Og vinneren blir…

Interessen for årets Champions League finale er stor, det er to av de beste og mest-scorende angrepslagene i Europa som barker sammen i kveld: Real Madrid og Liverpool. Selv om det er Europas beste fotballag som skal kåres, følger en hel verden med når avsparket går kl 20.45. Blir Real Madrid historisk – eller slår et seiershungrig Liverpool ordentlig fra seg? Med litt problemer i begge forsvarsrekkene, men med gnistrende angrepsspill kan det bli en spennende finale. Slik underholdning smaker aller best delt med venner, bekjente eller andre fans, og det merkes her i Spania! På restauranter, puber, barer og kafeer samles stamgjester og besøkende for å se finalen i UEFA Champions League sammen.

Denne gangen er det Kiev som er vertskap for det den årlige fotballfesten som trekker titusenvis av besøkende til vertskapsbyen og samler millioner rundt tv-skjermene. Hele 360 millioner mennesker så finalen i sesongen 2012/-13 i mai 2013. Det var så langt det høyeste seertallet for noen Champions League finale. Det meldes at tilskuere har støtt på problemer med å ta seg frem til den ukrainske hovedstaden, men det gjør kanskje at seertallet for tv-sendingene blir høye?

Begge finalelagene har møtt tøff motstand på veien til årets finale.

Store forventninger knyttes i alle fall til underholdningsverdien i sesongens Champions League finale. Med to så angrepsvillige og seierslystne lag tror mange dette vil bli et fyrverkeri av en fotballkamp. Men hverken Real Madrid eller Liverpool har vunnet sine respektive nasjonale ligaer i år. Kanskje er det for krevende å vinne både på hjemmebane og ute i Europa?

For å hevde seg både i nasjonal liga og Champions League samme år er en kraftanstrengelse av de store. For å lykkes på bred front gjennom en sesong må man konkurrere i ligaen (38 kamper), Champions League (13 kamper hvis man når finale) og nasjonale cuper (Copa del Rey i Spania og FA Cup og League Cup i England). Liverpool har for eksempel spilt 55 kamper som klubblag denne sesongen, og flere av spillerne har i tillegg spilt kamper for sine nasjonale lag. Belastningen på spillerne med et slikt program er selvsagt stor. Det er jo begrensninger på antall spillere man får lov til å bruke i et lag i løpet av en sesong, så prioriteringer i forhold til hvilke konkurranser man vil satse mest på, er nødvendig. Men å vinne kveldens match henger høyt: Champions League er det gjeveste av alle trofeer i europeisk fotball.

I Spanias nasjonale La Liga ble Real Madrid ”bare” nummer tre i år, etter erkerivalen Barcelona og byrivalen Atletico Madrid. Det lokale laget som nådde høyest i den spanske ligaen for oss med tilhørighet til Costa Blanca, var Valencia. Det laget ble nummer fire og kommer derfor til å konkurrere i Champions League kommende sesong. I tillegg ligger Levante, også det laget fra Valencia, i det øverste sjiktet av den spanske ligaen. Hverken lag fra Alicante, Murcia, Elche eller andre byer i regionen er å finne blant Spanias beste for tiden. Kunne vært moro om det endret seg. Men å få frem et topplag krever mer enn talent, det fordrer en masse penger – og det kan vinneren av Champions League hente hjem.

I år er det tredje gang på rad Real Madrid som er hjemmehørende på banen Santiago Bernabeu, har kommet til finalen i Champions League. Og med seire de to foregående årene, kan laget i kveld bli det første i historien som vinner Champions League tre ganger på rad.

En seier betyr som nevnt ikke bare heder og ære, vinneren henter hjem store pengebeløp som igjen kan brukes til å utvikle klubben og sikre seg spillere som kan bidra til et enda bedre lag neste sesong.

Real Madrid er faktisk den mestvinnende klubben i Champions Leagues historie med hele 12 finaleseire. Og med seire begge de siste sesongene, lover det godt for klubben som stiller med minst åtte spillere som har vært med i tidligere Champions League finaler. Laget har også en matchvinnende spiller i Christiano Ronaldo, en angrepsspiller som de siste 5-10 årene har vekslet på tittelen ”verdens beste fotballspiller” med Barcelonas Lionel Messi. Real Madrid trenes av Zinedine Zidane, en franskmann og tidligere spiller i klubben som i løpet av sin karriere som aktiv, bidro sterkt til at Real Madrid vant en rekke trofeer.

Både det spanske flagget og Real Madrids banner er allerede på plass utenfor flere av våre spanske naboers hus.

Men i den engelske Premier League har Real Madrids motstander Liverpool som har fem seire i denne turneringen, lang tradisjon for å gjøre det skarpt. Mange mener Anfield-laget ikke helt kan måle seg med Real Madrid for tiden, men Liverpool er sultne på seier etter noen år der de ikke har klart å kvalifisere seg til Champions League-turneringen i det hele tatt. Sist Liverpool vant en seier på europeisk toppnivå var så langt tilbake som i 2005, og da hadde de artig nok spansk manager, Raphael Benitez. Ingen av dagens Liverpool-spillere har deltatt i en Champions League finale tidligere, men Liverpool tangerte tidligere i år rekorden for flest scoringer i en Champions League-turnering, så her blir det nok motstand for Real Madrid. Liverpools tyske trener Jürgen Klopp har gjort en solid innsats i flere klubber og har innført en energisk “gegen-pressende” (mot-press) spillestil. Den lar ikke motstanderen få ro med ballen, så finalekampen kan bli en skikkelig hyggestund for de av oss som setter pris på god fotball.

Ikke skal vi ha sagt noe sikkert om hvilket av lagene som vinner i kveld, men vi har tro på et ordentlig fotballfyrverkeri!

Til alle som blir glad for finalekampens utfall, til dere som blir skuffet over resultatet og til dere som heller står over evenementet: Ha en fortsatt god helg!

Vil du komme i stemning og høre den kanskje mest kjente målfeiringen noen tv-kommentator har kommet opp med, så klikk på lenken under. Det er Andres Cantors langtrukne utbrudd som feirer nok et gooooaaalll: https://www.youtube.com/watch?v=8AMIrxx3gx8.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.