Spania har mat på bordet

Spanias statsminister Pedro Sánchez var raskt ute med å garantere at landets befolkning skulle ha nok mat gjennom korona-pandemien. Lovnaden kom allerede da spanske myndigheter offentliggjorde sin første runde med alarmberedskap og restriksjoner – og løftet har de holdt, om vi skal dømme etter det Oliven & Poteter har erfart så langt. Spania har bedre forutsetninger enn de aller fleste land for å holde befolkningen med variert og sunn lokalprodusert mat. Landet er Europas neststørste produsent av jordbruksprodukter, bare slått av Frankrike.

Det er varslet av utendørsmarkedene skal få lov til å åpne igjen snart – da blir tilgangen på god spansk mat enda bedre enn den har vært de siste ukene.

Flere land i Vesten har begynt å bekymre seg for mattilførsel om korona-pandemiens restriksjoner fortsetter særlig mye lenger. I USA har man for eksempel blitt nødt til å stenge flere av landets aller største slakterier fordi en betydelig andel av de ansatte har pådratt seg Covid-19. For noen dager siden stanset produksjonen ved et anlegg som vanligvis slakter 19.500 griser per dag – det utgjør alene cirka fem prosent av USAs samlede produksjon av svinekjøtt. Store, sentraliserte slakterier har gitt amerikanere billig kjøtt, men de samme enhetene har vist seg sårbare under pandemien.

Bønder i de skandinaviske landene er bekymret for om de klarer å skaffe tilstrekkelig arbeidskraft til å så, plante og høste denne sesongen nå som det er vanskeligere å få tak i landbruksarbeidere fra Øst-Europa og andre land. De av oss som holder til i Spania, har neppe grunn til å engste oss for at vi ikke skal kunne nyte bordets gleder fremover – uansett hvor lenge denne vanskelige tiden måtte vare.

Iberico-skinken er verdensberømt, og nesten 20 % av EUs totale produksjon av svinekjøtt kommer fra Spania. 

Et europeisk matfat av format

Med et landområde på over en halv million kvadratkilometer, er Spania Europas fjerde største land – om du regner Russland til Europa og tar med den delen av landet som jo ligger i Asia. (Ukraina er nummer to i utstrekning, fulgt av Frankrike på tredjeplass.) Godt over 46 prosent av Spania er dyrkbar mark, det vil si jord som kan benyttes til å dyrke vekster eller som beitemark for dyr. Bare for å sette det tallet i perspektiv: I Norge er bare omtrent tre prosent av landet dyrkbar mark. I henhold til Eurostat består hele 62,3 prosent av Danmark av dyrket mark. I Sverige anses litt over 7,4 prosent av landets samlede areal som dyrkbar jord.

Verdien av spansk jordbruksproduksjon i 2018 var svimlende 52,2 milliarder euro. Det er ikke rart spanske butikker fortsatt er velfylte. 

I 2018 hadde Norge et jordbruksareal på omtrent en million hektar – Spania på sin side kunne skilte med mer enn 23 millioner hektar jordbruksareal. Ifølge tall fra Eurostat, EUs statistiske sentralbyrå, har Spania 13,4 prosent av EU-landenes samlede jordbruksareal.

All slags mat fra samme land

Tall fra Eurostat hentet inn så sent som i oktober og november 2019, viser med all mulig tydelighet Spanias styrke som jordbruksland. (Du finner rapporten på engelsk her: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10317767/KS-FK-19-001-EN-N.pdf/742d3fd2-961e-68c1-47d0-11cf30b11489).

Spania dyrker et stort utvalg frukt og grønnsaker for innenlandsk forbruk og eksport.

Av EU-landenes samlede jordbruksproduksjon står Spania for 8,3 prosent av samlede kornavlinger og 2,9 prosent av alle rotgrønnsaker som dyrkes i medlemsstatene. For så vidt sterke tall, men ser vi på kategorien grønnsaker, er spansk produksjon enda mer imponerende: 23,4 prosent av EU-landenes totale avlinger i denne gruppen er dyrket på spansk jord. 

I kategorien flerårige avlinger – der vi blant annet finner appelsiner, sitroner, fersken, mandler, druer og oliven produserer Spania mer enn en tredel av EUs totalavlinger: 35,1 prosent av avlingene fra flerårige vekster kommer fra spanske bønder. 

Spania produserer 4,9 prosent av all melk i EU, 8,4 prosent av storfekjøttet og 10,8 prosent av fjærfe, først og fremst kylling. Svinekjøtt har en lang historie i Spania og er en viktig del av spansk matkultur – landet kan skilte med en andel på hele 19 prosent av alt svinekjøtt som produseres i EU-landene.

Du har kanskje lagt merke til velfylte fiskedisker i spanske supermarkeder – Spania har en betydelig fiskeflåte og til og med en etablert oppdrettsnæring. Spanske innbyggere spiser i snitt nesten 46 kilo fisk og annen sjømat i året, mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet for verden som er på 20 kilo per person per år.

Spanjolene spiser nesten like mye fisk og sjømat som nordmenn og mer enn gjennomsnittsforbrukeren i både Sverige og Danmark.

I 2018 var flere enn 41.000 spanjoler sysselsatt i landets fiskeri- og havbruksnæring som bidrar med hele 21,41 prosent av EU-landenes totale fiskefangst, igjen ifølge tall fra Eurostat.

Mat og mye mer

Basert på hvor mye mat spansk jordbruk produserer, skulle man kanskje tro at en stor andel av befolkningen er sysselsatt i landbruket, men her ligger Spania faktisk noe under snittet for EU-landene: 3,7 prosent av spanske arbeidstagere har sitt arbeid i jordbruket, gjennomsnittet for EU-landene er 4,1 prosent. 

Jordbruk er utvilsomt en viktig næring i Spania, men kanskje noe mindre enn det er lett å tenke seg hvis man er mest vant til å holde seg i områder rundt populære turistdestinasjoner, for bare 2,3 prosent av spansk brutto nasjonalprodukt kommer fra jordbruket.

Totalt ble det utført 865.000 årsverk i spansk jordbruk i 2018. Det tallet omfatter arbeid både på de store, nærmest industrielt drevne gårdene og på Spanias mange småbruk. Ved utgangen av 2016 hadde landet 945.020 gårdsbruk i drift, litt mer enn halvparten av dem, 52,7 prosent, var småbruk. Det vil kanskje overraske noen at så mye som 88,5 prosent av spanske gårdsbruk var familiedrevne gårder, det vil si gårder der familiemedlemmer utfører mer enn halvparten av gårdsarbeidet.

Spania produserer mer enn en tredel av EU-landenes samlede produksjon av frukt og bær fra flerårige vekster.

Spansk jordbruksnæring er altså svært mangfoldig og produktiv, det burde gjøre den bedre rustet til å holde befolkningen med den nydelige maten vi er vant til å få i Spania. Skulle man bli nødt til å spise bare innenlandsk produsert mat av en eller annen grunn, så burde Spania være et av verdens beste land å oppholde seg i. Fra denne uken av åpner også en del av landets utendørsmarkeder igjen slik at tilgangen på det spansk jordbruk har å by på, blir enda bedre.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.