En kjølig salsa til hete dager

Når gradestokken beveger seg faretruende mot 40-tallet, er det kjølig og kjapp mat som gjelder her i huset. En tomatsalsa er rå mat tilberedt på få minutter. Med solmodne tomater som de du får her i Spania, blir dette en rett som smaker nydelig både til lunsj og middag. Tomater forbinder mange av oss med italiensk mat, men det var spanjolene som sørget for at vi europeere fikk smaken på denne frukten en gang på 1500-tallet.

Når temperaturene nærmer seg 40 grader, er det ikke fristende å starte opp komfyr eller gassbluss.

nahuatl, aztekernes språk, ble tomater kalt xitomatl. Det var nok et vrient ord å oppfatte for de spanske erobrerne som fant veien til Sør-Amerika etter Columbus’ første ferd i 1492. I alle fall fikk den smakfulle frukten navnet tomate på spansk. For tomaten er botanisk sett ingen grønnsak men en frukt, den har frø som heldigvis for oss som er glad i tomater, er svært lett å samle inn, frakte over lange avstander og så igjen på den andre siden av havet.

Utvalget av tomater er blitt noe større i nordiske supermarkeder de senere årene. Er du heldig, har du kanskje en tre-fire varianter å velge blant. Cherrytomatene ligner forresten i størrelse på de opprinnelige klinkekulestore villtomatene som vokser sør på det amerikanske kontinent, selv om smaken etter vår mening langt fra er like spennende. Smakstomater er jo en morsom «nykommer» i nordiske strøk – og butikkene er inne på noe her, for tomater høstet og pakket før de er modne er ikke rare smaksopplevelsen sammenlignet med tomater som har fått bli fullmodne i solvarmen.

Spanske conquistadorer brakte med seg tomater tilbake til Europa fra aztekernes Sør-Amerika. I varmt klima er tomater en flerårig plante.

Prøv deg frem på spanske utendørsmarkeder eller dyrk egne tomatplanter i solveggen. Tomatplanter er i gjestmilde strøk slik som det sørlige Spania, flerårige, du kan altså høste tomater fra samme plante i mer enn en sesong. I denne oppskriften kan du bruke hva du vil av tomatsorter, gjerne med ulike farger også – i tillegg til de røde, finner du gule, oransje, fiolette og spraglete tomater.

Server salsa med godt, nystekt brød, en god ost, lokale oliven og kanskje et aldri så lite glass vin og du har svalende sommermat på minutter uten å tenne hverken komfyr eller grill. Dette er ikke en oppskrift der det er om å gjøre å være nøyaktig, omtrentlige mål og mengder fungerer helt greit. Sats heller på god smak, spesielt på tomater og olivenolje.

God olivenolje setter en spiss på salsaen.

Skjær 6-8 middelsstore tomater i terninger og legg dem i en glassbolle. 

Bland i: 

Et fedd fersk hvitløk, hakket. Bruk kniv. 

En liten gul eller rød løk, hakket.

2 spiseskjeer ferskpresset sitron- eller limesaft 

1-2 spiseskjeer god olivenolje

En god neve fersk, hakket koriander eller persille (den spanske bredbladede persillen er en god erstatning for koriander som mange elsker og noen simpelthen hater smaken av)

Havsalt etter smak. 

Liker du krydret mat, hakker du gjerne en fersk chilipepper fint og har den i blandingen også.

Bland alt og la gjerne salsaen stå litt før servering. Den holder seg forresten bra i kjøleskap et par dager om den mot formodning ikke blir satt til livs med det samme.

Kald salsa er sunn, god mat som er rask å tilberede i sommerheten – eksperimentér og bruk ulike tomatsorter.

Nyt sommervarmen!

Hilsen Oliven & Poteter!