Spania og Norge i vinter-OL: Blir det gull til Spania i år?

For nordmenn med tilknytning til Costa Blanca er neppe vintersport det vi først og fremst forbinder med Spania. Men Spania har faktisk vært en særdeles trofast traver i vinterlekene. Visste du at landet har sendt idrettsutøvere til hver eneste Vinterolympiade siden 1936? Og i år kan det bli gull!

Med skarve 5 millioner innbyggere topper Norge medaljelisten i Vinter-OL. Noe skal vi da ha igjen for all snøen og isen vi må bale med! Norske idrettsutøvere har vunnet hele 329 medaljer gjennom tidene. For å sette det litt i perspektiv: Nr. 2 på listen, USA, har med sine 325 millioner innbyggere ”bare” kapret 282 medaljer. På tredjeplass finner vi Tyskland med totalt 228 medaljer i Vinter-OL.

Til tross for at de har sendt idrettsutøvere til hver eneste vinterolympiade de siste 82 årene har Spania så langt måttet nøye seg med ett eneste gull og en bronsemedalje.

I dag, fredag, åpnet de XXIII olympiske vinterlekene i PyeongChang, Sør-Korea. Norge har som vanlig sendt en stor delegasjon – 109 aktive i alt – i håp om å hente hjem edelt metall. Spania stiller med en langt mer beskjeden tropp på 13 utøvere som konkurrerer i fem ulike grener, blant annet langrenn.

I Norge vil sportssendingene ha sterke innslag av langrenn, skiskyting, hopp, kombinert og lange skøytedistanser – grener som er uhyre populære i hjemlandet, men som sjelden dominerer TV-skjermene i de fleste andre deltagerland.

Det blir nok langt flere medaljer til Norge enn til Spania også denne gangen. Men Spania kan meget godt stikke av med gull i en av de største og aller mest publikumskjære grenene på verdensbasis, nemlig kunstløp.

https://en.wikipedia.org/wiki/Javier_Fern%C3%A1ndez_(figure_skater)

Ikke mindre enn tre spanske kunstløpere deltar i årets OL, to menn og en kvinne, og har du ikke notert deg navnet Javier Fernández López ennå, så er det på høy tid. I en alder av 26 år har Fernández allerede blitt europamester seks ganger på rad, og han ble verdensmester både i 2015 og 2016.

Likevel var det ikke Fernández, som nå bor og trener i USA, som ledet den spanske troppen under åpningsseremonien i PyeonChang. Den æren fikk snøbrettkjøreren Lucas Eguibar, også han et medaljehåp for Spania.

Her i gården skal vi heie frem både norske og spanske idrettsutøvere de neste par ukene. Vi håper å kunne feire spansk gull i kunstløp – en gren Norge ikke har gjort seg bemerket i siden Sonja Henie.

 

Hilsen Oliven & Poteter!

Følg oss på:                      www.Olivenogpoteter.com

Send oss noen ord:      olivenogpoteter@gmail.com

Facebook:                        www.Facebook.com/Olivenogpoteter

Vi publiserer nye artikler hver mandag og fredag. Noen ganger litt oftere.