Damen fra Baza

I forrige uke skrev Oliven & Poteter om en stort anlagt artikkel om et Spania i endring publisert i reisemagasinet National Geographic i 1965.  Vil du lese om og se bilder som kan kaste lys over den iberiske kulturen i det området som i dag er Spania og Portugal, så ta en titt på november-utgaven 2020 av samme tidsskrift.

Artikkelen kan du lese i sin helhet og gratis på National Geographics hjemmesider her: “This 2400-year-old statue reveals insights into ancient Spain”. Teksten er riktignok på engelsk, men har følge av flotte fotografier som kan nytes uavhengig av språkkunnskaper. 

De iberiske damene er funnet i Baza og Elche som begge ligger syd-øst i Spania.

Fortsatt vet ikke historikere og arkeologer all verdens om den iberiske kulturen som engang dominerte særlig østlige og sørlige deler av den iberiske halvøya. Det er funnet enkelte innskrifter på et språk som i alle fall ikke er av indo-europeisk opphav. Muligens har det et visst slektskap med fønikisk eller karthagisk, kanskje også med dagens baskisk. Blant de viktigste funnene som kan si oss noe om den iberiske kulturen er skulpturer av kvinneskikkelser.

Den vakre damen fra Elche er kjent av mange. National Geographic omtaler imidlertid en 2.400 år gammel kvinneskulptur i helfigur som ble funnet så sent som i 1971. Skikkelsen som har fått navnet Damen fra Baza etter funnstedet i det sørlige Spania, er hugget ut av et eneste stykke stein og sitter på en trone. Noe av det som gjør Baza-skjønnheten spesiell er at hun ble funnet som del av et samtidig gravkompleks. Lignende skulpturer har som regel vært fjernet fra sin opprinnelige plassering. 

I siden av Baza-skulpturen har man funnet de kremerte restene av det forskerne tror, er en dame fra det lokale aristokratiet som døde omkring år 380 f.Kr. Tronen kan se ut som om den er utstyrt med vinger, og kvinneskikkelsen ser ut til å holde en due i venstre hånd – begge deler symboler forbundet med Karthagos bygudinne, Tinnit. 

Når det igjen blir mulig å reise som man vil, kan du beundre Damen fra Baza i det nasjonale arkeologimuseet i Madrid. I mellomtiden kan du altså ta en titt på National Geographics flotte reportasje.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.