Påske: Spis ”tiger” som en valencianer

I Spania spises en matrett med røtter helt tilbake til Romerriket i tiden nå før påske. Kanskje drar du kjensel på den?

Vi har en spansk venninne som er en racer med mat. Hun har drevet cateringvirksomhet, og familien har en liten gård der de dyrker en masse spennende grønnsaker og frukt. Det tok ikke lang tid fra vi skrev om tigernøtter her på bloggen (se vår artikkel Chufa: Historisk supermat fra Valencia) til hun var på pletten med kommentarer: Chufa i smoothier syntes hun hørtes veldig godt ut, men vi måtte ikke glemme å nevne at tigernøtter inngår i påskemattradisjonene her i Valencia.

Torrijas er en rett vi finner ”slektninger” av mange steder i verden. Amerikanere kaller en lignende rett French toast. Franskmennene på sin side holder på navnet pain perdu eller ”tapt brød”. Engelskmennene har sine ”Knights of Windsor”, mens din bestemor kanskje refererte til retten som ”arme riddere”. Den spanske versjonen, torrijas, er svært populær over hele landet – men her i Valencia-regionen har de en hemmelig ingrediens som gjør retten unik for dette området: tigernøttmelk, også kalt horchata.

Ferdig torrijas med jordbærsyltetøy

En variasjon av retten er beskrevet allerede hos Apicius, den romerske kokeboken skrevet på latin som stammer fra det 4. eller 5. århundre. Brødskiver ble her vendt i melk og stekt i olivenolje. Enkel og god mat som hvem som helst kan lage.

Torrijas benytter brød som gjerne har ligget en dag eller to. Tørt brød – en vanligvis ganske kjedelig sak – gir faktisk de aller beste torrijas. Tørre skiver tar opp mye horchata og eggeblanding og forvandles til skikkelig kosemat. Og som sagt, torrijas finner du ofte på bordet i spanske familier i tiden mellom askeonsdag (i år falt den på 14. februar) og slutten av påsken. Har du ikke en bestemor fra Valencia-regionen, gir vi deg oppskriften her.

Torrijas til to personer:
5-6 skiver daggammelt brød
3,5 dl ferdig utblandet horchata
2 egg, sammenpisket

Har du ikke horchata, kan du bruke vanlig melk som spanjoler i andre deler av landet. Det skal sies at horchata gir retten en deilig, søt smak som vårt testpanel på tre likte veldig godt.

Ingrediensene torrija lages av: brød, egg og horchata. Enkelt, godt.

Hell horchata-melken i en bolle eller dyp tallerken og pisk eggene lett sammen i en annen tilsvarende bolle. (De må være vide nok til at du får dyppet brødet i bollene.) Vend først skivene i horchata slik at de blir myke, men ikke la dem ligge så lenge at de går i oppløsning. Dypp deretter skivene i eggeblandingen og stek dem i varm panne. Skivene kan selvsagt stekes i olivenolje som hos de gamle romerne og de fleste spanjoler, men smør gir etter vår mening en enda bedre smak.

Serveres varme med syltetøy, melis eller honning. Mange foretrekker å drysse en blanding av sukker og kanel over torrijas før servering.

Stekes i panne til gylden. Klar til å spise etter bare noen få minutter.

Er det ikke pussig med mat? Den både knytter oss mennesker sammen og skiller oss fra hverandre. Mat er uansett en morsom måte å bli kjent med nye mennesker og kulturer på.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.