Skandinavias første kvinnelige krigsreporter i Spania, del 2
”En fredelig ettermiddag i Madrid. Klokken er halv fem. Solen står allerede lavt i vest. Skyggene faller lange fra trærne på de brede boulevardene. Langsomt stiger mørket opp av de smale gatene i arbeiderkvarterene. Utenfor melkebutikken står en lang kø. Et voldsomt smell, et jammerens og redselens hyl fra mange struper. En støvsky fyller den smale gaten. Den siger langsomt bort, mens nye skrik og nye smell høres andre steder i byen. Fra det blå ingenting faller det bomber ned over Madrid!” Slik rapporterer Gerda Grepp fra terrorbombing over Spanias hovedstad da Francos styrker nærmer seg byen.
I Spania oppsøker Gerda slagmarker og åsteder for ren terror. Som sitatet over viser, la hun vekt på å skildre lidelsen blant sivilbefolkningen, særlig barna. Den unge journalisten dekker også de store flyktningstrømmene som krigen ga opphav til. Gerda arbeider blant spioner, møter politikere og en rekke legendariske journalister og forfattere. Hun stormforelsker seg og har et langvarig forhold til den gifte amerikanske journalisten Louis Fischer. Innimellom Spania-oppholdene holder hun glødende taler og reiser på foredragsturneer i Norge og Sverige. Hun trekker fulle hus overalt.
Gerda Grepp følger kampene flere steder i Spania, først i Madrid der hun skildrer tyske og italienske flys bombing av byen. Hun oppsøker Malaga i den byens aller siste krampetrekninger før den faller i hendene på nasjonaliststyrkene. Det er så vidt hun unnslipper før de forferdelige massakrene på Malagas sivilbefolkning begynner. Gerda holder ved like kontakter blant den spanske regjeringen som etter Madrids fall har flyttet landets hovedstad til Valencia. Hun hjelper sin kjæreste Louis Fischer, med å overbringe svimlende 500.000 amerikanske dollar til Valencia-regjeringen. Pengene er samlet inn blant sympatisører i USA.
Har du lyst til å lese mer om Gerda Grepp, kan vi anbefale Elisabeth Vislies bok utgitt i 2016 ”Ved fronten – Gerda Grepp og den spanske borgerkrigen”. Her kan du lese om Gerda Grepps liv og innsats for den kampen hun mente måtte vinnes om Europa skulle unngå å bli kastet inn i en mye mer omfattende og enda mer blodig konflikt.
Gjennom hele sin tid i Spania bar Gerda på en alvorlig hemmelighet. Hun led i likhet med flere medlemmer av Grepp-familien, av tuberkulose. Gerda hadde lange sykdomsperioder og måtte etter hvert gi seg som reporter da den fryktede lungesykdommen ikke lenger kunne holdes i sjakk.
Hun døde i Oslo i 1940, 33 år gammel, da hadde Francos nasjonalister for lengst overtatt styre og stell i Spania. Nazistene hadde okkupert Norge og store deler av Europa akkurat slik Gerda hadde fryktet. Den spanske borgerkrigen kom i skyggen av en mer omfattende krig, og ble på mange måter en glemt konflikt. I Spania sørget Franco-regimet i betydelig grad for å legge lokk på borgerkrigens lidelser. Men konfliktene fra denne perioden er åpenbare til denne dag.
Onsdag den 11. juli i år erklærte Spanias nyutnevnte justisminister, Dolores Delgado, at de ca. 1200 uåpnede massegravene fra borgerkrigens tid nå skal avdekkes og ofrene identifiseres med offentlig finansiering. Under konservative spanske regjeringer har dette vært en oppgave som i stor grad har vært overlatt til private aktører. “Det er uakseptabelt at Spania fortsetter å være det land i verden som etter Kambodsja, har det største antallet savnede personer,” sa Delgado. Regjeringen som utgår fra sosialistpartiet, vil også fremme forslag om forbud mot organisasjoner som forherliger Francos ideologi. Det skal dessuten for første gang opprettes et samlet register over alle ofrene for nasjonalistene, fra borgerkrigen og til Francos død i 1975, og det vil bli fremmet forslag om å opprette en nasjonal sannhetskommisjon. Sårene fra konflikten som Gerda Grepp dekket, er ennå ikke leget.
Les mer om den nye spanske regjeringen i vår artikkel “Spanske damer vekker oppsikt”, her: http://olivenogpoteter.blogspot.com/2018/06/spanske-damer-vekker-oppsikt.html.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.