Spania i Vinter-OL: Ikke lenger en familiesak!

Spania har hatt et historisk Vinter-OL. Spanske idrettsutøvere har så langt hentet hjem to medaljer i Pyeongchang. Det er like mange medaljer som Spania hadde totalt i vinter-OL inntil i år. Og: Det er første gang spanske idrettsutøvere som ikke er medlemmer av en og samme familie vinner medaljer i Vinter-OL!

Snøbrettkjører og bronsemedaljevinner Regino Hernández på pallen. (Foto er gjengitt med tillatelse fra den spanske olympiske komité.)

Av Spanias 154 OL-medaljer frem til 2018, er beskjedne to – en gull og en bronse – vunnet i vinterleker. I år er det 26 år siden sist Spania vant medalje – og det til tross for at landet har sendt idrettsfolk til hvert eneste vinter-OL siden 1936.

Til sammenligning har norske idrettsutøvere i skrivende stund hentet hjem 37 medaljer i Sør-Korea alene – og de kan legges til de 329 norske medaljene fra tidligere års vinterleker.

Men Spania har likevel en ting Norge aldri har kunnet stille med i Vinter-OL. Og vil du snakke med en spansk nabo eller venn om Vinter-OL uten å ende opp med en monolog om norske vinteridrettsbedrifter, bør du kjenne til navnet Ochoa. Hele fem av en søskenflokk på åtte fra denne familien har nemlig representert Spania i olympiske vinterleker – og de har hentet hjem samtlige spanske medaljer i Vinter-OL frem til 2018! Det må være verdensrekord!

Bilde fra åpningen av de Olympiske Leker 2018 i PyeongChang, Sør-Korea. (Foto gjengitt med tillatelse fra den spanske olympiske komité.)

Den første i søskenflokken til å ta medalje var Francisco Fernández Ochoa som vant gull i slalåm for Spania i Sapporo, Japan, i 1972. Lillesøster Blanca tok Spanias andre – og til i år – eneste medalje i et Vinter-OL da hun fikk bronse i samme gren i franske Albertville i 1992.

Hele fire av Blancas eldre søsken har representert Spania i slalåm i vinterlekene: Dolores i 1984; Juan Manuel i 1976 og Luis i 1984 og 1988. Storebror Francisco gjorde olympisk debut allerede som 17-åring i 1968, og deltok dessuten i OL i 1972, 1976 og 1980. Er du imponert?

I år er det faktisk første gang noen som ikke bærer etternavnet Ochoa vinner medaljer for Spania. Snøbrettkjører Regino Hernández fra Malaga sikret bronse for Spania. Spania har sendt hele tre snøbrettutøvere til Sør-Korea, men 26-årige Hernández var en overraskelse på pallen for de fleste. Mange hadde nok tippet flaggbærer Lucas Eguibar som Spanias største medaljehåp i snøbrettkjøring i Pyeongchang.

Det ble ikke gull til kunstløper Javier Fernández (se: Spania og Norge i vinter-OL: Blir det gull til Spania i år?) selv om han leverte fantastiske prestasjoner både i kortprogram og selvvalgt program. Fernández måtte se seg slått av to japanske utøvere, dog er ikke en bronse i kunstløp noe å kimse av. Det er ikke bare Norge som har hatt mye å glede seg over i Pyeongchang!

Kunstløper Javier Fernández stod for Spanias andre bronse i Sør-Korea. (Foto er gjengitt med tillatelse fra den spanske olympiske komité.)

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter