Ekko: Andre takter om ”klimaflyktninger”
Skandinaver som tilbringer tid i Spania, sparer helsevesenet i hjemlandene for millionbeløp. ”Klimaflyktninger” holder seg spreke lenger og har gjerne et rikere sosialt liv enn de ville hatt vinterstid i nordligere strøk. Hørte du programmet Ekko på NRK radio sist fredag? (Vi har lenke til slutt i denne artikkelen, dersom du gikk glipp av innslaget.) Programmet handlet om nordmenn som holder til på Costa Blanca hele eller deler av året. Og her var det langt fra bare gjenlyd av gamle fordommer som ble presentert.
Skjønt programmet ble innledet med et knippe spørsmål som de fleste skandinaver med tilknytning til Costa Blanca nok er godt kjent med. ”Er norske Spania-migranter en gjeng late soltilbedere som holder seg for seg selv, og som verken vil lære seg spansk eller bli kjent med lokalbefolkningen?”
Men til forskjell fra en del av mediedekningen i senere år, kom mennesker med faktisk kunnskap om og egen erfaring fra Costa Blanca til orde i fredagens ”Ekko”-sending.
Først ute var universitetslektor ved Universitetet i Stavanger, Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo. Hun har i en årrekke studert norske og svenske ”sirkulerende migranter” – det er det forskeren kaller folk som bor deler av året i Spania og deler i nordlige strøk. 19. mars i år forsvarte hun sin doktoravhandling om samme tema. I ”Ekko” kunne hun fortelle at de fleste nordmenn som oppholder seg i Spania over tid, gjør det fordi de selv (eller de som de bor sammen med) har helseutfordringer som blir lettere å håndtere i et tørt og varmt klima.
Alminnelige kroniske lidelser som revmatisme, hjerteproblemer, astma, kols og allergier er gjerne betydelig enklere å leve med på slike sydlige breddegrader. Costa Blanca har omtrent 300 mm. nedbør per år – Bergen får til sammenligning ti ganger mer, altså rundt 3000 millimeter nedbør i et ganske alminnelig år.
Det er altså ikke umulig at nordboere som oppholder seg i Spania i større grad enn mange, tar ansvar: Både for egen helse og for at helse- og trygdebudsjetter i hjemlandet holdes lavere enn de ellers kunne ha vært. Kanskje noe å tenke på for folk som er raskt ute med å mene noe om de av oss som holder til på Costa Blanca?
Mer sosialt
Forskeren pekte også på at klimaet antagelig gjør det mulig å klare seg på egen hånd og være selvstendig lenger enn i strøk med tøffe vintre. Cardozo mener bildet som ofte tegnes av nordmenn i Spania er veldig forenklet og legger vekt på problemer som ikke er representative for de som bor her.
Det er et syn sjømannsprest i Albir-Villajoyosa, Trine Færevåg, også ga uttrykk for i samtale med Ekkos programleder Ellen Wesche Guttormsen: ”Jeg skulle ønske det oftere kom frem at i Spania lever folk som er her, livene sine omtrent som i Norge, men noen blir mer sosiale og aktive.” Presten ga uttrykk for at nordmenn i Spania føler seg urettferdig behandlet i medier, hun mente det er manglende forståelse i deler av mediene for at man kan ha et mye bedre liv, helsemessig og på andre måter i Spania.
Trivsel og et aktivt sosialt liv var tema også hos andre Spania-boere som kom til orde i programmet. Olaug Marø som leder Den norske klubben Alacant i Santa Pola (http://www.dnka.eu/), ga filmer og tv-programmer en stor del av skylden for det ufortjent dårlige ryktet hun mener nordmenn i Spania har fått.
Jarle Rundhaug med mer enn 20 års fartstid på Costa Blanca, er leder i den norske klubben i Torrevieja og kunne fortelle at ”nordmenn i utlendighet” har omsorg for og hjelper hverandre, uten at det behøver å bety at de isolerer seg fra det spanske lokalsamfunnet (Den norske klubben i Torrevieja, finner du her: http://dnkto.com/). Gode naboer finnes blant mange nasjonaliteter, og Rundhaug påpekte det mange andre skandinaver også opplever, at spanjolene er flinke til å passe på naboene sine.
Men de snakker jo ikke spansk?
Forsker Cardozo fra Universitetet i Stavanger har fulgt nordmenn og svensker på Costa Blanca over tid, og hun kunne i ”Ekko” langt på vei avlive myten om at nordboere ikke er interessert i å lære seg spansk. De aller fleste som flytter til Spania, har ambisjoner om å lære seg språket. Av ulike grunner butter det i mot for en del, men det finnes et enormt og økende tilbud av kurs for å lære seg spansk, både i Norge, i Spania og på nettet. (Se for eksempel våre artikler: Mi vida loca og Anki.)
De som flyttet til Spania for en del år siden og folk i yrkesaktiv alder, som det faktisk er mange av etter hvert, har ofte lært seg spansk. Eldre, med ingen eller lite fremmedspråkundervisning i skolegangen, sliter gjerne mer. Manglende språkkunnskaper til tross, klarer de seg ofte godt sosialt og i dagliglivet. Engelsk fungerer som et fellesspråk for folk fra en rekke nasjonaliteter på Costa Blanca, og det finnes oversetter- og tolketjenester i situasjoner der man trenger det.
På høy tid med et nytt bilde?
”Hva slags bilde har du av norske klimaflyktninger i Spania? Ser du for deg en gruppe trygdemottakere i sola med hver sin billige spanske halvliter i hånda? Og som bare snakker norsk, spiser norske kjøttkaker, gir ut egne aviser og har egne klubber hvor de dyrker norsk kultur.” Slik ble fredagens Ekko-sending på NRK innledet.
Med 750.000 norske og 600.000 svenske passasjerer som reiser til eller fra Alicante flyplass hvert år, er det kanskje på tide å nyansere bildet av nordboere på Costa Blanca? (Se vår artikkel: Veksten i antall livsnytere og forretningsreisende til Alicante fortsetter.)
Tør vi foreslå en ny versjon: ”Hva slags bilde har du av norske klimaflyktninger i Spania? Ser du for deg en gruppe ganske alminnelige mennesker, ikke så ulik deg selv? Som snakker norsk/svensk/dansk, forsøker etter beste evne å lære seg spansk, tar ansvar for egen helse, sparer de hjemlige helse- og trygdebudsjettene for store beløp, tar vare på sine landsmenn og naboer fra andre land, og er opptatt av å lære seg det de kan om spansk kultur og historie?”
Bare spør oss i Oliven & Poteter: De aller mest leste artiklene her på bloggen handler nettopp om spansk språk, kultur og historie.
Hilsen Oliven & Poteter!
Følg oss på: www.Olivenogpoteter.com
Send oss noen ord: olivenogpoteter@gmail.com
Facebook: www.Facebook.com/Olivenogpoteter
Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.