Spania bra for hjernen

Vi er mange som merker at kroppen har det bedre i varmt klima. En rekke ”vondter” blir lettere å leve med når man slipper månedsvis med regn, is og snø. Men visste du at hjernen også kan ha godt av et utenlandsopphold? Nyere forskning viser at du kan senke hjernens mentale alder betraktelig. Og blant de mest effektive måtene ”å forynge” den på, er å gi seg i kast med et nytt språk – spansk for eksempel.

Å lære spansk kan holde hjernen ung eller til og med forynge den.

Hjernen før og nå

Den menneskelige hjernen har neppe forandret seg mye i manns minne – men synet på og kunnskapen om hva den er kapabel til, er endret ganske dramatisk i senere år.

Tidligere var det alminnelig å tenke seg hjernen som et organ som utviklet seg nokså lite hos voksne – og i alle fall ikke til det bedre med alderen. Både forskere og legfolk hevdet jevnt over at den voksne hjernens evne til endring og derfor ny læring, avtok sterkt med stigende alder. Som godt voksen ble det gjerne sett på som vanskelig og til liten nytte å sette i gang med å lære et nytt språk.

Men i senere år har det vi hører fra forskerhold, gjerne en langt mer optimistisk tone. For forskning fra en rekke institusjoner verden over tyder på at også den godt voksne hjernen er i stand til å endre seg og lære – og dessuten at den har særdeles godt av det.

Begrepet ”nevroplastisitet” blir stadig brakt på banen. Enkelt forklart innebærer det at hjernen vår har en innebygd evne til å endre seg med de opplevelsene og erfaringene vi har. Riktignok svekkes nevroplastisiteten noe med alderen, men studier viser at den kan trenes opp og formes livet gjennom – de fleste av oss kan faktisk forynge hjernen.

Språk er fantastisk hjernetrim

Det føles ikke alltid lett for godt voksne å gå i gang med å lære noe så komplekst som et nytt språk. Men om du kjenner at spanske gloser eller grammatikk butter i mot, så er det faktisk mye motivasjon å finne hos dagens hjerneforskere.

Det å snakke to språk holder hjernen aktiv og derfor i bedre stand enn om man bare behersker morsmålet. Og når det gjelder å holde hjernen i trim, så hjelper selv litt innsats, skal vi tro psykolog og professor Ellen Bialystok ved universitetet i York, Canada. Slik hjernetrim kan sammenlignes med fysisk trening: Litt er veldig mye bedre enn ingenting.

For det å lære seg et nytt språk kan stimulere hjernen på mange vis. Hjernens språksenter befinner seg på samme sted som senteret for vår evne til kompleks tenking og oppmerksomhetskontroll, og det å lære seg språk mener man kan føre til en bedring også i disse ferdighetene.

Jo mer hjernecellene brukes, desto yngre vil hjernen oppføre seg.

Fordeler for voksne språkstudenter?

Ofte hører vi at man bør lære seg fremmedspråk før fylte 12 år – de fleste av oss har vel opplevd at små barn lærer seg et nytt språk i ekspressfart. Men løpet er langt fra kjørt for godt voksne. Språkforskere peker på en klar fordel eldre språkstudenter har fremfor yngre: Godt voksne mennesker har vanligvis et betydelig større vokabular enn barn og unge og lærer seg derfor ofte et mer nyansert språk selv om de bruker litt lenger tid på læringen.

Språklæring kan dessuten ses på som en mental treningsøkt med en egenverdi utover rene språkferdigheter. For eksempel har forskere ved universitet i den skotske byen Edinburgh gjort studier der de fant at det å snakke minst to språk kan utsette utviklingen av demenssykdom med i gjennomsnitt fire og et halvt år. Den britiske legen Michael Mosley har også laget programmer for BBC som viser hvilken ”ungdomskur” det å skaffe seg nye, komplekse ferdigheter kan være. Flere av programmene er forresten sendt på tv i Skandinavia i senere år.

Skal du lære et nytt språk, så er det aller viktigste noe så enkelt og likevel vanskelig som å sette av tid til det. Du kommer faktisk langt med 15 minutter om dagen. Trenger du hjelp til å komme i gang eller holde koken, har vi noen forslag i våre artikler Mi Vida Loca: Lær spansk med BBC og Skreddersydd spansklæring når som helst, hvor som helst.

Og prestasjonsangst kan du legge fra deg etter å ha sett hva forskerne sier om fordelene med slik hjernetrim: Bare det å holde på med språklæring gir uttelling på hjernehelse, og det er jo en glimrende unnskyldning om du føler at språkferdighetene ikke helt matcher innsatsen!

 

Hilsen Oliven & Poteter!