Legedekning: Spania vs Norge

Frykt ikke! Det spanske helsetilbudet er blant de beste i Europa. Alle større og de fleste mindre byer har minst ett moderne sykehus. Etter finanskrisen har Spania riktignok måttet skjære noe ned på tilbudet, men landet har i hovedsak holdt tritt med etterspørselen etter helsetjenester og gir utmerket behandling når du trenger det. Spør du spanjoler, får du stort sett høre at de synes de har tilstrekkelig mange ansatte innen helsevesenet til at de føler seg godt ivaretatt.

Spania har nesten 179,000 leger. Det svarer til ca 385 leger per 100.000 innbyggere, noe færre enn både Norge (440 per 100.000 innbyggere) og Sverige (419), men flere enn Danmark (ca 366). Når det kommer til allmennleger, de vi i Norge ofte referer til som fastleger, er dekningen ca 75 per 100.000 innbyggere, mindre enn i Norge (83) men høyere enn i både Sverige (65) og Danmark (ca 71).

Ser vi på antall spesialister innen helsevesenet, finner vi stort sett at Spania har bedre dekning enn de nordiske landene. For eksempel har Spania 26 barneleger per 100.000 innbyggere. I Skandinavia ligger tilsvarende tall på 15 for Norge, ti for Sverige og bare drøyt sju for danskenes del.

Det er altså når det gjelder spesialister at forskjellene begynner å bli betydelige. Per 100.000 innbyggere scorer Spania høyere enn alle de skandinaviske landene. De har derfor også en klart kortere ventetid på spesialisthelsetjenester i Spania enn i Norge (Spania har 104 spesialister per 100.000 innbyggere, det tilsvarende tallet i Norge er 75, Sverige 95 og Danmark 66.).

Av egen og familie og venners erfaring vet vi at Spania har mange flinke leger , sykepleiere og fysioterapeuter, i alle fall på Costa Blanca. De er raske med å henvise til den beste kompetansen i området og til å behandle en skade eller sykdom uavhengig om kompetansen befinner seg på et offentlig eller privat sykehus eller klinikk.

Artig å notere at Spania har noe flere kvinnelige enn mannlige leger mens det i alle de tre skandinaviske land er flere menn enn kvinner som er leger. Forskjellene mellom kjønnene er riktignok ganske små. Uansett, likestillingen innen helse og medisin har kommet langt i Spania , og minst like langt som i Skandinavia.

Og bare for å ha nevnt det: På Costa Blanca tilbyr nå flere sykehus tolketjenester slik at man ikke trenger å være bekymret for å ikke få med seg hva leger og pleiere sier.

Informasjonen har vi hentet fra: Eurostat – Healthcare personnel statistics – physicians

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.