Hungersnød i spansk historie

Spania er i dag ikke bare selvforsynt men en betydelig eksportør av mat- og drikkevarer. Det utgjør også et viktig tilskudd til landets økonomi og internasjonale posisjon og rykte. Men, Spania har ikke alltid hatt et overskudd eller engang vært selvforsynt. I grafikken nedenfor har vi satt sammen en oversikt over et knippe av de mest alvorlige periodene med hungersnød gjennom historien. Dette er kanskje ikke den mest lystelige delen av historien, men like fullt en viktig del.

Sult har gjennom historien vært et tilbakevendende problem i Spania som i mange andre land. Ikke bare er matproduksjonen påvirket av klimavariasjoner, men naturligvis også krig og konflikter, sykdom og annet. I dagens situasjon er Spania selvforsynt med en stor variasjon av blant annet frukt og grønnsaker og også en stor eksportør av jordbruksprodukter til mange land.

I bakgrunnen av grafikken har vi, med fargede kolonner, vist litt grovt variasjonene i klimaet (kaldere/varmere) gjennom de siste ca. 2000 årene. Kommentarene viser til viktige hendelser som direkte eller indirekte har påvirket jordbruksproduksjonen i disse periodene.

Den siste store sultkatastrofen kom tidlig på 1900-tallet, altså i relativt moderne tid. Og selv om det var problemer i jordbruket også under Francos tid ved makten, har spanske bønder siden den tid gjort landet vel forsynt med produkter av stor variasjon og høy kvalitet til rimelige priser.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.