El País: Nytt fra Spanias største avis
Har du lyst til å følge med på spansk politikk og samfunnsliv? Vil du vite bakgrunnen for urolighetene i Katalonia? Eller kanskje du bare er nysgjerrig på hvorfor engelske prinsebarn observeres i klær fra en liten familiebedrift i Nord-Spania? Du behøver ikke kunne spansk for å holde deg orientert om hva som foregår i Spania. El País, landets største dagsavis målt i opplag, tilbyr en engelskspråklig nettavis som attpåtil er gratis. Vil du forresten vite hvilken spansk avis som har flest lesere? Kan hende blir du overrasket.
El País betyr som mange vet “Landet”. Den riksdekkende dagsavisen ble etablert i mai 1976, knappe seks måneder etter general Francos død i november 1975. El País var den første spanske avisen som tok klar stilling for demokratiet, mot diktaturet – de andre landsdekkende avisene i samtiden var tro mot Franco-regimet og dets arvtagere. Avisen spilte også en sentral rolle under kuppforsøket i februar 1981 da militære styrker tok spanske parlamentsmedlemmer som gisler i parlamentsbygningen i Madrid og militære tanks rullet inn i gatene i Valencia.
Allerede i sitt første år kunne avisen skilte med et opplag på 116.000. I 1977, da Spania var på vei til å bli et demokrati, hadde avisens opplag økt til nærmere 140.000. Etter flere år med opplag nær en halv million, har antall papirutgaver falt sterkt i nettavisenes tid, men fortsatt trykker El País i gjennomsnitt mer enn 230.000 aviser per utgave. Det er kanskje ikke voldsomt mange i et land med ca. 46 millioner innbyggere, men få land har en så sterk avistradisjon som de nordiske. Til glede for oss som liker å vite hva som rører seg i Spania, utgir El País i tillegg til papiravisen, interessante nettaviser både på spansk og engelsk.
El País utgis som før fra Madrid, men avisen har et omfattende nettverk av reportere og andre medarbeidere over hele Spania. Det er altså ingen journalistisk lettvekter som står bak den engelskspråklige nettavisen. Politikk, sport, spansk historie, levesett, kunst, design og næringsliv er alle temaer som El País vektlegger i sin nyhetsdekning på engelsk. Du finner nettavisen her: https://elpais.com/elpais/inenglish.html.
Katalonia-konflikten i sanntid
Siden 1978 har Spania vært delt inn i 17 regioner med utstrakt, om enn noe varierende grad, av selvstyre. Regionene som nyter mest selvstyre er Katalonia, Galicia og Baskerland. Likevel har vel de fleste fått med seg at mange i Katalonia gjerne skulle sett at regionen stod ennå friere i forhold til Madrid.
El País kunne denne uken fortelle at Quim Torra ble innsatt som ny leder for Katalonia på selveste 17. mai, etter fem måneders “stillingskrig” og tre mislykkede nominasjoner. Torra erstatter den valgte uavhengighetslederen Carles Puigdemont, som fortsatt befinner seg i eksil i Tyskland til tross for en utleveringsbegjæring fra spanske sentralmyndigheter.
Den spanske regjeringen står nå fremfor en beslutning om hvorvidt den stoler nok på Torra til å oppheve bruken av grunnlovens paragraf 155, som sentralmakten benyttet til å ta direkte administrativ styring med Katalonia. Paragraf 155 ble vedtatt i 1978, men den er ikke tidligere blitt brukt mot spanske regionale styresmakter inntil den ble benyttet i den opphetede situasjonen i det nordøstre Spania.
Valget av Torra er ikke ventet å bli konfliktdempende. Samme dag som han ble innsatt, meldte El País at det vurderes å ta ut tiltale mot ham på grunnlag av hans hatske uttalelser, blant annet mot katalanere som identifiserer seg som spanske.
Konflikter mellom sentralregjering og regioner har en lang historie i Spania. Spansk nasjonalfølelse er temmelig annerledes enn hva vi er vant til fra Skandinavia (se også vår artikkel: Er Spania et land?) El País lar deg følge og forstå spenninger mellom regioner og sentralmakt som går langt utover det nordiske medier gir anledning til. Det skal dog sies at avisen inntar en ”nasjonal” holdning og ikke ønsker regional løsrivelse.
Engelske prinsebarn, spanske barneklær
Men El País skriver langt fra bare om politikk og samfunnsforhold i Spania. Avisen kan for eksempel fortelle at hertugparet Kate og William har brutt tradisjoner og er de første i det britiske kongehuset som har ansatt en utlending som barnepike. Spanske María Teresa Turrión Borrallo er parets “nanny” og skal visstnok også være årsaken til at barna ved en rekke anledninger, både offisielle og mer private, er fotografert i spanskproduserte barneklær.
El País kan fortelle at barnepiken har kjøpt antrekk til de tre barna i butikker både i San Sebastián og Valladolid samt handlet spanske merker til salgs i Londons butikker.
Og nanny’en ser ut til å vite hvor man finner søte kvalitetsklær til en rimelig penge. Kjolen prinsesse Charlotte bar på bilder henne mor Kate Middleton, publiserte da hun var sju måneder gammel, er laget av et spansk firma som har fem butikker i Madrid, Valladolid, Sevilla og Valencia. Med en prislapp på beskjedne 21 euro, tok det ikke lang tid fra bildene ble publisert til bestillingene raste inn. Det hører ifølge El País med til historien at den vesle bedriften bare hadde nok stoff til å sy 20 slike kjoler til. (Du kan se bildene her: https://elpais.com/elpais/2015/12/04/inenglish/1449226357_101479.html?rel=mas)
Noen måneder tidligere ble forresten det første offisielle bildet av lille Charlotte publisert. Der hadde hun på seg en hvit lue, også denne gangen et spansk produkt, designet og håndstrikket av et firma i San Sebastián.
Men størst av alt er… sport
Engelskpråklige El País på nett omtaler altså nokså forskjellige emner, det burde finnes noe for enhver smak. I tillegg til omfattende dekning av utviklingen i Katalonia behandler dagens utgave for eksempel bekymring for soppangrep på eiketrær som kan få konsekvenser for iberisk skinkeproduksjon; spansk våpeneksport som når nye høyder; og ulike temaer fra Spanias historie.
Det er kanskje ett tema El País faller litt igjennom på, og det er sport. I begynnelsen av denne artikkelen spurte vi om du vet hvilken spansk dagsavis som har flest lesere. El País er størst i opplag, men ”bare” nest størst målt i antall lesere. Riktig svar på spørsmålet om mest leste avis er Marca – og den avisen dekker sport, og bare det. Fotball i særdeleshet, så klart.
Sportsavisen kommer ut hver dag, året rundt. Den begynte riktignok som en ukeavis i 1938, midt under den spanske borgerkrigen, men allerede fra 1942 ble den en dagsavis. To og en halv million lesere kan Marca skilte med per utgave! I tillegg har utgiverne en radiostasjon som sender sport 24 timer i døgnet! El País med hovedvekt på politikk og samfunnsliv blir nesten som ”småavis” å regne i sammenligning. Så kan man selv spekulere på hva de ulike publikasjonenes størrelse sier om den ”spanske folkesjela.”
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.