Spanske jordbær en verdenssuksess

Spanske jordbærdyrkere eksporterer svimlende 285.000 tonn jordbær årlig – det gjør Spania til verdens aller største jordbæreksportør. Hele 90 prosent av spanske jordbær dyrkes i Andalucia der nye dyrkingsmetoder og verdensledende landbruksekspertise har bidratt til å skape det som er blitt et internasjonalt jordbæreventyr. Jordbær smaker selvsagt godt slik de er, men passer også i mange søte og salte matretter. Prøv en jordbær-smoothie. Eller kanskje du tør forsøke deg på jordbær med spansk sherryeddik, en smakelig vri på den italienske klassikeren?

Jordbær og sjokolade, en klassisk kombinasjon.

For en nordboer er neppe noe bær nærmere forbundet med sol og sommer enn jordbær. Modne jordbær signaliserer selve starten på sommeren på nordlige breddegrader – de første bærene er modne rundt St. Hans. Sesongen i Skandinavia er kort og intens, på få uker er festen over. Her i Spania varer jordbærsesongen adskillig lenger og den utvides stadig. Akkurat nå er vi ved starten av høysesongen som begynner i februar og varer ut mai.

Huelva – Spanias og Europas jordbærdyrkere

Det er i det sørvestlige Spania at vi finner det aller meste av landets jordbærdyrking. Andalucia produserer som nevnt hele 90 prosent av avlingen, og av det tallet står provinsen Huelva alene for cirka 85 prosent. I Huelva benyttes et areal på totalt hele 7.000 hektar til jordbærdyrking. Slik blir det ikke uten at det satses i fellesskap.

I Andalucia som helhet finner vi flere store kooperativer av gårdbrukere som samarbeider både om dyrking, utvikling av nye plantesorter og dyrkingsmetoder samt eksport. Jordbærdyrking er storskalaproduksjon. Og det har gitt resultater på salgstallene: Spanias eksport har økt med omtrent 18 prosent årlig de siste årene inntil i fjor, da værforholdene ikke spilte på lag med jordbærbøndene. Det er ikke uten grunn at jordbær fra begynnelsen av 2000-tallet ble vanlig på norske 17.mai-bord. Flere og flere nordmenn feirer altså nasjonaldagen med et spansk innslag på menyen – og det nesten uansett hvor i verden de befinner seg.

Drivhusene i Huelva bugner av modne jordbær på denne tiden av året. Vil du lese mer om bærdyrking i Huelva kan du gå til AgrodiarioHuelva. (Sidene er på spansk.)

Det vil si, det aller meste av den spanske jordbæreksporten så langt har gått til land i Europa. De største importørene er Tyskland med cirka 107.000 tonn per år og Frankrike som kjøper omtrent 56.000 tonn spanske jordbær i året. Storbritannia, Italia, Portugal, Østerrike og Sveits kommer på de neste plassene, ifølge tall fra spanske eksportmyndigheter. Spanske jordbærdyrkere er imidlertid også i ferd med å skaffe seg innpass i mer fjerntliggende områder av verden. Både Asia og Russland skal være markeder man satser på fremover.

De store kooperativene er oppfinnsomme når det gjelder å maksimere jordbæravlingene. Et av de største kooperativene, Fresón de Palos, som består av flere enn 150 lokale Huelva-bønder går så langt at de aler opp småplanter nordpå der sommersesongen er relativt kjølig. Småplantene får vokse til i drivhus i Castilla-León hele sommeren for så å graves opp i oktober-november. Plantene vaskes og sendes deretter sørover til Huelva der de blir plantet på nytt og får nyte godt av en mild vinter og rikelig med vanning.

Fresa på bordet – prøv noe nytt

Jordbær heter som kjent fresa på spansk. Botanisk sett er de C-vitaminrike jordbærene «falske frukter». Det vi normalt sett tenker på som bær, er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn med en masse små, harde frø som er de egentlige fruktene.

En jordbær-smoothie pyntet med krem og ferske bær er rask å tilberede og kan anbefales.

Markjordbær vokser vilt mange steder i Europa og er kjent fra riktig gammelt av som en medisinplante. Den ble blant annet brukt til behandling av depresjon i Middelalderen. Hagejordbær ble så vidt vi kjenner til først dyrket kommersielt i Bretagne i Frankrike fra midt på 1700-tallet.

Synes du spanske markeder og supermarkeder flommer over av jordbær på denne tiden av året, vet du nå at bare fem prosent av spanske jordbærbønders produksjon selges på det innenlandske markedet. Prisen er ikke avskrekkende, på supermarkedet i dag kostet en kilo under 3 euro.

Jordbær kan selvsagt nytes som de er, men du gjør klokt i å skylle av dem like før servering. De fleste av oss har nok sin favorittrett, enten det er jordbær med iskrem, jordbær med sjokoladetrekk, eller jordbær som innslag i fruktsalat. Men jordbær smaker faktisk også veldig godt i en grønn salat – prøv jordbær i stedet for tomater.

Her hos oss liker vi kjappe, sunne måltider som kan inntas med sugerør – aller helst i solveggen på terrassen. Prøv en jordbær-smoothie (oppskriften under er nok til tre glass):

Ha følgende i en blender eller et solid glass eller annen beholder du kan bruke stavmikser i: To skrelte, modne bananer, 6-7 spiseskjeer gresk eller annen yoghurt naturell, 4-5 store eller 8-10 mindre jordbær, 2-3 spiseskjeer helmelk, mandelmelk (eller annet alternativ til kumelk). Ha i sukker eller honning dersom du vil ha en enda søtere drikk. (Bananene gir mye søtsmak.) Gi det hele en omgang med stavmikser eller annet egnet kjøkkenredskap til du har en jevn, litt tykk drikk. Serveres med teskje eller sugerør.

Ferske jordbær finnes i mengder på utendørsmarkeder og supermarkeder nå i høysesongen.

Er du av de eventyrlystne på kjøkkenet kan vi anbefale en spansk vri på en italiensk klassiker. Italienerne spiser gjerne sine jordbær med eksklusiv balsamico-eddik. Den har ikke det minste med vanlig husholdningseddik å gjøre, bare så det er sagt. Den aller beste balsamico-eddiken er modnet i 100 år, men du får gode varianter som er lagret mellom tre og fire år. Spania har sin egen «luksuseddik», laget av sherry. Unn deg en god flaske sherryeddik. Den koster litt, men er en smaksopplevelse.

Slik tilbereder du jordbær med sherryeddik: Skjær en kvart kilo eller så ferske jordbær i tykke skiver eller båter. Bland bærene med ca. 75 g melis og et par spiseskjeer sherryeddik. (Mengden eddik vil variere noe med hvilket merke du bruker, så smak deg frem.) La det hele stå og trekke i minst 15 minutter, men helst et par timer i kjøleskap. Smaker nydelig med iskrem, til mandelkaker og mye mer.  

Hilsen Oliven & Poteter!

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.