Turismen i “gamle dager”

Spania har mye å by på og er et attraktivt land å besøke. I verden er det faktisk bare Frankrike som vanligvis mottar flere turister fra andre land. I “gamle dager”, det vil si før koronaviruset og tiltakene mot viruset nærmest førte til en bråstopp i internasjonal reising, tok Spania imot over 83 millioner besøk (2018). Men hvordan så den internasjonale turismen i Spania ut i forhold til den skandinaviske? Er Spania fortsatt “det største” turistlandet når vi sammenlikner med de skandinaviske landene? Vi valgte å se nærmere på et par nøkkeltall som kanskje vil overraske deg litt.

Antall turister fra andre land

Turistene flokker i klart større mengder til Spania, men Skandinavia har heller ikke ligget på latsiden. I disse tallene som er hentet fra Verdens Turisme Organisasjon (UNWTO) ser vi klart og tydelig de store forskjellene i antall besøkende.

FNs World Tourism Organisation (UNWTO) definerer antall turistbesøk per år basert på ankomster til landet der vedkommende spanderer minst en natt men som ikke forblir i landet i 12 måneder eller mer. Forretningsreisende og andre som ikke har turisme som formål ekskluderes fra tallene, f.eks. flight crews, folk som jobber på ankommende skip osv. Men for en turist som gjør flere reiser til landet i løpet av ett og samme år teller hvert besøk.

Bare så det er sagt: Den nasjonale eller innenlandske turismen om du vil, er ikke med i tallene.

Visste du forresten at Verdens Turisme Organisasjon har sitt hovedkontor i Madrid? Du kan se organisasjonens websider her: https://www.unwto.org/.

Turister i forhold til befolkning

Ser vi istedet på antallet internasjonale besøkende i forhold til antall innbyggere i landet, blir bildet noe annerledes. Danmark mottar relativt sett flere turister enn Spania, mens Sverige og Norge har en lavere andel.

Antall turistbesøk i forhold til antall innbyggere i landet gir oss derimot et noe annerledes bilde. Danmark med sine ca 5,8 millioner innyggere tar imot flest med nesten 2,2 turister hver per år. Spanjolene tar imot ca 1,76 hver, Norge ca 1,06 og Sverige omtrent 0,72. Bildet er ikke snudd på hodet, men viser at Danmark relativt sett har ett større antall turister hvis man legger eget folketall til grunn.

Men hvis vi istedet ser på landets størrelse eller areal målt mot antall turister, hva slags bilde får vi da?

Turister i forhold til landets areal

Det kan også være interessant å se på antallet besøkende fra andre land i forhold til landets areal. De fleste turister har sine ønsker om hva de vil se når de reiser og fordeler seg naturlig nok ikke jevnt over et lands areal.

I forhold til arealet har Danmark flest besøk av alle landene i sammenlikningen. Danmark, med sitt relativt begrensede areal, mottar faktisk flest besøk per kvadratkilometer. Spania kommer på en like klar andreplass mens både Norge og Sverige (som begge er mindre land enn Spania men klart større enn Danmark i areal) ligger omtrent på en ti-del av det spanske nivået og enda mindre i forhold til det danske.

Når vi er turister har vi som regel en plan med hvilke stedet vi vil se under våre reiser. Spania har flere attraktive områder som trekker folk av ulike grunner og de største byene, øyene og den varmere delen av kysten er blant de mest besøkte. I Norge f.eks. vil folk også se de store byene men vill natur i Lofoten og på Svalbard, fjordene samt nordlyset er svært attraktive destinasjoner i tillegg. Har vi tid nok ser vi gjerne mer av landet vi besøker, men vi kan med sikkerhet si at vi ikke fordeler tiden vi spanderer i et land jevnt over dets areal. Uansett syntes vi det var interessant å se nettopp på antall turister fra utlandet sett i relasjon til arealet i landet som besøkes.

Det finnes naturligvis andre aspekter som viser hvor viktig turismen er som næringsvei i de ulike landene så som økonomi/andel av bruttonasjonalproduktet, antall ansatte i bransjen med mer. Det er noe vi skal se litt mer på senere.

Håper dette innlegget bidro til en litt annerledes innsikt i bedømmingen av hvilket land som relativt sett har flest turister og hvilket som er “det største” turistlandet.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den gjerne med venner og kjente.