Spanias tidligste historie

Spania har en lang og fargerik historie – det er ikke alltid like lett å holde orden på folkeslag og kulturer som har kommet og gått – eller blitt værende – gjennom tidene. På den iberiske halvøya har det bodd mennesker i minst 1,2 millioner år. Oliven & Poteter har forsøkt å lage en kortfattet oversikt over spansk historie – den er ment å være til hjelp når man legger ut på reise i dette fantastiske landet – enten fra godstolen eller når vi nok en gang kan dra dit vi vil, når det måtte passe oss. Første del i denne serien «Folk og riker i Iberia» tar for seg førhistorisk tid frem til ca. 4000 f.Kr.

De eldste spor etter menneskelig bosetting vi kjenner til på den iberiske halvøya, er avdekket i Atapuerca nær den nordspanske storbyen Burgos i regionen Kastillia og León. Forskere forteller at området er det eneste stedet i Europa der det er funnet spor etter alle tidlige menneskearter som er kjent på det europeiske kontinentet. 

I Atapuerca har arkeologene funnet det som gjerne kalles «bengropen», Sima de los huesos, med flere tusen benrester etter mennesker som pussig nok levde i ulike førhistoriske perioder. I områder som i dag tilhører Spania, har fagfolk identifisert en rekke tidlige menneskearter, blant annet Homo pre-antecessor, Homo antecessor, Homo heidelbergensis, neandertalere og Homo sapiens.

Så langt har man oppdaget fossile rester etter mennesker som levde så langt tilbake som for omtrent 1,2 millioner år siden, men de eldste steinredskapene vi kjenner fra samme område er omtrent 1,4 millioner år gamle. Bare for å sette tidslinjen i perspektiv: Det moderne mennesket (Homo sapiens) oppstod for omtrent 200.000 år siden.

På den iberiske halvøya har forfedrene også etterlatt seg noen av menneskehetens aller tidligste kunstverk. Flere steder i Spania kan du som besøkende, komme ansikt til ansikt med kunst skapt av neandertalere for noe slikt som 65.000 år siden. 

De aller eldste funnene av grottemalerier oppdaget så langt, finner vi forresten også i Atapuerca nær Burgos. Et annet sted du kan få et inntrykk av neandertaler-hverdagen er i Altamira i Cantabria, helt nord i Spania. Spor etter kunstnere fra førhistorisk tid er også oppdaget sør på den iberiske halvøya, for eksempel i Cueva de los Aviones nær havnebyen Cartagena. Her har arkeologene blant annet funnet perler laget av skjell og fargepigmenter som de mener er minst 115.000 år gamle. 

Så langt tilbake i tid snakker vi om folk som tilhørte samler- og jegersamfunn, men også jordbruket kom tidlig i gang på den iberiske halvøya. Fra Andalusia som den dag i dag står for en betydelig andel av Spanias jordbruksproduksjon, kjenner vi til at mennesker dyrket jorda allerede rundt det 6. årtusen før vår tidsregning.

Folk på den iberiske halvøya visste også hvordan man utvant og nyttiggjorde seg kobber så langt tilbake som i første halvdel av det 5. årtusen f.Kr. I det sørøstlige Spania, nærmere bestemt i Cerro Virtud i Almería, har man funnet det som så langt er Vest-Europas aller eldste kobbergruve. Det er oppsiktsvekkende for så tidlig metallutvinning har man ellers i Europa kun funnet spor etter på Balkan.

Funn av gjenstander, levninger og kunst kan gi oss en viss innsikt i de tidligste menneskene og deres levemåte på den iberiske halvøya i perioden før vi har kjente skriftlige kilder. Men vi vet ikke sikkert hvor de tidligste folkeslagene som etablerte kjente sivilisasjoner i området, kom fra. Noen fant sannsynligvis veien fra øst over land, antagelig med en rekke stopp underveis på ferden, andre må ha kommet fra syd over Gibraltarstredet. 

Blant de tidligste folkeslagene vi vet om som bosatte seg på Iberia var vasconerne – i dag er de kjent som baskere. Ingen vet med sikkerhet hvor baskerne har sitt opphav eller eksakt når de fant veien til den iberiske halvøya. Baskisk språk, euskara, forblir en gåte for lingvister, det ligner ikke vesentlig på noe annet kjent tungemål. Baskere utgjør en urbefolkning som på bemerkelsesverdig vis har klart å overleve i fjellandskapet mellom dagens Spania og Frankrike. Geografi, kultur og språk har alle bidratt til at baskerne har beholdt sin egenart gjennom tusener av år.

I neste artikkel skal vi se på folkeslag og kulturer på den iberiske halvøya de neste tusen årene, altså fra omtrent 4000 f.Kr. til 3000 f.Kr. Vi gir oss blant annet i kast med en tidlig bykultur som vokste frem midt på 3000-tallet f.Kr. – lenge før fønikere, keltere og romere satte sine ben på disse kanter. 

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.

  • erotik

    Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time. Janis Bordie Littell