Selskaper i spanske regioner
Spania er verdens 13. største økonomi – ikke overraskende slått av gigantene USA, Kina, India, Japan og Tyskland. Men Spania kommer høyere enn både Australia og Mexico og ligger langt foran de nordiske landene på IMFs liste over verdens største økonomier. Spansk næringsliv er mangfoldig og kanskje mer internasjonalt enn mange tenker seg. Noen av de mest kjente internasjonale merkevarene er spanske, tenk bare på kleskjeden Zara og Banco Santander – de gjenkjennes verden over. Men hvor i Spania finner vi flest selskaper og hvor ligger de virkelig store virksomhetene? Dagens artikkel gir en oversikt spansk næringsliv før korona-pandemien rammet verden – hvordan dette viruset vil endre Spanias og andre lands økonomi på sikt blir spennende å følge med på.
I 2017 fantes det totalt ca. 3,58 millioner selskaper i Spania – om man nå skal regne med stort og smått. Ikke overraskende er det landets mest folkerike regioner som kan skilte med flest selskaper og størst økonomisk aktivitet: Katalonia, Madrid, Andalusia og Valencia troner på toppen.
Her finner vi de fleste av de største spanske konsernene, blant dem petroleumsselskapet Repsol med hovedkontor i Madrid og en årlig omsetning på omtrent 22,1 milliarder euro. Repsol er forresten ett av flere energiselskaper med base i Madrid. I den spanske hovedstaden finner vi også telekom-konsernet Telefonica de España, Spanias 12. største selskap med en årsomsetning på rundt 8,5 milliarder euro. Og byen har fly- og romfartsindustri: I Madrid finner vi blant annet Airbus Defence and Space.
Katalonias hovedstad Barcelona har også et mangfoldig næringsliv med virksomheter innen en rekke bransjer. Byens største selskap er bilprodusenten Seat med nesten 10 milliarder euro i årlig omsetning. Her har også Vueling, Spanias største flyselskap målt etter antall fly og destinasjoner, sin hovedbase. Før koronapandemien satte storparten av verdens fly på bakken, fraktet Vueling hvert år flere enn 24 millioner passasjerer til mer enn 100 destinasjoner verden over. Catalonia har stor vareproduksjon og en betydelig tekstilindustri. En rekke multinasjonale selskaper har etablert seg i regionen. For eksempel ligger den tyske dagligvarekjeden Lidls spanske hovedkontor i Barcelona. Med fire milliarder euro i årlig omsetning er sistnevnte selskap Spanias 36. største.
Andalusia sør i landet er Spanias største produsent av jordbruksvarer – det er ikke vanskelig å få øye på om man kjører rundt i landskapet i denne regionen. Her finnes enorme jordbruksarealer, en rekke av dem drevet gjennom kooperativer. Blant dem er BIDA Farms Coop som har hovedkontor i regionhovedstaden Sevilla. Selskapet havner på 61. plass på listen over Spanias største selskaper med en årlig omsetning om ca. 4,57 milliarder euro. Andalusia er likevel langt fra bare landbruk. Energiselskapet Endesa Generacion er for eksempel hjemmehørende i Andalusia – selskapet havner på 31.plass på listen over Spanias største selskaper.
Regionen Valencia kommer på fjerdeplass på oversikten over Spanias største økonomier – altså etter Katalonia, Madrid og Andalusia. Men her finner vi til gjengjeld Spanias største selskap, nemlig supermarkedkjeden Mercadona som har en årlig omsetning på imponerende 22,6 milliarder euro. Tjenesteytende næringer utgjør størsteparten av økonomien i Valencia – ca. 84 prosent av yrkesaktive jobber i slike virksomheter. Regionen har en av de viktigste havnene ved Middelhavet og er et logistikksenter for godstransport. Turisme og byggenæringen er også sentrale for Valencias økonomi.
Styrke i nord
Nord i Spania, opp mot grensen til Frankrike finner vi Baskerland. Og baskerne har ikke fått ord på seg for å være driftige uten grunn. Regionen ligger helt i teten når det gjelder gjennomsnittlig inntekt per innbygger. Her er det en betydelig stålindustri og skipsverft, bygget opp rundt de rike jernforekomstene i området nær regionhovedstaden Bilbao. Det største selskapet i Baskerland er likevel Iberdrola som har sitt hovedkvarter i Bilbao. Energiselskapet har virksomhet på fire kontinenter, intet mindre enn 34.000 ansatte, nærmere 32 millioner strømkunder og en årlig omsetning på 7,95 milliarder euro.
Opp mot den vestlige grensen til Katalonia finner vi en annen region med økonomiske muskler, nemlig Aragón. Tradisjonelt er dette jordbruksland. Elven Ebro har til alle tider gitt god tilgang på vann og det ble tidlig etablert vanningssystemer som forsynte et variert jordbruk. Fra midten av 1900-tallet begynte imidlertid Aragón å få moderne industri, særlig konsentrert om hovedstaden Zaragoza. Her finner vi i dag blant annet bilprodusenten Opel España, Spanias 25. største selskap med en omsetning per år i størrelsesordenen 5,2 milliarder euro og nærmere 9.000 ansatte. Aragón har også produksjon av togsett, hvitevarer og husholdningsmaskiner. Her finnes aluminiumsvirksomhet og en betydelig gruveindustri basert på lokale forekomster av kull og jern.
De aller største regionale økonomiene i Spania har altså flere ben å stå på. Mange av disse virksomhetene vil nok klare seg bra gjennom den krisen verdensøkonomien nå opplever, mens andre regioner vil være mer sårbare.
Mot strømmen
I Spanias nordvestre hjørne finner vi regionen Galicia med beskjedne seks prosent av Spanias totale befolkning. Likevel har store selskaper sin base her. Inditex er morselskapet til kleskjeden Zara og andre selskaper innen tekstilbransjen og har nesten 16,7 milliarder euro i årlig omsetning. Det gjør Inditex til Spanias femte største selskap. I byen Pontevedra i Galicia ligger dessuten bilprodusenten Peugot Citroen, Spanias 26. største selskap med 5,1 milliarder euro i omsetning.
Castilla og León, innlandsregionen i nordvest, utgjør 18,6 prosent av Spanias samlede areal, men har bare 5,4 prosent av landets innbyggere. Regionen har et betydelig jordbruk – her finner vi Spanias kornkammer, men husdyrhold utgjør også en viktig inntektskilde. Castilla og Leon har ikke overraskende mye matforedlingsindustri – kjøttprodukter, melvarer, solsikkeolje og vin gir inntekter. Industrien er konsentrert om regionens største byer, særlig Valladolid og Burgos. Her finner vi blant annet bilindustri, papirprodusenter og kjemikaliekonsern, men det som mest særmerker Castilla og León er nok fornybar energiproduksjon. Regionens tradisjonelle vannkraftverk har fått følge av en kjempemessig vindkraftutbygging: her finnes flere enn 100 vindparker. Det største enkeltselskapet i Castilla og León er Renault España i Valladolid, Spanias 16. største med en årlig omsetning på nesten 7,6 milliarder euro.
Helt nede på 11. plass på listen over Spanias største økonomier finner vi Murcia, en region som er godt besøkt av blant annet skandinaver. Turisme og jordbruk er viktige inntektskilder her. Dyrket mark utgjør mer enn en tredjedel av regionens areal, og turismen står for mellom 11 og 12 prosent av regionens BNP. Her finnes også fiskeri- og oppdrettsvirksomheter. Den nestbest kjente merkevaren blant spanske forbrukere er forresten hjemmehørende i Murcia-regionen. Det er kjøttvareprodusenten El Pozo, best kjent for et stort utvalg av kjøttpålegg. Så lurer du kanskje på hvilken merkevare som er aller best kjent blant spanjoler? Øverst på den pallen står amerikanske Coca-Cola.
Turisme og sårbarhet
Vesle Asturias, Galicias nabo i øst, kommer langt ned på listen over Spanias største økonomier. Regionen kan likevel skilte med et stort metallkonsern: Arcelor Mittal España er landets 40. største selskap med 3,6 milliarder euro i årlig omsetning. Arcelor Mittal España er riktignok eid av et stort multinasjonalt stålkonsern med base i Luxembourg. Pilegrimsruten til regionhovedstaden Santiago de Compostela bidrar i normale tider ikke ubetydelig til Galicias økonomi. (Du kan lese mer om pilegrimsruten i vår artikkelserie: Santiago de Compostela: Hvem var Jakob?.)
På Balearene som inkluderer Mallorca, Menorca og Ibiza står turistnæringen sterkt – og da snakker vi ikke bare om de mange hotellene, barene og restaurantene som knapt nok har hatt gjester på mange måneder. Spanias tredje største flyselskap (etter Iberia og Vueling) har sitt hovedkontor på Mallorca. Air Europa Líneas Aéreas, S.A.U. kjenner du kanskje som Air Europa. Før koronakrisen fløy selskapet til 44 destinasjoner i Europa, på det amerikanske kontinentet, Karibia, og de nordafrikanske landene Marokko og Tunisia. Selskapets årlige omsetning var på om lag 2,1 milliarder euro, noe som gir Air Europa 69. plassen på listen over Spanias største selskaper.
Kanariøyene som også er en egen region, kan skilte med få store selskaper. Inntekter fra turisme utgjør en stor del av øygruppens økonomi, og Kanariøyene er derfor særdeles sårbare i en ekstraordinær tid som den vi nå opplever. Største selskap på øygruppen målt i årlig omsetning (ca. 2 milliarder euro) er DISA Suministros y Trading i Santa Cruz som er distributør av bensin, butan og propan.
Aller nederst: En umake samling
Aller nederst på «rangstigen», i alle fall når det gjelder størrelsen på regionenes økonomi, finner vi Extramadura, Navarra, Cantabria og La Rioja. Men i «nederste gruppe» skjuler det seg store forskjeller.
Ta Extramadura regionen som er forbundet med Spanias verdensberømte Iberico-skinke – her sliter man med arbeidsledighet og fraflytting. På det verste (i 2013) var for eksempel mer enn 33 prosent av Extramaduras arbeidsstokk uten lønnet arbeid.
Regionen Navarra derimot – som har en økonomi som kommer på plassen etter Extramadura er blant de rikeste i Spania. Navarra, som grenser mot Frankrike, kan skilte med en stor energisektor, industriell produksjon og betydelige legemiddelprodusenter som farmasiselskapet Cinfa. Regionens største selskap er bilprodusenten Volkswagen, Spanias 47. største med en omsetning på drøye 3,2 milliarder euro. Det tyske Siemens-konsernet har en satsning på fornybar energi i Navarra med et selskap som omsetter for ca. 2 milliarder euro årlig.
Nord i Spania finner vi også Cantabria, en region som tradisjonelt har hatt en sterk primærnæring med betydelig melk- og kjøttvareproduksjon. Matforedlingsindustrien står derfor sterkt, men regionen har også jernverk, papir-og tekstilindustri samt kjemikalieprodusenter. Størst i regionen er et Repsol-selskap som handler med energi og har en omsetning på 903 millioner euro. Selskapet Global Steel Wire er Cantabrias neststørste virksomhet og det 267. største selskapet i Spania. Det produser wire til industrielle formål over hele verden. Før den pågående pandemien, kunne Cantabria som har slitt med høy arbeidsledighet i en årrekke, glede seg over vekst i turistnæringen.
Den minst folkerike regionen i Spania og den av de 17 regionene med den minste økonomien er La Rioja. Regionen står for rundt 0,7 prosent at Spanias totale BNP. Den største virksomheten i La Rioja er en hermetikkprodusent som med 235 millioner euro i årlig omsetning havner helt nede på 816. plass på listen over Spanias største selskaper. Mange vil vite at vinproduksjon er en viktig næring her – og skal man tro statistikk fra en rekke land det siste trekvart året eller mer, så burde pandemien kunne gi et aldri så lite oppsving for La Riojas økonomi.
Kanskje er ikke det høye vinforbruket kommet for å bli, men tiltakene mot korona-viruset har endret våre liv uansett hvor vi befinner oss i verden. Vi har lagt oss til nye forbruksmønstre og kanskje fått litt annerledes prioriteringer. Svært mange små og store bedrifter sliter tungt, mens enkelte har opplevd et oppsving. Hvordan Spanias økonomi vil se ut på kort og lang sikt når denne pandemien ebber ut, blir spennende å følge med på.
Hilsen Oliven & Poteter!
Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.