalte polivalentas, en slags nabolagsklubber, der du blant annet kan lære å danse populære spanske folkedanser? Bor du i nærheten av Torrevieja, så ta kontakt med Astrid fra Ålesund – hun vet hvordan du kommer i gang med flamenco og sevillana i et trivelig, internasjonalt miljø. Eller kanskje du har lyst til å lære hvordan man spiller kastanjetter?
Har du vært på en skikkelig spansk feria, en gatefest med sang og musikk? Liten og stor, gammel og ung – spanjolenes fester har gjerne plass til alle. Kanskje har du hatt lyst til å slenge deg med i dansen, prøve litt flamenco eller den litt mer folkelige sevillana? Det er ofte ikke så lett med ”nordiske rytmer” i kroppen, heldigvis er det mulig å lære nye takter.
Svært mange spanske lokalsamfunn har nabolagsforeninger der du kan finne en rekke ulike kurs- og aktivitetstilbud til en billig penge. For rundt 20 euro i året kan du ta del i nabolagsforeningens tilbud og for eksempel lære deg å danse spanske folkedanser eller å spille kastanjetter som en innfødt. Dansegrupper fra de såkalte polivalentas drar gjerne rundt til festivaler eller ut for å ha en hyggelig stund på restauranter eller kafeer der det er god plass til å svinge seg. Nabolagsforeninger gir glimrende anledning til å treffe spanjoler på hjemmebane, knytte nye vennskap og holde seg sprek, det vet Astrid Omenås fra Ålesund.
Hun danser med grupper fra et par ulike lokale polivalentes, blant annet på La Mata, og forteller at dansen i tillegg til å være glimrende bevegelsestrening, har vært en viktig inngangsport til å bli kjent med folk i nabolaget og med spansk kultur og språk. ”Det gjør det lettere å lære spansk, og dans driver meg til å utforske Spania i langt større grad enn jeg ellers ville gjort,” forteller hun og legger til at hun stortrives i et kreativt miljø med folk med ulik bakgrunn. ”Jeg liker å leve litt utenfor komfortsonen!”
Astrid er nå uførepensjonert, men har en årrekke bak seg som sykepleier og senere lærer. Som mange andre opplever hun færre helseplager i sydspansk klima enn hjemme. Hun og mannen Yngve, som enn så lenge er rektor på en videregående skole, ønsket å skape seg et hjem på Costa Blanca i god tid før de nådde pensjonsalder. For litt over ti år siden fant de sitt sted i Torrevieja. ”Vi var på jakt etter et område der det bodde mange spanjoler og folk av mange ulike nasjonaliteter – et kreativt miljø med stort mangfold,” forteller Astrid som har latt seg fortelle at det finnes folk fra 127 nasjoner i Torrevieja.
Hun og mannen reiser mye rundt i Spania for å gjøre seg kjent, men hun har også fått venner og kjente både blant spanjoler og andre nasjonaliteter gjennom aktiviteter i sin lokale nabolagsklubb.
I nabolaget til Astrid og mannen skulle det vise seg å være flere danseglade mennesker. Noen var allerede drevne, og Astrid slo følge til lokale polivalentas. Astrid foreller at hun har fått veldig god kontakt med naboer fra både Spania og Sør-Amerika. “Jeg er nærmest blitt adoptert av en dame fra Peru som har to døtre som nå studerer i Valencia.” Astrid, som selv har to voksne sønner i Norge, har kommet til å stå naboen så nær at hun refererer til døtrene hennes som ”jentene mine”.
Spansk dans med polivalentas
Klubbene Astrid er med i, møtes ofte til dans litt forskjellige steder etter initiativ fra en eller flere medlemmer i gruppen. Deltagerne spiser gjerne en lunsj eller middag sammen et sted der det er litt god plass og danser så etter måltidet. De besøker også festivaler og gatefester i regionen. Har du oppholdt deg i Torrevieja i mai måned, er sjansene store for at du har fått med deg en feiende dansefest i byens sentrum. Blant gruppene som danser der, er flere fra lokale nabolagsklubber.
Flamenco tør være kjent for de fleste. Denne verdensberømte dansen krever pasjon, innlevelse, musikalitet, fysisk styrke og eleganse. Astrid foretrekker den roligere sevillana for egen del. Å bli en dyktig flamencodanser er særdeles krevende på mange måter. Mange av oss har fått høre at flamenco ble oppfunnet av romfolk, eller sigøynere som folkegruppen med opphav på det indiske subkontinentet, gjerne blir kalt. Astrid opplever at mange spanjoler misliker påstanden om at flamenco er en sigøynerdans, og forskning tilsier faktisk at det er tvilsomt om den har sitt opphav i romkulturen. ”Men det kan stemme at sigøynere er og har vært blant de flinkeste flamencodanserne,” mener Astrid.
Hva er så sevillana, spør du kanskje. Har du vært til stede på en feria, har du antagelig sett den. Sevillana er en pardans som danses av folk i alle aldre, ofte av hele familier og landsbyer her i Spania. Den kan minne om flamenco, men har en enklere koreografi og er lettere å mestre enn flamenco. Den er dessuten ”snillere” mot kroppen: den er roligere og innebærer ikke like mye hard ”tramping” som flamenco.
Selv om sevillana er mindre fysisk krevende enn flamenco, er det mye å lære seg også her, blant annet riktig fotarbeid og håndbevegelser. Astrid forteller at en lokal danselærer en gang ga henne beskjed om at det tar omtrent et år med øving å få fotarbeidet på plass og enda et år å få håndbevegelsene til å stemme. Det gjelder med andre ord å komme i gang så raskt som mulig!
Om sommeren er det i varmeste laget å danse for mange, men i september er danserne i full sving i de ulike polivalentas. Mange nordboere med tilhold i Spania kjenner ikke til nabolagsforeningene, og det er synd mener Astrid som oppfordrer andre til å utforske tilbudet.
Er du usikker på hvordan du skal komme i gang, tilbyr den sjenerøse damen seg å hjelpe deg. Ta kontakt med Astrid per e-post: astomenaas@yahoo.no om du vil lære mer om dansetilbudet i nabolagsforeninger, spesielt i Torrevieja og området omkring byen. Har du et arrangement der det kunne passe å få en lokal dansegruppe på besøk, så hører gjerne også Astrid fra deg.
Du kan også ta kontakt med Oliven & Poteter, så setter vi deg i forbindelse med Astrid.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.