Spania fra 4000 f.Kr. til 3000 f.Kr.
På den iberiske halvøya har det bodd mennesker i minst 1,2 millioner år. Oliven & Poteters forsøk på å lage en oversikt over de store trekk i spansk historie, fortsetter i dagens artikkel. De fleste av oss må begrense oss til å reise i fantasien for tiden, men forhåpentligvis kommer det snart tider da vi igjen kan bevege seg fritt i dette spennende landet. Første del i serien «Folk og riker i Iberia» tok for seg perioden frem til ca. 4000 f.Kr. I dag presenterer vi kort tiden mellom år 4000 f.Kr. og år 3000 f.Kr.
Dette tusenåret i den iberiske halvøyas bosettingshistorie byr på relativt få arkeologiske funn og skriftlige kilder finnes ennå ikke på disse kanter – vi befinner oss altså fortsatt i førhistorisk tid. Likevel er det i denne perioden vi finner landets første navngitte sivilisasjon. Den blir gjerne kalt Los Millares og viktige spor etter den er funnet i det som i dag er provinsen Almería, øst i Andalusia.
I 1891 fant arkeologene en landsby med forsvarsverk fra Los Millares sivilisasjonen i forbindelse med en utbygging av jernbanenettet. Ekspertene har datert funnene til cirka 3400 år f.Kr. (noen hevder 3200 f.Kr). Man anslår at landsbyen som ligger omtrent 17 kilometer nord for byen Almeria, hadde rundt 1000 innbyggere – det var med andre ord en ganske stor bosetting i samtiden.
Landsbyen kan være ganske typisk for slike tidlige sivilisasjoner på disse kanter: Man finner ofte små samfunn etablert på høydedrag omgitt av forsvarsverk – så bosettingene må ha vært attraktive for flere enn de som bodde der.
Blant funnene etter Los Millares sivilisasjonen er også gravplasser med imponerende steinmonumenter. Slike store monumenter fra yngre steinalder og frem til omtrent det 6.århundre før vår tidsregning, kalles gjerne megalittiske monumenter. Det best kjente eksempelet er nok Stonehenge i England. Spanias mest berømte megalittiske monument er funnet i Guadalperal i det østlige Extremadura. Det dukket opp fra en lokal innsjø under en lengre tørkeperiode og refereres ofte til som det spanske Stonehenge.
Selv om Los Millares er den iberiske halvøyas først navngitte sivilisasjon, fantes det sannsynligvis flere mer eller mindre samtidige sivilisasjoner, men vi vet fortsatt lite om disse.
Los Millares er en tidlig sivilisasjon/rike som hadde tilholdssted i provinsen Almería. Det er funnet spor som dateres så langt tilbake som 3.400 år f.Kr. (kanskje 3.200 f.Kr.).
–
Andre steder i dagens Spania der du kan se spor etter slike tidlige sivilisasjoner er Alberite, Los Silillos, Cabrera, Cerro de la Virgen, Montefrío, Horno de Segura, Carigüela, Terrera Ventura og Moncín.
Om det teknologiske nivået i perioden 4000-3000 f.Kr. kan nevnes at menneskene utvant kobber og hadde tilegnet seg kunnskap om hvordan man tilvirket ulike typer våpen og redskaper av metallet.
Andre steder i dagens Spania der du kan se spor etter slike tidlige sivilisasjoner er Alberite, Los Silillos, Cabrera, Cerro de la Virgen, Montefrío, Horno de Segura, Carigüela, Terrera Ventura og Moncín.
Hilsen Oliven & Poteter!
Spennende lesing? Abonnér, lik og del med venner og kjente! Du finner Oliven og Poteter her og på Facebook.