Mangoen er solmoden

Nå i september begynner spanske mangodyrkere å høste den ettertraktede frukten med det søte, oransje fruktkjøttet – og i år venter de rekordstor avling. Mangoen stammer riktignok fra det indiske subkontinent, men har vært dyrket i de varmeste strøkene av Spania i flere hundre år. Mango er supermat så god som noen og byr blant annet på A, B og C-vitaminer så det monner. Her i Spania handler vi gjerne mango på markedet, der er ikke frukten pakket i plast og merket med ”spisemoden” slik den gjerne er i nord – men prisen er da også en helt annen. Det er ikke vanskelig å plukke ut god mango – bare du ikke lar deg lure av skallets farge. Og har du tenkt å ha tilhold i det sørlige Spania i noen år, er det faktisk fullt mulig å dyrke sitt eget mangotre fra steinen som blir igjen når frukten er fortært.

Av utseende kan de vanligste spanske mangosortene minne litt om epler, men hos mango er ikke skallfargen et tegn på om frukten er moden.

Spania er det eneste landet i Europa hvor man finner kommersiell mangodyrking. Frukten som fulgte med mennesker fra det området som i dag er Burma, Pakistan og India til Midtøsten og Øst-Afrika og senere Sør-Amerika, tåler nemlig ikke frost. Derfor er det bare i det sydlige Spania at vi finner mangodyrking. I år håper landets mangodyrkere på en avling på rundt 30.000 tonn.

I Spania har man dyrket mango, om enn i langt mindre skala enn i dag, i alle fall siden 1300-tallet. Den første skriftlige kilden som dokumenterer mangodyrking på europeisk jord, stammer fra en katolsk munk ved navn Jordano og er fra 1328.

Spesielt mange mangodyrkere finner vi i området rundt Malaga, der man stadig utvider dyrkingsarealet – for europeere har for alvor fattet interesse for denne sunne tropiske delikatessen.

Mango skal inneholde hele 20 ulike vitaminer og mineraler – det må vel sies å plassere den trygt i kategorien for ”supermat”. En kopp mango gir deg 100 prosent av daglig anbefalt dose av vitamin C, 35 prosent av behovet for vitamin A og cirka 20 prosent av behovet for B-vitaminet folat, i følge amerikanske ernæringsmyndigheter.

Høyt innhold av vitaminer til tross, de fleste av oss verdsetter vel mango først og fremst på grunn av smaken – det vil si når den er fullmoden. Og den mangofrukten vi kjøper lokalt, særlig på de mange utendørsmarkedene er blant de aller beste som er å få tak i. Det kan vi takke de mange gode soldagene for.

Spanske mangodyrkere er faktisk så sikre på at deres frukt er søtere og mer smakfulle enn importert mango at de har fått utført vitenskapelige målinger av sukkerinnholdet i egne mango og sammenlignet det med tilsvarende verdier for importert vare. Målingene viste markert høyere sukkerinnhold i lokal frukt – ikke så rart kanskje ettersom lokal mango gjerne får bli moden på treet.

Hvis mangoen gir litt etter når du klemmer forsiktig på den, har du moden frukt.

Gi mango’en en klem

De mangovariantene som dyrkes i Spania, er vanligvis grønne med rødfiolette farger på skallet. Det finnes også mangosorter som har varmgult skall. Men kvalitet og modenhet på mango skal du uansett ikke bedømme ut fra skallfarge.

En fullmoden mango på disse kanter, kan godt være nokså mørk grønn over det hele. I stedet for å se på fargen, bør du bruke ”klemmetesten”: En moden mango skal gi litt etter når du klemmer forsiktig på den. Forsøk å klemme der stilken har sittet, da skader du ikke frukten nevneverdig om den skulle trenge lengre tid på å bli helt moden. Stikker du nesen nær stilkfestet, vil du forresten også kunne kjenne en søtlig aroma dersom frukten er fullmoden.

Og moden mango har en helt annen smak enn umoden. Skulle du likevel være uheldig å få med deg noe umoden mango hjem, så finnes det måter å ettermodne frukten på slik at du får deg en søt og god smaksopplevelse. Viktigst av alt er at du ikke legger mango’en i kjøleskap – den skal oppbevares i romtemperatur til den er moden. Modningen går raskere dersom du legger frukten i en papirpose.

I kjøleskap skal mango ikke, i alle fall ikke før den er helt moden. Moden mango vil holde seg en ukes tid i kjøleskap. Har du gjort et riktig kupp på markedet og kjøpt en masse mango, kan du skrelle den (en skarp potetskreller fungerer utmerket), skjære den i biter og oppbevare den i fryseboksen.

Skåret i biter holder mangoen seg lenger og tåler å fryses.

Frossen mango smaker deilig i smoothier (se vår artikkel: Drikk et måltid i varmen), eller du kan bruke den i en kjapp og sunn frokost: Prøv mangobiter sammen med banan og yoghurt naturell med dryss av müsli og/eller hakkede nøtter og du har en frokost eller et mellommåltid som i alle fall her i huset lett kan utkonkurrere all verdens ferdigkjøpte produkter.

Mango smaker ellers fortreffelig i fruktsalater, men ikke glem den på ostefatet heller. Den kan ofte erstatte tyttebærsyltetøy som syrlig tilbehør til middagen. Eller server den med vaniljeis og et dryss av knallrøde, saftfylte granateplefrø – og du har en herlig, fargerik dessert på få minutter.

Frukttallerken med mango er deilig og lettvint å servere gjester etter et godt måltid.

I skyggen av ditt eget mangotre

I India forteller legenden at buddhismens grunnlegger gjerne mediterte i den svale skyggen av et mangotre. Mangotrær kan bli store, opptil 30-40 meter høye med en krone på nærmere ti meter – så trærne kan saktens være et tilfluktssted når heten er på sitt mest intense. Kommersielle dyrkere sørger for å holde dem lavere slik at det blir mulig å høste frukten.

Kommersielle dyrkere holder mangotreet betydelig lavere enn de 30-40 meter det kan vokse til om det ikke beskjæres.

Er du av den nysgjerrige typen med litt grønne fingre er det mulig å dyrke frem sitt eget mangotre som skal kunne bære frukt, selv om det tar en åtte års tid fra du planter steinen fra den mangoen du nettopp spiste, til du kan høste egen mango.

En pen og morsom plante kan det bli langt tidligere. Det kan ta opptil 4-6 uker før frøet spirer, så vær tålmodig.

Det finnes to hovedmetoder for å dyrke frem ditt eget lille mangotre: Den ene lar steinen stå i vann, den andre i plantejord. Begge metoder forutsetter at steinen er ”renspist”. Vi har hatt mest hell med ”jordmetoden”. Her er den:

  • Tørk av steinen på et papirhåndkle og åpne den forsiktig med en kniv (omtrent som du ville åpne en musling). Inni finner du det som kan ligne på en stor bønne.
  • Legg “bønnen” i en potte fylt med god plantejord cirka 2-3 cm under overflaten. Fukt jorden og sett potten på et varmt, men skyggefylt sted til du ser spiren. Da er tiden kommet for at “mangotreet” ditt flytter ut i solen. Regn med at prosessen tar en tre ukers tid.

I første omgang må du nøye deg med en pen potteplante – men en dag kan du kanskje invitere venner og familie på egendyrket mango i skyggen av ditt ”Buddha-tre”.

Har du prøvd å dyrke mango selv? Hvordan gikk det?

 

Hilsen Oliven & Poteter!