Spansk verdensvaluta: dollar, kolonier og pirater
De fleste av oss husker at pesetas ble avløst av euro 1. januar 1999, men lenger tilbake i historien har spanske myntenheter spilt en viktig og spennende rolle i verdenshistorien. Spansk valuta spilte i sin tid en rolle som kan sammenlignes med den amerikanske dollar og euro har i verdenshandelen i dag. Fortellingen om spanske penger er en historie med mange ingredienser, blant annet sjørøveri, kolonisering og maktkamp mellom noen av verdens mektigste nasjoner. Visste du at den spanske sølvmynten ”åtte real” lenge dominerte handelen mellom Europa og Amerika og ble en forløper for dagens dollar?
Tiden da Spania igjen er samlet til ett rike under kristne herskere er en periode da de store europeiske maktene for alvor begynner å utforske resten av verden. Det utvikler seg et veritabelt kappløp om landområder og ressurser. Den som underlegger seg de største territoriene med de rikeste naturressursene, kan bli mektigst i Europa og kanskje i hele verden.
Spania står klar til å melde seg på i konkurransen. Reconquistaen, den kristne gjenerobringen av den iberiske halvøya, har riktignok tatt tid: fra 722 til den er fullført i 1492 under kong Ferdinand og dronning Isabella. De gamle rikene Castilla og Aragon, er allierte gjennom giftermål og har endelig underlagt seg hele det spanske landområdet, etter å ha erobret muslimenes siste utpost i Granada.
Nå kan Spania for alvor begynne å se utover egne grenser og kaste seg inn i kampen om å bli en virkelig stormakt. På oppdrag fra Ferdinand og Isabella legger Columbus ut med sine skip allerede i 1492, for å finne en kortere sjøvei til India. Som kjent havnet han i stedet på det amerikanske kontinent – og det bød på muligheter: Nye planter, produkter og ressurser av ulike slag – ikke minst sølv- og gullreserver – som overgikk det Columbus og hans menn kunne ha drømt om. Og spanjolene visste å ta for seg.
Rent bortsett fra behandlingen av de opprinnelige innbyggerne i Amerika: Utforskningen og utviklingen av det amerikanske kontinentet gjorde underverker for spansk økonomi, innflytelse og militære styrke. Handelen med varer som spanjolene kontrollerte, gikk så det suste. Varene ble omsatt i spansk valuta, som på denne tiden var sølvmynten real. I Sør-Amerika fant spanjolene så store forekomster av sølv, at man ikke engang brød seg med å frakte metallet tilbake til Spania, men i stor utstrekning preget mynter på stedet. Spansk valuta strømmet ut på markedet. Snart hadde handelen vokst så mye at behovet for en større myntenhet enn real’en meldte seg.
På denne tiden var verdien av penger direkte forbundet med verdien av metallet myntene var preget i. Metallets renhet og vekt avgjorde verdien. Vekslingskurser ble fastsatt basert på metallets verdi, og dermed kunne man effektivt handle med land og områder med en annen valuta. Tilgang til metaller for å lage mynter var selvsagt viktig – og her stilte spanjolene i fremste rekke spesielt med sine erobringer i Sør-Amerika.
Andre land produserte selvsagt også mynter. Og Spania lot seg inspirere blant annet av Böhmen, et landområde som i dag inngår i Tsjekkia, men som den gangen var del av supermakten Det Hellige Romerske Rike, også kalt Det tysk-romerske rike, en statsdannelse som varte fra 843 helt frem til 1806, altså i nærmere tusen år. Av sølv fra Böhmens gruver ble det produsert en mynt som ble kalt Joachimsthaler fordi metallet ble hentet ut i dalen med samme navn, altså Joachim-dalen.
Den gang som nå, var velfungerende handel avhengig av tillit. Kunne man stole på at metallet som ble brukt i myntene faktisk var verdt det som stod skrevet på enheten? Thaleren ble flittig brukt i Europa, Det Hellige Romerske Riket garanterte for metallets vekt og renhet. Det er fra den böhmiske thaleren at vi på skandinaviske språk har ordet daler. Spanjolene kalte sin nye og større myntenhet tálero. Det er lett å se at ordet er i slekt med engelske “dollar”, men mer om det litt senere.
I 1497, ikke mange årene etter spanjolene begynte sine erobringer i Sør-Amerika, introduserte Spania en 8-reals mynt. Mynten ble preget for å tilsvare verdien på dens fremste konkurrent: en böhmisk thaler. Åtte-real’en ble først kjent som “peso de ocho”, oversatt ”åtte deler”, men etter hvert gikk den under betegnelsen dollar eller spansk dollar. Og den spanske dollaren skulle bli en sagnomsust myntenhet. Om du har lest Robert Louis Stevensons ”Skatten på sjørøverøya” eller sett filmene ”Pirates of the Caribbean”, så har du kanskje merket deg uttrykket som på engelsk lyder ”pieces of eight” eller åttedeler? Det man refererer til da er spanske dollar eller åtte-real mynter som var attraktive også for sjørøvere nettopp fordi man kunne stole på verdien av metallet disse myntene var laget av.
De store europeiske oppdagelsesreisene var som nevnt en storhetstid for Spania. Økonomien og handelen blomstret – det var en skikkelig oppgangstid. I 1537 introduserte landet escudoen, som i moderne tid ble navnet på den portugisiske valuta. På 1500-tallet var escudo betegnelsen på en spansk gullmynt verdt 16 realer. Spanjolene hadde som kjent skaffet seg tilgang til rikelige sølv- og gullresurser i Sør-Amerika, og myntpregingen stoppet ikke med escudoen.
Neste mynt ut for spanjolene var dublonen (av doblón som betyr “dobbel”) verdt svimlende 32 realer (eller to escudos). Dublonen som også er laget av gull, har blitt selve drømmemynten for ettertidens skattejegere. Det er ikke uten grunn at den er kjent fra utallige legender og historier om pirater, skipsvrak og gjemte skatter. Å finne dubloner er det ultimate for enhver skattejeger.
Dyktige håndverkere laget standardiserte mynter i de ulike verdiene som hadde kommet til ettersom den spanske økonomien vokste. Og det spanske rikets innflytelse og størrelse gjorde at deres mynter var gangbar valuta i svært mange deler av verden. Flere land brukte faktisk spansk valuta som sin egen, og spanske mynter ble den første virkelige verdensvalutaen vi kjenner til. Spansk valuta ble en standard i verdenshandelen, omtrent som amerikanske dollar og euro er det i dag.
Amerika tur-retur
Da nederlenderne på slutten av 1500-tallet gjorde opprør mot datidens europeiske stormakter, Spania og Det Hellige Romerske Riket, begynte de å produsere sin egen myntenhet, som de kalte leeuwendaalderen eller løvedollaren. Penger er makt, og en egen valuta gir mange fordeler. Løvedollaren var en noe rimeligere enhet enn den spanske dollaren fordi den inneholdt mindre sølv. Nederlenderne tok den med seg over til de nye koloniene og benyttet den til handel der. I kampen om kolonier i den nye verden hadde nederlenderne gjort seg bemerket både på karibiske øyer og på østkysten av det som senere skulle bli USA. Ny Amsterdam er som kjent det første navnet nederlenderne ga til New York.
Derfra spredte mynten seg til andre kolonier på kontinentet, og løvedollaren og den spanske táleroen, ble en tid de mest populære og gangbare myntene på det amerikanske kontinent. Vi vet at engelsktalende nybyggere omtalte “deler av åtte” (”pieces of eight”) som spanske dollar så tidlig som i 1581. Spanske dollar var fortsatt flittig brukt i de britiske koloniene i Nord-Amerika under den amerikanske revolusjonen (1765-1783). Senere ble dollar benyttet som navn på USAs valuta, og den amerikanske dollaren ble gitt samme verdi som den spanske dollaren.
Enkelte har ment at det kjente dollar-symbolet $ stammer fra kolonnene og stripene som er preget på den ene siden av den spanske dollaren. Hvorvidt det stemmer, vet vi ikke. Sikkert er det at den spanske dollaren fortsatt var gangbar mynt i USA helt frem til 1857 da landet gikk over til sin egen myntenhet. Det hører til historien at selv om USA gjennom en lov av 1792 opprettet myntverk, United States Mint, for å prege egen, nasjonal valuta, så forble den spanske dollaren lenge mer populær blant folk flest enn den amerikanske dollaren fordi den var tyngre og inneholdt sølv av bedre kvalitet.
Mange andre lands valutaer er også basert på Spanias mynt – det sier litt om hvilken status den spanske valutaen hadde internasjonalt. De fleste land i Syd-Amerika har brukt pesoen, fra peso de ocho, men den spanske standarden har også ligget til grunn for myntenheter i land i Nord-Amerika og Asia.
Millioner av spanske dollar ble preget gjennom flere hundre år og brukt i handel over hele verden. Spania selv introduserte pesetaen som sin myntenhet i 1869.
Uttrykket “peso de ocho” eller på engelsk “pieces of eight” har blitt popularisert og forekommer i bøker og filmer til denne dag, for eksempel i serien Pirates of the Caribbean. Det er gode grunner til at spansk valuta og pirater gjerne blir forbundet med hverandre. Spansk valuta ble i en lang periode benyttet i store deler av verdenshandelen – den var akseptert og anerkjent, man kunne stole på verdien av det metallet den var produsert av – og følgelig ble spanske mynter også særdeles attraktive for pirater. Slike mynter var gangbar valuta hvor enn de måtte sette seil.
Hilsen Oliven & Poteter!