Marcas grøde

Verdensmesterskapet i fotball var over for Spania allerede i første kamp etter gruppespillet. Bare minutter etter tapet, firte vår spanske nabo flagget på terrassen. Mediene beskriver folks skuffelse over nederlaget for landet som på forhånd var blant favorittene til å vinne årets VM. Det spares ikke på kritikken: ”Dumskap”, ”forsømmelse” og ”slutten på en epoke” er uttrykk som brukes om landslagets innsats i spanske medier. Storavisen Marca leder an, og den avisen er ingen hvem som helst, verken blant spanske medier eller i fotballverdenen. Ingen annen avis i Spania kommer i nærheten av Marcas lesertall og det til tross for – eller kanskje på grunn av – dens nokså begrensede temautvalg. Mens så å si alle landets nåværende storaviser er etablert etter Franco-epoken, har sportsavisen Marca kommet ut uten opphold siden starten under den spanske borgerkrigen.

Marca, Spanias desidert største dagsavis, skriver utelukkende om sport, med hovedvekt på fotball.

I dagens spanske mediebilde kan det være vanskelig å forestille seg at i størsteparten av det siste hundreåret har spanske medier vært strengt kontrollert av myndighetene. I våre dager utgis det mer enn ett hundre dagsaviser i Spania, men bare et fåtall av dem har et opplag på mer enn 100.000. Marca er Spanias desidert største avis med 2,5 millioner lesere daglig. Ingen annen spansk avis kommer i nærheten av slike lesertall.

De største avisene i dagens Spania er etablert etter at Franco-tiden endte i 1975, og demokratiet ble gjeninnført. Unntaket er sportsavisen Marca som har vært utgitt uten opphold siden 1938, i en tid da den spanske borgerkrigen raste som verst. Sportsavisen ble etablert som en ukeavis i San Sebastian etter at Francos nasjonalister hadde inntatt den baskiske byen. Francos styrker møtte hard motstand blant baskerne, som jo har sin egen identitet og sitt eget språk. Det kan være nærliggende å tenke seg at Marca, som til denne dag er aller mest opptatt av fotball, var et middel fra nasjonalistenes side for å få med seg de stridige baskerne – for fotballen kom tidlig til og stod høyt i kurs i den opprørske regionen.

Som vi skrev i artikkelen ”The beautiful game” ble fotball introdusert av britiske fremmedarbeidere i Spania på slutten av 1800-tallet. Det var mange briter i Spania allerede den gangen, særlig i deler av landet med mye industri. Britiske kolonier var særlig fremtredende i Madrid-området, Catalonia og Baskerland. Fotball ble raskt populært i disse regionene, og den spanske ligaen ble etablert i 1929. Til å begynne med var det beskjedne ti lag, men antallet konkurrenter vokste raskt. Allerede i denne tidligste perioden var Barcelona og Real Madrid erkerivaler, akkurat som de er det i dag. Når de møtes, betegnes kampene ikke uten grunn som El Classico.

Barcelona vant den aller første sesongen i 1929, Real Madrid tok sine første titler i 1932 og 1933. Men det mestvinnende laget i perioden før den spanske borgerkrigen brøt ut, var Baskerlands Athletic Bilbao som vant førstedivisjon, Primera División, i 1930, 1931, 1934 og 1936.

Den 21. desember 1938, mens den spanske borgerkrigen pågikk for fullt, ble Marca etablert i en av baskernes viktigste byer, som en ren sportsavis med ukentlige publikasjoner. Etter relativt kort tid ble imidlertid hovedkontoret flyttet til Madrid. Det er en kjent sak at Francos favorittlag så lenge han satt ved makten, var Real Madrid. Til denne dag er det hovedstadslag som får aller størst oppmerksomhet i Marcas spalter.

Krigstid kan forresten sies å ha vært gode tider for Marca mer enn en gang. I 1942, altså midt under andre verdenskrig, ble ukeavisen gjort om til dagsavis, slik den er forblitt til denne dag.

Marca dekker hovedsakelig fotball, annet innhold kan oppsummeres som ”Annen sport” og “Livsstil relatert til idrettsstjerner”.

Nyheter ifølge Marca
Sportsavisen dekker store hendelser og det som for utenforstående, kan synes som nokså betydningsløse detaljer i sportens verden. Dagens Marca er en avis i tabloidformat der de første 25 sidene oftest handler om fotball. De resterende 15 dekker andre sportsgrener som er populære i Spania, gjerne tennis, formel 1, friidrett eller sykling. Spania har som kjent verdensstjerner i flere grener enn fotball.

Det finnes også en engelskspråklig digital utgave av Marca, den kan du lese gratis her: http://www.marca.com/en/. Her kan lesere som ikke behersker spansk, blant annet holde seg oppdatert på Real Madrid og Barcelona, nasjonal og internasjonal fotball samt på detaljer i enkeltspilleres privatliv. Her finnes historier om fotballspilleres og andre idrettsutøveres familier, kamp mot sykdom, veldedighetsarbeid, luksusferier med kjærester osv.

Fra 2001 har Marca også egne radiosendinger. Radio Marca kan du høre intet mindre enn 24 timer i døgnet om du skulle ha tid og interesse nok.

Marca arrangerer konkurranser og deler årlig ut priser til de beste fotballspillerne i ulike kategorier, de beste trenerne og til og med de beste dommerne. Å vinne et av Marcas trofeer står høyt i kurs blant deltagere i Primera Division.

I år fyller Marca 80 år, mye har forandret seg i Spania i løpet av den tiden. Avisen har fulgt sportsinteresserte spanjoler gjennom diktatur til demokrati – det som startet som en ukentlig sportsavis i det borgerkrigsherjede landet er blitt Spanias største dagsavis.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                     www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord:     olivenogpoteter@gmail.com
Facebook:                       www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.