Vi er motsatt

Da vi var i den vesle byen Rojales for noen uker siden, fikk vi øye på plakaten vist på bildet, i et butikkvindu. Teksten lød: ”We are opposite” – Vi er motsatt. Det er godt å se at det ikke bare er vi som strever med å lære språk.

Vi er motsatt!

Vi lo litt da vi så skiltet, ikke av skadefryd, men fordi det minte oss på at vi alle snubler når vi skal uttrykke oss på et språk vi ikke helt behersker. Dagens oppfordring fra Oliven & Poteter: Gi deg selv og alle rundt deg lov til å gjøre feil. Le med, ikke av.

Det var butikken vi skulle handle i som hadde satt opp skiltet. Den hadde flyttet til nytt lokale, tvers over gaten. Butikken er en av disse gammeldagse jernvarehandlene som på underlig vis alltid har det du måtte trenge, enten i selve forretningen eller på lagerrommet innenfor. Innehaverne kjenner varene sine, og klarer du å finne ut hva det du skal ha heter på spansk eller gestikulere slik at de velvillige sjelene bak disken skjønner hva du mener, så går du sjelden tomhendt derfra.

Hvorfor skriver vi dette? Fordi vi vil oppfordre alle som er i gang med å lære seg spansk og ikke minst: alle rundt dem, til å tillate feil og klønete formuleringer. Vi vil påstå at feil er det beste læringsverktøyet som finnes – spesielt når det gjelder språk.

Språk er ikke et skolefag

Barn lærer språk raskt, med eller uten undervisning. Slipp en sjuåring løs i en gruppe der han eller hun ikke forstår et ord, og etter få måneder er et fullt brukbart språk på plass. For oss voksne derimot, kan det være vanskelig å gi seg i kast med et så stort prosjekt som et helt nytt språk. Og en av de største hindringene er at vi er redde for å dumme oss ut.

Språklæring er ikke hva det en gang var.

De fleste av oss har hatt i alle fall ett fremmedspråk på skolen. Noen av oss likte det godt, andre strevde. Men en erfaring hadde vi felles: Våre språkferdigheter ble bedømt og satt karakter på.

I år hentet Poteter frem skoletysken som hadde ligget og forvitret i et par tiår eller mer. (I min skoletid var det ikke snakk om å tilby spansk som fremmedspråk. I beste fall hadde du muligheter til å velge fransk.) Min lokale skole hadde en lærer som bestemt hevdet at navnet på den nordtyske byen Hamburg skulle uttales med ”-ch”-lyd på slutten fordi ordet sluttet på ”g”, og hun nektet å dele ut den vesle, blå grammatikkboken fordi grammatikk ikke var viktig på tysk. Grunnlaget kunne altså vært bedre.

Jeg har imidlertid gjort meg et par observasjoner som like gjerne kan gjelde for det å lære seg spansk.

For det første: Å lære språk som voksen er faktisk noe helt annet enn å gjøre det fordi noen andre har satt det på timeplanen din. Nå lærer du språk for å berike ditt eget liv. Det skal ikke gis karakter på hvor fort du lærer eller hvor ”flink” du blir. Med andre ord: Det er på tide å slippe seg løs, tillat deg selv å gjøre feil. Og: Ikke glem å le av dem, det er utrolig hvor godt du husker det som har gitt deg en god latter.

For det andre: Hjelpemidlene for å lære fremmedspråk i dag er noe helt annet enn bare for fem-ti år siden. Det finnes smarte løsninger tilgjengelig for alle som har lyst til å lære – og svært mange av de beste er faktisk gratis. Vi har allerede skrevet om nybegynnerkurset Mi Vida Loca fra BBC (klikk her for å lese artikkelen Mi Vida Loca), der du som lærer spansk, blir deltager i den dramatiske handlingen. I løpet av de neste ukene vil vi presentere flere verktøy som du kan bruke, selv om du bare har fem minutter å avse av gangen. Vi har selvsagt prøvd dem selv – og sortert ut en masse middelmådige tilbud underveis.

Hva sier du for eksempel til en ”lærer” som til enhver tid holder orden på hva du kan av vokabular? Og enda bedre, holder styr på gloser du ikke er helt sikker på og sørger for at du øver på dine svake punkter med passende mellomrom? Alt sammen fra sofaen, bussetet eller strandstolen – etter som du selv foretrekker.

Kom an, språk er morsommere og lettere å lære enn noensinne. Du behøver ikke bli ”best i klassen” for å ha glede av det. Og du: Ikke glem å le med! Vær motsatt!

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.