Hvordan sende viktige papirer eller personlige effekter raskt, pålitelig og rimelig til Spania?

Hva gjør du når viktige papirer, hjelpemidler eller andre uunnværlige saker ligger i Norge og du er i Spania? Oliven & Poteter hadde nettopp det problemet i uken som gikk. Vi har brukt mangfoldige timer på å undersøke alternativer: Posten, Norwegian, SAS, Ryanair og ekspressbudtjenesten DHL. Forhåpentligvis kan våre erfaringer spare våre lesere for hodebry, tid og penger.

I de mer enn 30 årene Oliven & Poteter har besøkt Spania, har det inntil forrige uke ikke hendt at vi har glemt igjen papirer eller andre saker vi ikke kan være foruten. I alle fall ikke noe vi måtte ha før gode venner eller familiemedlemmer har kunnet ta dem med til oss.

Pass og billetter var heldigvis med til flyplassen, men det var ikke førerkort, helseforsikring, ID-kort og en del andre saker det er heller upraktisk og ubehagelig å være uten i hverdagen. Hva gjør man i en slik situasjon?

Uhellet ble oppdaget allerede på flyplassen, men etter gjennomført innsjekking og sikkerhetskontroll. Det var verken tid eller mulighet til å rekke hjem for å hente noe som helst.

Neste post var å sette vår ”norske avdeling” – altså Poteter – i sving. Først en ringerunde til alle flyselskaper som har direkterute til Alicante: SAS, Norwegian og Ryanair. Alle var hyggelige, alle hadde samme beskjed: I disse tider tar ingen flyselskaper med noen form for pakke uten at en person reiser sammen med den. Ingen form for godstransport med andre ord.

Deretter sjekket vi om det var mulig for en av oss å fly ned til Alicante og opp igjen til Norge en dag eller to senere uten at det kostet skjorta. Kanskje var vi uheldige med datoene, men SAS, Norwegian og Ryanair ville alle ha mellom 2.000 kr og 2.500 kr for en slik snarvisitt. Temmelig dyrt for en ren leveranse – ingen av oss hadde anledning til å ta en friuke akkurat nå.

Neste stopp: Posten. Den hyggelige mannen på vårt lokale postkontor (vi er blant de heldige som fortsatt har et slikt), fortalte at de hadde to alternativer for slike sendinger: Rekommandert og ekspress. De to kunne dessverre ikke kombineres.

Både rekommandert og ekspress-sendinger gjennom Posten kan spores slik at du kan følge med på hvor pakken befinner seg til enhver tid dersom du har nettilgang med smarttelefon, PC eller nettbrett.

Rekommandert var det sikreste, ifølge postfunksjonæren. For en sending på under 500 g, på størrelse med en halv A4-side og ikke mer enn 2 cm i tykkelse ville prisen være ca 200 kr + forsikring av innholdet. Slett ikke verst om man kan vente de mellom tre og seks arbeidsdagene det tar før sendingen leveres på mottagers nærmeste postkontor. (Husk legitimasjon om du skal hente slike sendinger, ellers må du gjøre vendereis.)

Ekspresslevering fra Posten derimot, ville kunne komme frem på 2-3 arbeidsdager og har den fordelen at den leveres på mottagers dør. Prisen for samme sending som beskrevet over, var imidlertid på nesten 1.300 kr + forsikring. Med den prisen i hodet, tok Oliven & Poteter kontakt med budfirmaet DHL.

I jobbsammenheng har Poteter gjennom årene hatt mye å gjøre med ulike bud- og ekspresstjenester. Vi har brukt store og små firmaer til hundrevis av leveranser i inn- og utland, dog aldri til Spania. Erfaringene har variert noe. De største har ikke alltid vært best, men vi har hatt gode erfaringer med internasjonalt anerkjente kurertjenester av typen DHL, UPS og FedEx.

Med behov for rask leveranse, kontaktet vi derfor det lokale DHL-kontoret. DHL ble startet opp i USA, men ble på begynnelsen av 2000-tallet kjøpt opp av Deutsche Post. På DHLs websider kunne Oliven & Poteter lese at selskapet har mer enn 7.500 ansatte og 6.000 kjøretøyer bare i Spania. Så dette kunne vel gå relativt smertefritt?

DHL kan hente på døra i Norge, men prisen ville for vår leveranse bli omtrent dobbelt så høy. Vi valgte i stedet å ta med oss sendingen til et av DHLs kontorer og få sendingen levert på mottagers dør i Spania. Prisen for slik levering inkludert forsikring av innholdet kom på omtrent 700 kr. Cirka halv pris av hva vi fikk opplyst at tilsvarende sending gjennom Posten ville beløpe seg til.

Den unge damen som tok i mot pakken hos DHL torsdag morgen, var hjelpsom og kunne fortelle at den ville bli hentet der cirka kl 16 samme dag.

Det tok ikke mange minuttene etter kl. 15 før sporingsinformasjon tikket inn på vår e-post. I rask rekkefølge kunne vi lese at pakken ble sendt ut fra Oslo, mellomlandet i København, fortsatte til Leipzig i løpet av natten og var innom Vitoria i Spania, før den ble levert i Alicante kl 9.06 allerede fredag morgen. Ikke verst for en pakke som ble levert inn i Oslo torsdag formiddag.

Men så ble det full stopp: Tollklarering i Alicante tok hele dagen og mye av kvelden. Vi ringte DHL i Norge og Spania gjentatte ganger for å følge opp forsinkelsen. Hvorfor tok det så lang tid? Vage svar om at spansk tollklarering kan trekke ut. Men fortsatt viste sporingsinformasjon fra DHL at de forventet å levere pakken i løpet av fredagen.

Like etter kl. 20 fredag kom endelig beskjeden om at tollen hadde ferdigbehandlet sendingen. Nå var det bare for mottager å dra hjem fra middagsselskapet og vente på budbil. Trodde vi.

Like etter at mottager hadde kommet hjem, tikket en e-post fra DHL inn om at de forventet levering sent samme kveld: kl. 23.59.

Greit. Mottager ventet oppe til langt over midnatt. Ingen leveranse. Ingen beskjed fra DHL. Etter midnatt viste plutselig sporingsinformasjonen fra DHL i stedet for levering 26. januar følgende beskjed: ”Antatt leveringstid er ikke tilgjengelig for øyeblikket. Vennligst prøv igjen senere.”

Og vi har prøvd – ingen endring. Per lørdag morgen, var det fortsatt ikke angitt noen beregnet leveringstid. Oliven & Poteter ringte igjen DHL, denne gangen kontoret i Alicante. Deres representanter snakket i det minste brukbart engelsk, hvilket ikke alltid er en selvfølge i Spania. Langt om lenge får vi opplyst fra DHLs representant at der i gården arbeider man verken på lørdager eller søndager.

Først godt utpå dagen mandag, kom leveransen på døren. Intakt og med alt innhold. Vi fikk tekstmelding på forhånd til mobil, slik vi hadde bedt om, men ingen melding om når pakken ble forventet levert så vi bare ventet til de var her.

Vår erfaring så langt tilsier at man kanskje bare bør benytte DHLs ekspressendinger fra Norge tidlig i uken om skal ha håp om at mottager får forsendelsen innen en dag eller to, slik man blir forespeilet. Kanskje var vi spesielt uheldige. Vi mener i alle fall at DHL bør opplyse sine kunder som vil sende pakker til Alicante-regionen, om at deres virksomhet er stengt fra fredag kveld til og med søndag og at spansk tollbehandling også kan ta tid uansett hvor kjedelig innholdet måtte være.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.