Hvor stor er den spanske økonomien?

Vi tenker mye og mangt om spansk økonomi. At den ikke er like stor som de skandinaviske målt i BNP/capita er nok kjent for de aller fleste, men Spania rangerer høyt og er en maktfaktor i verdensøkonomien.

Den spanske økonomien rangerer som nummer 13 blant verdens største og utgjør ca. 1,6% av totalen med sin rundt 1.400 milliarder US dollar.

I størrelse rangerer den spanske økonomien, ihht det internasjonale pengefondet (IMF), som nummer 13 i verden og som nummer 5 i Europa (da regner vi ikke Russland som del av Europa) med omtrent $1.400 milliarder. Det tilsvarer ca. 1,6% av den totale verdensøkonomien. I Europa er det ikke overraskende bare Tyskland, UK, Frankrike  og Italia som er større. Til sammenligning rangerer Sverige som nummer 23, Norge som nummer 29 og Danmark som nummer 37 på den samme listen.

Vi skal fremover se nærmere på den spanske økonomien, og ikke minst trekke frem viktige sektorer i form av størrelser som omsetning, antall ansatte, regionenes bidrag, litt om internasjonal tilstedeværelse, viktige brands og mer. I dag viser vi bare kort hvor stor den spanske økonomien faktisk er i internasjonal sammenheng.

Tallene er fra før corona-viruset slo til og hva som blir effektene og utslagene av lockdowns, mindre turisme, endringer i eksport/import osv. må vi komme tilbake til. Allikevel synes vi det er interessant å se hvor Spania rangerer i forhold til verdens andre store økonomier.

Hilsen Oliven & Poteter!