Kjenner du oregano?

Kjært barn har mange navn: kungsmynte, kongsgress, bergmynte, kung, ølkom, konungagräs og spansk humla er bare noen av de mange norske og svenske navnene på oregano. Du kjenner den sikkert fra pizza og italiensk-inspirerte pastasauser, mindre kjent er det at oregano er en flittig gjest i det spanske kjøkken og at den inngår i nordisk tradisjonsmat og -drikke. Oregano finner seg godt til rette i vidt forskjellige miljøer, bare den får nok sol og karrig jord. Aller mest intens på smak blir den riktignok når den får vokse på tørre bakker i sitt ”hjemmemiljø” rundt Middelhavet.

Både blader og blomster av oregano er spiselige.

Denne uken har Oliven & Poteter høstet oregano – i Spania og i Norge. Den vokser nemlig vilt i begge land – fra bakkene opp fra Middelhavet i sør og til Polarsirkelen i nord finner du den. I juli er det raskt gjort å plukke vinterforsyningen av denne vakre urten som gjerne har små fiolette eller lilla blomster akkurat på denne tiden.

Det spanske navnet orégano ligger ganske så nært opptil det latinske orīganum, som igjen skal være hentet fra de greske ordene for fjell, óros, og lys, gános. Navnet sier en hel del om hvor vi kan finne viltvoksende oregano uansett breddegrad: Den trives på solrik berggrunn, i fjellsprekker og steinrøyser der jorda er kalkrik, skrinn og tørr. Planten, som blir opptil 50 cm høy, har antagelig kommet med kalkrike bergarter fra sydligere strøk – fra Middelhavsområdet, for det er der oreganoen har sitt opphav.

En del synes å tro at oreganoen først kom til Norden da vi begynte å få smaken på sydlandsk mat som pizza, men oregano er kjent på nordlige breddegrader fra tidlige tider, Allerede på 1200-tallet omtaler for eksempel danske Henrik Harpestreng, som gjerne regnes som Nordens første formelt utdannede lege, oregano. På Harpestrengs tid ble urten blant annet blandet med honning og brukt mot hoste og gulsott og for å lindre tannverk. Opptegnelser om gamle matskikker viser også at oregano har vært kjent blant folk flest i Norden.

I Norge er det først og fremst i kystnære strøk, vi finner oregano i tradisjonsmat. Fra Vestlandet vet vi for eksempel at oregano ble brukt i julemat som sylte og rull. Nedlagt sild ble også gjerne krydret med oregano. ”Da jeg kom til Italia og spiste maten der, syntes jeg den smakte som nordlandsk mat,” skriver Annemarta Borgen i sin etter hvert klassiske bok ”Urtehagen på Knatten” (den kan du forresten lese på Bokhylla.no, se vår artikkel om temaet her: Hundrevis av bøker om Spania – gratis!). Annemarta Borgen vokste opp i Gildeskål, litt sør for Bodø.

Oregano går riktignok under lokale, nordiske ”dekknavn.” Bergmynte, kungsgress, kung, skogmynte, ølkom, konungagräs og spansk humla, er noen av dem. Skjønt dekknavn – mange av navnene gir en god pekepinn på de mangfoldige bruksområder for den aromatiske urten.

Flere nordiske navn på oregano er forbundet med kongelighet. Den svenske botanikeren Linné har kanskje forklaringen på det: ”Härmed färgas ull rød eller purpur lik,” skriver han. Oregano gir en farge som i alle fall ligner den fargen som i århundrer var forbeholdt keisere og kongelige. Den ekte purpurfargen er som kjent laget av noe så eksklusivt som forråtnede purpursnegler.

Myntenavnene vi gjerne finner i Norden, som bergmynte og skogmynte, henspeiler på det faktum at oregano tilhører myntefamilien – som du kan kjenne igjen bl.a. på plantenes firkantede stilker. At oregano har en forbindelse med Spania og Middelhavsområdet, har man også visst lenge – det viser det svenske navnet ”spansk humla”. Humleplanten kjenner nok en del igjen som et krydder som tradisjonelt ble brukt i ølbrygging, mindre velkjent er det at også viltvoksende oregano ble brukt til samme formål.

Oregano vokser vilt både i Norden og i Spania. Den er lett å dyrke i potter og tåler godt å tørke mellom vanninger.

Den spanske humle
Oregano som vokser i varme, tørre områder ved Middelhavet blir unektelig mer intens på duft og smak enn vår nordiske variant. Oregano trenger sol for virkelig å komme til sin rett. Næringsfattig, tørr jord med masse sol gir en sterk, intens smak.

Vil du virkelig prøve ut smaken på lokal oregano i Spania, så finn en bod på et utendørsmarked der det selges vilthøstet, tørket oregano. Ta den med hjem og gjør som mange spanjoler, særlig de som holder til på sørkysten av landet: Hell god olivenolje på en liten skål, knus litt oregano mellom fingrene og dryss over. Dypp godt brød i olje-/krydderblandingen – da vet du ganske raskt om du har å gjøre med kvalitetsvare. Olje og oregano er forresten et utmerket alternativ til smør på brødet om du skal spise det som tilbehør til lunsj eller middag.

I Spania vil du ofte få servert oregano på toppen av salater, i supper og stuinger og til både fisk og kjøtt. Mange krydrer den berømte chorizo-pølsen med oregano. Oliven marinert i olje og oregano er en delikatesse. Den flerårige urten kan brukes til så mangt.

Oregano er en plante som ble høyt verdsatt allerede av oldtidens grekere. Den skal ha blitt oppfunnet av selveste kjærlighetsgudinnen, Afrodite, ble det sagt. Langt senere, på 1500-tallet anbefalte den engelske urtelegen Nicholas Culpepper te trukket på oreganoblader for å rense kroppen og for å bekjempe virkningene av slangebitt. Mange steder er oregano forresten brukt for å holde skadelige insekter på avstand. Maur skal visstnok mislike oregano-duft. Oregano har i det hele tatt blitt sett på som litt av et universalmiddel i mange verdenshjørner.

I likhet med timian inneholder oregano tymol, som har en desinfiserende virkning. Det er nok derfor te av oregano gjennom historien er brukt ved infeksjoner i munn og svelg. Brukt med måte, skal urteteen visstnok også bidra til rolig søvn – det kunne kanskje vært nyttig i disse sommerhete tider? I våre dager har vi funnet ut at oregano byr på sterke antioksidanter og i alle fall derfor kan gi et aldri så lite bidrag til helsa.

Hvordan det nå enn måtte være, oregano trives som mange av oss både i Norden og på sørligere breddegrader. I nord blir smaken på oregano gjerne mild og rund, i sør fyrrig og sterk. Smak og behag.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                         www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:         olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                           www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.