Spansk på oppadgående, mest i USA

En oversikt fra den spanske språk- og kulturorganisasjonen Instituto Cervantes viser at stadig flere mennesker har spansk som morsmål: 480 millioner for å være eksakt. Samtidig øker antallet som snakker spansk som andrespråk sterkt. Strever du med spanske gloser og grammatikk, skal du vite at sjansene er store for at du vil få bruk for det du klarer å tilegne deg – og langt fra bare i Spania. Flest spansktalende har nemlig Mexico, mens USA kommer på andre plass – president Trump har faktisk flere spanskspråklige undersåtter enn Spania. Og flere skal det bli – med eller uten mur. Men selv om spansk opplever vekst i antall individer som behersker språket, hevder det seg ikke like godt på alle fronter.

Opprinnelseslandet for spansk språk og landet til fremtidens kanskje største spansktalende befolkning.

Instituto Cervantes er en organisasjon som har som formål å spre kunnskap om spansk språk og kultur. Den ble opprettet av den spanske stat i 1991 og er representert i Asia, Amerika, Europa, Afrika og Australia – fra Beijing i øst til Seattle i vest. I Skandinavia har instituttet kontorer i Stockholm. (Kontaktinformasjon finner du nederst i dagens artikkel. Instituto Cervantes har mye å by på for oss som er opptatt av spansk språk og kultur.) Med jevne mellomrom gjennomfører Instituto Cervantes undersøkelser for å kartlegge hvordan det står til med spansk språk på verdensbasis.

Og det er oppløftende lesning for myndighetene i Madrid. Spansk er offisielt språk i 20 land, og nesten åtte prosent av verdens befolkning behersker spansk. Noe over 577 millioner mennesker anslås å snakke spansk såpass godt at de med rimelighet kan omtales som spansktalende. Og spansk språk opplever en betydelig vekst. Det er ikke bare skandinaviske ungdommer som velger spansk i stedet for fransk eller tysk som fremmedspråk nr. 2. Gruppen av personer som har det som litt rundt formulert betegnes som en “viss kompetanse i spansk”, definert som at de snakker språket forholdsvis bra, skal utgjøre hele 75 millioner mennesker. I tillegg kommer de som er i gang med å lære seg spansk. I følge professor David Fernandez Vítores ved universitetet i Alcalá utgjør sistnevnte gruppe omtrent 21 millioner personer.

Økningen i antall spansktalende fra 2017 til 2018 skal ifølge Instituto Cervantes være på hele fem millioner. De fleste landene der det snakkes spansk ligger selvsagt i Sør-Amerika, men det landet som opplever den raskeste veksten i andel av befolkningen som snakker spansk er faktisk USA.

Spansk vokser raskere i USA enn i noe annet land.

Med eller uten mur: Spansk øker

President Trump er kjent for å ha et noe anstrengt forhold til sine naboer i sør. I valgkampen lovet han sine velgere å bygge en mur langs den mer enn 3100 kilometer lange grensen til Mexico. Den skal hindre illegale innvandrere fra Sør- og Mellom-Amerika i å ta seg over til USA. Men med eller uten mur: Bruken av spansk vil fortsette å øke i Statene.

USAs statistiske sentralbyrå (US Census Bureau) har riktignok nedjustert sine prognoser for hvor stor landets ”latino” befolkning kommer til å bli i 2050 fra 138 millioner til 106 millioner. En reduksjon på 32 millioner i forhold til hva statistikerne ved samme byrå hadde regnet seg frem til før Trump tok over som president. Likevel er det mulig at USA blir det landet i verden med den aller største spansktalende befolkning om få år.

Den latinamerikanske befolkningen har lenge vært den aller raskest voksende befolkningsgruppen i USA. Fra 1970 til 2016 vokste gruppen spansktalende amerikanere mer enn 590 prosent – i hovedsak på grunn av innvandring fra Mellom- og Sør-Amerika. Til sammenligning økte USAs befolkning som helhet med 56 prosent i samme periode, igjen ifølge tall fra US Census Bureau.

Men også andre faktorer virker inn. Instituto Cervantes opplyser at det er om lag 41 millioner innbyggere i USA som har spansk som morsmål og ytterligere 11,6 millioner som regnes som tospråklige spansk-engelsk. For i motsetning til de fleste andre innvandrergrupper, slutter sjelden barn av spansktalende å snakke foreldrenes morsmål – og de gir spansk videre også til neste generasjon. I følge David Fernandez Vítores bruker mer enn 70 prosent av familier med bakgrunn fra spansktalende land bosatt i USA, spansk hjemme. I tillegg har spansktalende amerikanere som gruppe forholdsvis høye fødselstall.

Aller flest spansktalende finner vi i delstatene Arizona, Texas, Florida, California og New Mexico, men alle store amerikanske byer har betydelige innslag av latinamerikanere.

Ikke bare gode nyheter

På verdensbasis har som nevnt mer enn har 480 millioner mennesker spansk som morsmål. Og spansktalende forstår hverandre på tvers av landegrenser, selv om uttale og vokabular varierer noe. Til sammenligning finnes det 380 millioner mennesker med engelsk som morsmål. Likevel stiller spansk i en annen liga enn vår tids Lingua Franca på en rekke områder. For det er selvsagt langt flere mennesker som kommuniserer greit på engelsk enn på spansk.

Det utgis langt flere bøker om vitenskap, økonomi og andre fag på engelsk enn på noe annet språk, herunder spansk.

Ta for eksempel forskning og vitenskap. Blant de 100 mest siterte vitenskapelige tidsskriftene er engelsk en klar vinner: de aller fleste forskningsresultatene som publiseres presenteres på engelsk. Spansk kommer inn på en sjette plass, etter kinesisk, portugisisk, russisk og tysk.

Stort bedre er det ikke i forretningsverdenen. Selv om Spania har utstrakt handel med andre spansktalende land, så dominerer engelsk verdenshandelen. Spansktalende land skal til sammen stå for bare 6,9 prosent av verdens samlede produkt, som er summen av alle lands brutto nasjonalprodukt.

Instituto Cervantes som våpendrager

Instituto Cervantes er spanske myndigheters spydspiss for å utbre spansk språk og kultur. Franskmennene har sitt L’Alliance Française og Tyskland sitt Goethe-institutt som stiller med imponerende ressurser, så konkurransen er skarp. I tillegg kom spanjolene sent i gang – Instituto Cervantes har eksistert i mindre enn tre tiår.

Men er du ute etter ressurser for å lære spansk og forstå spansk kultur bedre, så er tilbudene instituttet har mange og vel verdt å ta en titt på. I Skandinavia finner du Instituto Cervantes i på Bryggargatan 12 A i Stockholm (https://estocolmo.cervantes.es).

Instituto Cervantes har lokaler på Norrmalm, i Stockholm sentrum.

Her tilbys kurs på ulike nivåer for alt fra nybegynnere til folk som er ferdig utdannet spansklærere. Instituttet kan også friste med en rekke interessante forelesninger. Har du ikke anledning til å ta deg til Stockholm, finnes nettbaserte kurs til en overkommelig pris. Du kan også avlegge ulike eksamener som gir deg bevis på din kompetanse i spansk hos Instituto Cervantes, noe som kanskje er særlig aktuelt om du er på jakt etter en jobb der spanskkunnskaper er avgjørende.

 

Hilsen Oliven & Poteter!