Kreativitet er smittsomt

Kjenner du deg igjen: “Når jeg bare får tid, skal jeg…”? Tiden da du kan gjøre noe “bare for moro skyld” – noe kreativt – kommer liksom aldri. Jobb, familie, andre forpliktelser. Livet er travelt for de fleste av oss. Årene går. Kanskje du trenger å smittes?

Fysiker og Nobelprisvinner Albert Einstein sa en gang: “Kreativitet er smittsomt. Gi den videre.” Nettopp det å smitte noen med “kunstbasillen” er en oppgave Rita Jochumsen Hee tar på alvor. Den danske damen som holder til i Pino Mar, rett nord for Torrevieja by, tilbyr kunstkurs for de av oss som har lyst til å utforske våre skapende sider – uansett bakgrunn, forkunnskaper eller ambisjonsnivå.

I 2001 brøt Rita J. Hee med en travel hverdag i forretningslivet i Norge og skapte seg en roligere, mer kreativ tilværelse i Spania.

Lek, lær, voks!

Visste du at ordet kreativitet er nært beslektet med det latinske crescere, “å vokse”? Kanskje er oppholdet på Costa Blanca den tiden du har ventet på for å gi deg i kast med noe du har hatt lyst til å prøve deg på lenge. Det finnes i alle fall en masse muligheter for å utfolde skapertrang på disse kanter.

En av dem som bidrar til det lokale mangfoldet er altså Rita Jochumsen Hee. Etter 20 år i Oslo-området tok hun i 2001 spranget fra en hektisk jobb i forretningslivet til en tilværelse som utøvende kunstner.

Da Oliven & Poteter besøkte Rita for et par uker siden, fortalte hun at det alltid har vært viktig for henne å være et skapende menneske, men gjennom et travelt yrkes- og familieliv ble det aldri tid til riktig å utfolde seg. For sytten år siden tok imidlertid den modige damen en beslutning: Nå eller aldri. Hun lot handling følge ord og flyttet til Spania, tok et malerkurs og bestemte seg for å leve av og for kunsten.

Den første tiden var hun en del av et kollektiv av kunstnere som åpnet felles galleri i Guardamar, men drømmen var å gjøre noe for seg selv og hjelpe andre til å føle gleden ved å skape. Fem år etter at hun flyttet til Costa Blanca, åpnet hun egen kunstskole, La Casita del Arte. Det lille kunsthuset er både atelier for henne og kurslokale for nye og viderekomne elever.

Bilde fra vårens elevutstilling i slutten av mars.

I La Casita del Arte tilbyr Rita i dag kurs i ulike teknikker, her kan du blant annet lære – og ikke minst leke med – tegning, maling (olje og akryl) og collage. Av egen erfaring vet Rita hvor vanskelig det kan være å komme i gang, derfor skreddersyr hun gjerne kurs: Du kan ta enkelttimer eller kurs som går over en eller flere dager – alene eller som del av en gruppe, når det måtte passe.

Gruppene er relativt små: maksimalt ti elever på nybegynnerkurs, opp til fire-fem i grupper for viderekomne. Rita oppfordrer interesserte til å ta kontakt med henne for å finne et opplegg som passer akkurat deg. Kanskje har du lyst til å tilbringe en hel uke med bare å male? Eller passer det bedre å komme en gang i uken sesongen igjennom? Hva med å gjøre noe annerledes sammen med familiens yngste? Rita har gode erfaringer med å holde kurs for besteforeldre og barnebarn – en morsom og annerledes måte å bli bedre kjent på.

For elever som har malt tidligere eller har tatt begynneropplæring, tilbyr Rita undervisning hver dag fra mandag til torsdag fra midten av september til midten av mai. Elevene hos La Casita del Arte kommer hovedsakelig fra skandinaviske land, men Rita underviser også på engelsk.

Kan alle male?

Da Oliven & Poteter møtte Rita i La Casita del Arte, hadde hun nylig holdt utstilling av elevarbeider. Mer enn hundre besøkende hadde funnet veien til det lille atelieret i løpet av de to dagene utstillingen varte. Aktiviteter utover ren kursing, er viktige. Rita tilbyr sosiale treff for sine elever, slik at de kan bli kjent med andre hobbykunstnere med tilknytning til Costa Blanca. Eneste krav: Du må bære hatt på sammenkomstene, gjerne en egen, litt sprø kreasjon.

Gøyale hatter på treff: skaperglede skal synes!

Kan alle lære å male, spør vi. Åtti prosent er motivasjon, mener Rita: “De resterende 20 prosent kan læres.” Rita understreker stadig at det skal være morsomt å lære i La Casita del Arte. For uansett kunstnerisk nivå på arbeidene: Alle kan ha glede av å male. Å kaste seg ut i kreative aktiviteter er noe å vokse på: våg å eksperimentere, bryt gamle vaner og ta risiko – det kan være gode erfaringer å ta med seg uansett hvor du er i livet.

“En dag skal jeg…” kan bli til “nå”. Costa Blanca byr på flere muligheter til å være kreativ enn du kanskje tror.

Fra midten av september til midten av mai, er dørene til Ritas La Casita del Arte åpne (www.lacasitadelarte.eu, www.ritajochumsenhee.dk). Skynder du deg, har du tid til et kurs allerede nå i vår. Har du allerede trukket til nordligere himmelstrøk, så åpner Ritas vesle kunsthus igjen i midten av september.

Vi mennesker har mange måter å uttrykke vår skapertrang på, hva gir deg glede?

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.