Slaget ved Guadalete i 711 e.Kr.

Spanias historie er kompleks og full av konflikter. Mange steder har det vært en kamp om hvem som skulle komme til å samle landet til ett rike med både interne og eksterne konfliktlinjer men også en kamp mot utenforstående som ville ha hele eller en bit av landet. Her har vi samlet informasjon om ulike kriger og slag i form av videoer, websider og fra andre kilder. Videoene har som oftest engelske kommentarer.

I dag handler det om maurernes invasjon av Iberia, opptakten til invasjonen og hvordan slaget ved Guadalete i 711 e.Kr. troligvis utartet seg.

Vestgoterne hadde styrt Hispania fra ca 416 e. Kr. Da maurerne invaderte i 711 e. Kr. møtte de et rike preget av interne konflikter og en underutviklet økonomi.

Nesten 300 år etter at de tok makten i landet romerne kalte Hispania, ble vestgoternes herredømme over Iberia utfordret av maurerne. Etter å ha raidet deler av Iberia-kysten gjennom flere år, invaderte de fra Nord-Afrika i 711 e.Kr. Til å begynne med kom de over det vi i dag kaller Gibraltar-stredet (som vikingene senere kalte Norvasund) med en relativt beskjeden mengde soldater. Styrkene var en kombinasjon av arabere fra Umayyadenes kalifat med sete i Bagdad og soldater fra Nordvest-Afrikanske berberstammer. Det første viktige slaget sto mellom den vestgotiske kongen Roderic og den muslimske hærføreren Tariq ibn Ziyad. Ikke mange år senere var det meste av landet under de invaderende styrkenes kontroll og bare små områder med asturere og baskere helt nord i Iberia klarte å bremse erobrerne. Men, de la samtidig et spinkelt grunnlag for gjenerobring. Hispania kom fremover til å bli kjent som Al-Andalus.

Du kan se og høre mer om bakgrunnen for invasjonen, partene og hvordan slaget ved Guadalete gikk for seg i denne engelskspråklige youtube-videoen fra BazBattles. (Klikk på bildet over)

Hilsen Oliven & Poteter!