Forbruker på bortebane
Har du kjøpt en mangelfull vare eller tjeneste under oppholdet i Spania? Føler du deg lurt av selger eller utleier? Det kan være ille nok i eget land der du behersker språk og kultur. Men du står kanskje ikke så alene i en slik situasjon som du tror. Det finnes hjelp å få og det til og med gratis og på eget språk – bli kjent med det europeiske nettverket av forbrukerkontorer, ECC. Dessuten: Lær om den europeiske domstolen ESCP der du enkelt og rimelig kan fremme såkalte småkrav.
Mange av oss har opplevd det: Taket som ved neste regnskyll viser seg å være like lekk som før taktekkeren forsikret deg om at nå var alt i orden – og leverte en regning som etter beløpet å dømme, burde borge for ypperste kvalitet på utført arbeid. Eller var det varmepumpen som sluttet å virke etter en sesong? Leiebilen som ble langt dyrere enn du hadde kunnet forestille deg? Eller kanskje det siste du så av pc’en var da du leverte den til reparasjon?
Det er ikke alltid like lett å orientere seg som forbruker i fremmed land. Lovgivningen kan være forskjellig og språket i regelverket kan by på utfordringer selv for de som klarer seg godt på spansk ellers i dagliglivet.
I hjemlandet ville de fleste av oss vite eller i alle fall nokså enkelt kunne finne frem til hvilke rettigheter vi som forbrukere har etter loven. Vi ville henvendt oss til selger og forlangt prisavslag, bytte eller penger tilbake. Hva gjør du når du føler deg lurt i Spania?
Du kan selvsagt skrive en sviende anmeldelse på nettet. En utblåsing kan unektelig føles bra en gang i blant, men den er langt fra noen garanti for at du får tilbake pengene dine eller feilen rettet. Og det er vel målet?
Møt Forbruker Europa
Har du forsøkt å kontakte selger, uten å ha fått i stand en tilfredsstillende overenskomst, kan du henvende deg til det europeiske nettverket av forbrukerorganisasjoner. European Consumer Centres Network (ECC) er som navnet indikerer, et nettverk av forbrukerkontorer. Du finner dem i alle EU-land, i Norge og på Island. ECC ble opprettet av EU-kommisjonen i 2005 for å gjøre det tryggere for oss forbrukere å handle i europeiske land der vi ikke bor fast.
Den norske grenen av organisasjonen, Forbruker Europa, ligger under Forbrukerrådet og informerer og veileder norske forbrukere om rettigheter vi har når vi handler i andre medlemsland. Det er også konkret hjelp å få i enkeltsaker: Forbruker Europa kan kontakte din motpart og forhandle på dine vegne. På nettet finner du dem her: https://forbrukereuropa.no/. Du kan raskt og enkelt sende inn en klage gjennom å fylle ut et standardskjema som ligger lett tilgjengelig på Forbruker Europas nettsider (https://forbrukereuropa.no/kontakt-oss/). Det er også mulig å ta kontakt med Forbruker Europa på telefon: +47 23 40 05 00, direktenummer til ECC: +47 23 40 05 08 eller per post: Forbruker Europa, postboks 463 Sentrum, 0105 Oslo.
Tilsvarende organisasjoner finnes i Sverige (www.konsumenteuropa.se) og Danmark (www.forbrugereuropa.dk) for forbrukere hjemmehørende i disse landene.
Det koster deg ingenting å få hjelp fra ECC-kontorene. Deres budsjetter finansieres av EU-kommisjonen og nasjonale forbrukerorganisasjoner.
Er du usikker på hvordan du skal nærme deg selger på best mulig måte, kan ECC-kontorene gi deg råd. Websidene har en mengde nyttig informasjon, og kontorene er bemannet av jurister og andre eksperter som kjenner lover og regler i andre EU-land og som gjerne svarer på dine spørsmål – altså kostnadsfritt.
Nytter det?
Da Oliven & Poteter snakket med Forbruker Europa denne uken, fikk vi opplyst at kontoret har behandlet og vunnet frem med en rekke klager som gjelder nordmenn i Spania. ”I 2017 mottok vi i alt 131 klager fra norske forbrukere rettet mot spanske leverandører,” forteller leder for Forbruker Europa Ragnar Wiik.”De fleste av klagene handlet om leiebiler, timeshare og overpriset elektronikk.”
Forbruker Europas jurister og saksbehandlere tar imidlertid på seg mange typer saker som gjelder forbrukerlovgivning. Og de holder oversikt over innkomne klager og kan alene eller sammen med europeiske kolleger gå i rette med firmaer som blir klaget inn av forbrukere gjentatte ganger.
Du har kanskje lest at europeiske konkurransemyndigheter straffet bilutleiefirmaet Goldcar på grunnlag av klager til ECC-nettverket? I januar 2017 ble Goldcar Spania og Goldcar Italia ilagt bøter på hele to millioner euro, altså omtrent 20 millioner kroner, for sin aggressive markedsføring av tilleggsprodukter. Har du leid bil på Costa Blanca er det ikke umulig at du kjenner problematikken: Leien presenteres som forlokkende billig, men når du kommer for å betale, er summen en ganske annen enn du hadde rimelig grunn til å anta. Eller du må betale mye mer enn markedspris for drivstoff til en bil returnert med mindre enn full tank. Altfor mange har også opplevd å bli avkrevd penger for skader utleier påberoper seg, men som man faktisk ikke har forårsaket.(Du kan lese pressemeldingen fra det svenske ECC-kontoret angående bøteleggingen av Goldcar her: https://www.konsumenteuropa.se/sv/Nyheter/nyheter/nyhetsarkiv-2017/biluthyrningsforetag-far-hoga-boter-for-otillborliga-affarsmetoder/)
I alle typer saker gjelder ECCs råd til forbruker: Dokumentasjon er avgjørende viktig. Ta vare på kvitteringer, foto, utskrifter av kommunikasjon via mobiltelefon, e-post osv. Når du klager inn en sak for ECC, vil den i første omgang bli vurdert ut fra dokumentasjonen du legger ved. Det er vanskelig for ECC å vinne gjennom i saker der ditt ord står mot leverandørens.
Husk at om du er skandinav fast bosatt i Spania (har residencia), må du ta kontakt med spanske forbrukermyndigheter dersom klagen gjelder en leverandør i samme land.
Ikke sjelden er en henvendelse fra ECC til en næringsdrivende nok til å få til en løsning som er akseptabel for deg som forbruker. Men det skal ikke underslås at det finnes en hake ved ECC-nettverket: Forbruker Europa kan bare finne en løsning, dersom begge parter i en tvist er samarbeidsvillige og godtar at ECC bringes inn i saken. En useriøs leverandør kan med andre nekte å samarbeide.
Du som forbruker står likevel ikke uten alternativer. Uløste tvister kan nemlig bringes inn for EUs småkravsdomstol.
Krav under 5.000 euro – få hjelp fra småkravsdomstolen
I 2009 styrket EU sin beskyttelse av europeiske konsumenter ytterligere. Da ble European Small Claims Procedure (ESCP) opprettet. Dette er en småkravsprosess der forbrukere i et EU-land kan bringe inn klager mot leverandører i andre medlemsstater, såfremt sakene gjelder beløp som ikke overstiger 5.000 euro. (Merk: Danmark har valgt å stå utenfor ordningen.)
En småkravsprosess kan være en enkel, rask og billig måte å håndtere fastlåste tvister på. Den er blitt beskrevet som en mellomting mellom formell megling og full rettssak. Prosessen foregår i hovedsak skriftlig, og partene må avfinne seg med den avgjørelsen retten kommer til på samme måte som i en ”vanlig” rettssak. Vinner du frem mot en leverandør, kan retten altså pålegge motparten din å gjøre opp for seg. Og du kan med rettens avgjørelse i hånd få politiet i alle EU-land til å bistå med håndhevelsen.
Du kan selvsagt velge å la deg representere av en advokat, men du kan også representere deg selv i en slik småkravsprosess.
ESCP har ganske strenge regler å forholde seg til når det gjelder frister for å svare partene og ferdigbehandle saker, dermed kan du bli ferdig med tvisten på relativt kort tid.
Mer om ESCP og skjema for å anmode om at ESCP tar opp din sak, finner du her: https://e-justice.europa.eu/content_small_claims-42-en.do.
Til slutt: Hvis du synes det er tøft å gi deg i kast med å kreve det du mener er rett og riktig, så husk at du også gjør dine medmennesker en tjeneste dersom du vinner frem mot useriøse aktører. Har du blitt lurt, er sjansene store for at du ikke er den eneste som har hatt en lignende opplevelse med samme leverandør.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.