Spanske kommuner – en annen måte å tenke på

Kommunereformen i Norge, som begynte i 2014 og ble ferdigstilt 1. januar i år, har skapt heftige diskusjoner. Etter at 119 kommuner ble slått sammen til 47 nye og større enheter, har Norge i dag 356 kommuner. Begrunnelsen for sammenslåingen gitt av norske myndigheter, er at større kommuner skal gi “bedre velferdstjenester, en mer bærekraftig samfunnsutvikling og et sterkere lokalt selvstyre.” I Spania tenker man ganske annerledes når det gjelder kommuner og lokalstyre. I samme periode, fra 2014 til 2020 har antall kommuner i Spania faktisk økt til 8.131. Spania ser kommuner som er nær befolkningen og har utstrakt selvstyre, som en buffer mot gjeninnføring av diktatur. Ta en kikk på Oliven & Poteters sammenstilling av noen nøkkeldata fra Spania og de skandinaviske landene som illustrerer forskjellene.

Befolkningsstørrelse: fra 5 til mer enn 3 millioner

I Spania finner du kommuner med så få som fem (ja, du leste riktig 5) innbyggere: I Illán deVacas i Toledo har kommunens befolkning hele 9,15 kvadratkilometer til rådighet. Spanias største kommune målt i antall innbyggere, er Madrid der det bor flere enn 3,1 millioner mennesker.

Variasjonene i befolkningsstørrelse er betydelige både i Spania og Skandinavia, men gjennomsnittstall forteller likevel en del. En gjennomsnittlig spansk kommune har beskjedne 5.784 innbyggere. Til sammenligning har en norsk kommune per 1. januar 2020 cirka 12.500 innbyggere. Tilsvarende enheter i Sverige kan skilte med nesten 35.000 innbyggere, og en dansk kommune har over 57.000 innbyggere i snitt. 

Ifølge statistikk fra spanske myndigheter har hele 84 prosent – altså det store flertallet av spanske kommuner – færre enn 5.000 innbyggere. Samlet har likevel disse kommunene bare 13 prosent av landets totale befolkning. Spania er et urbant samfunn, og 15 av landets bykommuner har flere enn en kvart million innbyggere.

Kort vei til beslutningstagere og lokal selvbestemmelsesrett er uttalte verdier i den spanske grunnloven av 1978, en lov som ble utformet og vedtatt med diktatur-tidens erfaringer i friskt minne. Følgelig lar man gjerne kommuner med få innbyggere og lite areal bestå. Ja, spanske myndigheter har til og med økt antall kommuner fra 8.122 ved utgangen av 2014 til 8.131 per 1. januar 2020 – altså i den samme perioden der norske myndigheter har redusert antall kommuner.

Gjennomsnittlig antall innbyggere i kommuner i Spania og de skandinaviske landene.

Areal: fra 0,03 km2 til 1.750 km2

Når det gjelder landområde for spanske kommuner, ser vi også store variasjoner. Den aller minste kommunen i landet heter Emperador og ligger i Valencia-regionen. Kommunen dekker et areal på svært beskjedne 0.03 km2 – det tilsvarer 30 litt romslige eneboligtomter. Kontrasten til Spanias største kommune er stor:  Cáceres i Extremadura strekker seg over hele 1.750,33 kvadratkilometer.  Extramadura ligger i det sørlige Spania og grenser mot Portugal i vest, om du skulle være i tvil.

En gjennomsnittlig spansk kommune har beskjeden geografisk utstrekning: 62 kvadratkilometer. Til sammenligning er en norsk kommune i snitt på 904 km2, en svensk betydelig større med 1.553 km2, mens en dansk gjennomsnitts-kommune kanskje ikke så overraskende er minst blant de skandinaviske nabolandene: 438 km2. Spanias aller største kommune målt i areal, er altså ikke veldig mye større enn en svensk gjennomsnitts-kommune. 

Spania har flere lag med lokalstyre – faktisk også enheter som er mindre enn kommuner. Kommunene har ansvar for å sørge for en rekke grunnleggende tjenester, men eksakt hvilke avhenger av befolkningstall. 

Alle kommuner – fra de største til de aller minste – har plikt til å sørge for gatebelysning, gravplasser, søppeltømming, rengjøring av offentlige plasser og drikkevannsforsyning. De må dessuten besørge vann- og avløpssystem, adkomst til urbane områder, veidekke samt mat- og drikkevarekontroll.

Gjennomsnittlig areal for kommuner i Spania og de skandinaviske landene.

Spanske kommuner med flere enn 5.000 innbyggere har i tillegg krav blant annet om å opprette og holde offentlige parkområder, tilby bibliotektjenester og utendørsmarked. For en nordboer som er mest vant til supermarkeder og kjøpesentre er det verd å merke seg at de flotte markedene rundt om i Spania altså er en så viktig del av livet her, at større kommuner faktisk har en lovpålagt plikt til å sørge for dem. 

Kommuner med et innbyggertall på 20.000 eller mer skal dessuten ha et etablert sivilforsvar, en sosialtjeneste, brannvesen og offentlige sportsfasiliteter. 

Riktig store kommuner, det vil si de med flere enn 50.000 innbyggere, må i tillegg til alle de tjenester som påligger mindre kommuner, tilby offentlig transport i bymessige strøk av kommunen samt sørge for tiltak som skal beskytte miljøet.

Hilsen Oliven & Poteter!

Kan denne artikkelen være av interesse for noen du kjenner? Del den med venner og kjente.

  • Kristin Forbes Rolfsen

    Veldig interessant å lære og forstå mer om hvordan kommuner i Spania drives👌🏼