Flere spanjoler enn nordmenn avholds

Resultatene fra en europeisk undersøkelse av alkoholvaner blant voksne i 19 europeiske land, vil nok overraske mange. At drikkemønsteret varierer mellom land er noe de fleste har notert seg. Men visste du at omtrent dobbelt så mange voksne spanjoler som nordmenn oppgir at de enten ikke har smakt alkohol i året som gikk eller at de aldri har drukket?

Spania er tross alt verdens tredje største vinprodusent etter Frankrike og Italia. Men alle disse landene plasserer seg over gjennomsnittet i Europa når det gjelder andel av befolkningen mellom 18 og 65 år som avstår fra alkohol. Øverst finner vi oppsiktsvekkende nok Italia, der hele 30 prosent av befolkningen oppgir at de er avholdende.

Kanskje husker du at den franske regjeringen avlyste en statsmiddag for den iranske presidenten for et par år siden? Iranske myndigheter hadde fremsatt krav om at det ikke skulle serveres vin til den offisielle middagen. Men uten vin, ingen middag.

Franskmennene sies å ha tilbudt den iranske delegasjonen en (antar vi) alkoholfri frokost i stedet for den mer staselige offisielle middagen, noe iranerne skal ha avslått. Et krav om en alkoholfri statsmiddag ble i den norske pressen nærmest presentert som en fornærmelse av den franske stat. Man skulle kanskje tro at alle franskmenn drikker vin minst en gang om dagen, men Frankrike – verdens største vinprodusent – plasserer seg faktisk svært nær det europeiske gjennomsnittet med 15 prosent av befolkningen som betegner seg som avholds.

Så hvem er ”verstingene” når det gjelder alkoholinntak? Tja, bare ti prosent av voksne nordmenn opplyser at de avstår fra alkohol i undersøkelsen som ble publisert i 2017. Og både Island, Sverige, Finland og Danmark befinner seg på listen over land med en lavere enn gjennomsnittlig andel av befolkningen som ikke drikker alkohol. Aller nederst finner vi danskene – med bare omtrent sju prosent av befolkningen som rapporterer at de ikke drikker.

Danmark har også den største andelen av befolkningen – 67 prosent – som oppgir at de har vært beruset en eller flere ganger i året som gikk. Beruselse ble målt i hvor ofte menn drakk en alkoholmengde som tilsvarer seks eller flere glass vin. For kvinner ble beruselsesgrensen satt til fire eller flere glass vin. Romslig mengde for de fleste av oss, med andre ord.

I følge Folkehelseinstituttet, som står for den norske delen av undersøkelsen, holder forskjellene i drikkemønstre mellom Nord- og Sør-Europa seg: I nord drikkes det oftere store mengder av gangen, i sør drikker man hyppigere men mindre av gangen. Men det behøver man kanskje ikke en stort anlagt undersøkelse for å observere?

Oliven & Poteter sier likevel som så ofte før: Vi nordboere har mye å lære om og av spanjoler.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.