Spania – Portugal – en fantastisk forestilling, baskisk eggerøre og iberisk krig

Fredag møtte Spania Portugal i de to lagenes første VM-kamp i Russland. Det endte som kjent 3-3 i det som fotballkommentatorer verden over kalte en fantastisk forestilling. Langt fra alle i Spania gledet seg over kampen. I Baskerlands hovedstad meldes det om eggkasting og arrestasjoner. BBC forteller at i Catalonia heier mange på Spanias motstandere i VM – uansett hvem de måtte være. Erkerivalene Spania og Portugal møttes til avspark første gang i 1921, siden har de utkjempet mange slag på fotballbanen i det som gjerne betegnes som ”Den iberiske krigen”. Skjønt krig er vel en drøy overdrivelse når det brukes om en forholdsvis fredelig kappestrid: De to landene har ligget i tottene på hverandre mang en gang gjennom historien i langt mindre fredelige oppgjør enn på fotballbanen. Konflikter i samfunnet ellers har en tendens til å sette spor etter seg i sportens verden.

Spanske og portugisiske riker har konkurrert mot hverandre i mange hundre år.

Erik Thorstvedt, mangeårig målmann på det norske landslaget, sa på TV2 fredag at oppgjøret mellom Spania og Portugal var en av de beste VM-kampene han kunne huske. Og det er ikke vanskelig å være enig i at dette ble en forrykende kamp.

I Baskerlands hovedstad Vitoria-Gasteiz (oftest bare referert til som Vitoria), gikk det også hardt for seg. Der hadde lokale myndigheter satt opp storskjerm på selveste grunnlovsplassen i byen for at publikum skulle kunne følge fredagens fotballkamp – det skulle være en del av en storstilt ”nasjonenes festival”. Allerede kvarteret inne i kampens første omgang, måtte politiet trå til etter at tilskuere kastet egg på skjermen. Det endte med pågripelser og tiltaler for forstyrrelse av offentlig ro og orden.

Fotball i Spania har, og har hatt, politiske overtoner, nesten helt fra sporten ble introdusert av britiske fremmedarbeidere på slutten av 1800-tallet (Se artikkelen ”The beautiful game”). Motsetninger mellom regioner og ulike politiske ideologier osv – gjenspeiles på fotballbanen. Real Madrid var for eksempel Francos lag, så lenge han satt ved makten. Innbyggerne i mange av landets regioner nekter å heie på landslaget, og noen går enda lenger.

I begynnelsen av juni rapporterte britiske BBC at mange katalanere kommer til å heie på Spanias motstandere i årets fotball-VM – uansett hvem de måtte være. (Se: ‘Many Catalans will support Spain’s opponents at World Cup‘).

Den iberiske krigen
Konflikter i politikk og samfunnsliv har en lei tendens til å forplante seg til fotballen på den iberiske halvøya som i så mange andre deler av verden – innad i land og i relasjoner nasjonene imellom. Første gang Portugal og Spania møttes på fotballbanen var i desember 1921, men naboene har vært rivaler og i tottene på hverandre i mangt og mye helt fra slutten av 1500-tallet og godt opp i moderne tid. Det må tross alt være en forbedring i forholdet at man er erkerivaler på fotballbanen i stedet for på slagmarken – for det har gått heftig for seg:

I 1580 døde kong Henrik av Portugal uten å etterlate seg arvinger, og den spanske Filip 2. av Spania rykket resolutt inn, overkjørte lokale konkurrenter og la begge landene under seg som ”Den iberiske union”. Unionen varte i 60 år, til 1640, da portugiserne grep til våpen mot spanjolene og gjenvant sin uavhengighet.

I det 18. århundre var det stadig krig og ufred mellom de to naboene – til og med i kriger som strengt tatt ikke angikk noen av de to landene, allierte Portugal og Spania seg med hver sin motpart. I Syvårskrigen som ble utkjempet mellom 1756 og 1763, stod Portugal sammen med Storbritannia, og Spania sluttet seg til Frankrikes “lag”.

Mot slutten av Syvårskrigen, invaderte Spania like godt Portugal. Og konfliktene stoppet på ingen måte der: Mellom februar 1776 og februar 1777 barket de sammen i en kamp om hvor grensene for statenes kolonier i Sør-Amerika skulle trekkes.

I 1807, da Napoleon regjerte i Frankrike, invaderte den spanske kongen og hans franske allierte Portugal. Men denne gangen skulle spanskekongen forregne seg, for Napoleon sørget for å legge både Spania og Portugal under seg. Den spanske kongen ble kastet, og den portugisiske kongelige familie måtte flykte til sin koloni Brasil.

En fredeligere måte å konkurrere på, men spennende nok.

Etter Napoleons fall, befant Spania og Portugal seg på randen av krig flere ganger i løpet av det 19. århundre. I dag er det heldigvis fredelige forhold mellom de to naboene, og rivalisering på fotballbanen gleder i alle fall de fleste som setter pris på god fotball!

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                     www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:     olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                       www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.