Folk og riker i Iberia gjennom tidene

Mange har ønsket kontroll over den iberiske halvøya. Området vi i dag kjenner som Spania og Portugal, er strategisk plassert sydvest på det europiske kontinentet, mellom Middelhavet og Atlanterhavet, delvis beskyttet av fjellkjeden Pyreneene i nord. Men de naturlige barrierene har ikke avskrekket eventyrere, handelsfolk og erobrere fra å dra mot landet.

Naturressurser som skog, mineraler og dyrkbar mark har trukket. Beskyttede havner og muligheten for kontakt med nye folkeslag i nord, sør, øst og vest lokket også. Handel, folkevandring, og herskere på erobringsferd har bidratt til en rik historie full av kriger og konflikter.

Selv forskerne er uenige om visse folk, sivilisasjoner, riker og tidsperioder men vi har allikevel forsøkt å gi et så godt bilde som vi kan av tilgjengelig material. Har du kommentarer, innspill eller spørsmål til oversikten så ta kontakt med oss på olivenogpoteter@gmail.com.

Før år 4000 f. Kr.

Vil du lese mer om de tidligste folkene i Spania kan du klikke her (artikkel i El Pais):
New discovery fills gap in Atapuerca’s history of human evolution
eller du kan lære mer om de tidligste folkeslagene i Spania ved å besøke museet i Burgos som er tilegnet menneskets utvikling: Museo de la Evolución Humana. Eller gå til: https://www.atapuerca.org/.

I Atapuerca har man funnet rester etter flere tidlige typer mennesker.

I Altamira og flere andre steder i nord finnes flotte hulemalerier.

Asturias har flere huler med malerier som strekker seg så langt tilbake som 20.000 f.Kr.

Kartet viser noen av stedene i Spania der man har funnet spor etter mennesker og deres aktiviteter. Det være seg benrester, skjellsmykker, hulemalerier eller jordbruk.

I Cueva de los Aviones, Murcia, har man funnet skjellsmykker og rester etter neandertalere.

I Andalusia finnes både huler med malerier og tidlige tegn på jordbruk.

I Baskerland, nært opp mot Pyreneene, har man funnet hulemalerier som er opptil 25.000 år gamle.

Her kan du lese mer om: Spanias tidligste historie.

Mellom år 4000 f. Kr. og år 3000 f. Kr.

Landets første navngitte sivilisasjon oppstår. Mer eller mindre samtidige sivilisasjoner eksisterer, men vi vet fortsatt lite om disse. Kopper blir utvunnet og brukes til å lage ulike typer våpen og andre redskaper.

Los Millares er en tidlig sivilisasjon/rike som hadde tilholdssted i provinsen Almería. Det er funnet spor av den som dateres så langt tilbake som 3.400 år f.Kr. (kanskje 3.200 f.Kr.).

Los Millares er en tidlig sivilisasjon/rike i sydøstre Iberia.

Samtidige siviliasjoner med Los Millares er funnet på steder som Los Silillos og Cabrera uten at vi har mye informasjon om disse samfunnene (ennå).

Mellom år 3000 f. Kr. og år 2000 f. Kr.

Tidlige kulturer i landet fortsetter å utvikle seg og vi ser etterhvert de første urbane sentrene dukke opp. Iberia kan ha gitt opphav til den europeiske klokkebegerkulturen, men forskerne strides fortsatt om dette.

Los Millares sivilisasjonen fortsetter til omtrent år 2.250 f.Kr.

El Argar er arvtageren til Los Millares og holder til i samme område, men er betydelig større i utstrekning.

Los Millares og samtidige sivilisasjoner utvikler seg. El Argar kom til å overta for Los Millares etter et opphold i tidslinjen vi ikke helt kan forklare ennå.

Klokkebegerkulturen oppstår rundt 2.800 f.Kr. og er kjent på grunn av en viss type keramikk formet som opp-ned vendt klokke. Et klokkebeger. Kulturen varer til mellom 2.300 f.Kr. og 1.800 f.Kr.

Mellom år 2000 f. Kr. og år 1000 f. Kr.

El Argar er den neste kulturen vi kjenner en del til. De kan ha vært arvtakerne til den østlige delen av Los Millares-sivilisasjonen. El Argar vet hvordan man lager det langt sterkere metallet bronse som er en legering av kopper og tinn.

El Argar fortsetter som arvtager til Los Millares. El Argar blir den første sivilisasjonen i Iberia som vet hvordan man lager bronse.

El Argar og samtidige andre samfunn. Disse samtidige samfunnene vet vi fortsatt veldig lite om.

Andre samtidige samfunn med El Argar er blant andre:

Motillas, Cogotas I, Montelavar, Atalaia og Vila Nova de São Pedro i Portugal.

Mellom år 1000 f. Kr. og år 0

I denne perioden dukker flere sivilisasjoner opp i landet, men vi ser også nye folkeslag komme til Iberia. Kelterne kommer landveien over Pyreneene mens både Fønikere med sete i dagens det østre middelhav og deres senere arvtakere kartagerne, grekere, romere og til med et vandrende folkeslag med opphav i dagens Danmark (Kimbrere) setter sine preg på området. Verden blir plutselig større og internasjonale markeder for iberiske produkter åpner seg.
Kelterne kom til Iberia over Pyreneene fra ca år 1000 f.Kr. og slo seg ned i nord og vest på halvøya. Keltiske bosetninger har ofte -briga i navnet.
Grekerne kom sjøveien og handlet tidlig med Iberia. Konkurransen med Kartagerne gjorde at grekerne i stedet etablerte kolonier helt i nord-øst.
Turduliene ble tidlig ansett å være slektninger av turdetanerne men har av senere historikere blitt sett som keltere. Kanskje var de en kombinasjon.
Fønikerne kom sjøveien og handlet fra 1100-tallet f.Kr med lokalbefolkningen før de etablerte kolonier på 900-tallet f.Kr. i Cadíz, vest for Gibraltar-stredet.
Kartagerne overtok fønikernes kolonier i Iberia. Men, det var ikke før konflikten med Rom eskalerte på 200-tallet f.Kr. at de erobret mer innlands.
Romerne invaderte Iberia i 218 f.Kr., starten av den 2. puner-krigen. Grunnen var at kartagerne hadde beleiret og erobret Saguntum, Roms allierte.
Tartesserne etablerte en avansert kultur fra 900 f.Kr. ved utløpet av elven Guadalquivir og omegn. Mineral-ressursene gjorde dem attraktive.
Turdetanerne ble ansett å være tartessernes arvtagere sydvest i Iberia og var ifølge Herodutus den mest avanserte kulturen på halvøya.
Kimbrere var en germansk stamme fra Jutland (Jylland) som vandret gjennom Europa og raidet i nord-Iberia der de ble beseiret og returnerte til Gallia.

Kartene av Spania har vi fått låne av Flashpoint History som produserer videoer om viktige slag, epoker og riker. De kan du finne på youtube.

Mellom år 0 og år 1000 e. Kr.

Det er de store folkevandringenes tid og på tross av Iberias vestlige beliggenhet unngår man heller ikke her effektene av dette. Germanske stammer som Vandaler, Vestgotere og Frankere strømmer inn over Pyreneene mens Bysantinere og Maurere kommer sjøveien. Den internasjonale handelen akselerer og nye produkter fra ulike andre deler av verden begynner å finne veien til Iberia. Men handelen leder også til konflikter med sikte på kontroll av ressurser og leder også til introduksjon av nye sykdommer som pesten under den Bysantinske keiseren Justinians tid. Perioden ser også starten på de første kristne kongedømmene som senere skal komme til å spille en dominerende rolle i Europa.
Grekerne hadde kolonier i Iberia helt frem til år 49 e.Kr. Romerne overtok grekernes landområder tidlig i det nye årtusendet, men ble selv angrepet.
Vandalene vandret over Pyreneene i 409 e.Kr. sammen med alanere og svebere. Vandalene og alanerne ble tvunget ut av Iberia etter bare 20 år.
Bysantinerne, nå det øst-romerske riket, invaderte Iberia i 546 e.Kr. i et forsøk på romersk gjen-erobring. De forble i området frem til år 624 e.Kr.
Kongedømmet Pamplona (senere Navarra) ble grunnlagt i 824 e.Kr. i de nordvestre Pyreneer i frontlinjen mellom maurere og frankere.
León ble grunnlagt i 910 e.Kr. av asturiske prinser. I 924 e.Kr. overtok de Asturias og flyttet hovedstaden i det nye og større riket til León.
Romerne hadde kontroll over det aller meste av Iberia, men intern strid og de store folkevandringene fra øst foråsaket det vestlige Romerrikets fall.
Svebere kom til Iberia samtidig med alaner og vandaler. De etablerte sitt rike i nordvest inntil de i 585 e.Kr. ble annekterte av Vestgoterne.
Maurerne invaderte det vestgotiske riket i Iberia i 711 e.Kr. og tok over det aller mest av landet. Maurerne forble i landet helt frem til 1492 e.Kr.
Vikinger har besøkt Iberia flittig men ikke etablert permanente baser. De kom først i 844 e.Kr. og raidet etterhvert nesten hele kystlinjen inkl. Balearene.

Frankerne raidet tidlig inn i Iberia men etablerte seg ikke permanent. De har siden 500-tallet hatt innflytelse i de nord-østre delene av halvøya.
Vestgoterne invaderte Hispania med støtte fra romerne i 416 e.Kr. De tok over hele Iberia og holdt området frem til maurerne invaderte i 711 e.Kr.
Asturias var det første kristne kongeriket som oppsto (ca 720 e.Kr.) etter maurernes invasjon. I 924 e.Kr. ble riket innlemmet i kongedømmet León.
Galicia har tidvis vært et uavhengig rike og ble etablert ved arve-oppgjør i 910 e.Kr. Riket var uavhengig i to andre, korte perioder før år 1000.

Kartene av Spania har vi fått låne av Flashpoint History som produserer videoer om viktige slag, epoker og riker. De kan du finne på youtube.

Mellom år 1000 e. Kr. og år 2000+ e. Kr.

Etter opprivende og kaotiske perioder med både korståg, svartedød og frekvente konflikter mellom rikene på halvøya ble det omsider mulig for et mer eller mindre samlet rike å se utover egne grenser. Oppdagelsene av nye områder og nye handelsveier ga det som skulle bli Spania (men også Portugal) en gullalder på flere hundre år. Kolonier på flere kontinenter, nye ressurser i form av planter, metaller, mennesker og kunnskap ga en stor økonomisk “boost”. Men store internasjonale ambisjoner gikk over tid til dels på bekostning av eget land i form av manglende investeringer, utvikling og modernisering der det samlede Spania gikk fra å være den dominerende makten i Europa og verden til å bli kalt kontinentets syke mann. Men fra 1978 ble Spania et demokrati med deltakelse i det internasjonal samfunn som har jobbet hardt for å skape et moderne samfunn med en moderne økonomi.
Frankernes innflytelse i nord-østre Iberia fortsatte. De tok Menorca i 1756 og Napoleon invaderte og tok styringen i Spania mellom 1808 og 1813 e.Kr.
Vikingene returnerte flere ganger som raidere frem til utpå 1050-tallet e.Kr. og deretter ytterligere noen ganger som korsfarere på 1100-tallet e.Kr.
Aragón var en del av Navarra og ble etablert i 1035 e.Kr. Aragón bestod frem til unionen med Kastilla men ble formelt oppløst 1707 – 1715 e.Kr.
Et tidligere fylke under Asturias fra midten av 800-tallet. Etablert i 1139 e.Kr. etter løsrivelse fra León. Portugal ble republikk i 1910 og er det fortsatt.
Mallorca var et tidligere taifa-rike som ble erobret av Aragón og etablert som eget kongedømme i 1231 e.Kr. Oppløst i 1715 e.Kr. i Nueva Planta-dekretene.
Maurerriket i Iberia endret seg mye og fikk sin slutt i 1230 e.Kr. I 1250 e.Kr. var Emiratet Granada det eneste gjenværende muslimske riket.
Galicia hadde to korte perioder med uavhengighet på 1000-tallet. Den korteste varte bare noen måneder i året 1230 e.Kr.
Kastilla, en del av León, ble et eget kongedømme i 1065 e.Kr. Kastillas union med León og senere Aragón etablerte, de facto, Spania i 1479 e.Kr.
Kastilla og León ble etablert i 1230 e.Kr. og fortsatte sin ekspansjon. I 1479 e.Kr. etablerte de, de facto, Spania gjennom en union med Aragón.
Et tidligere taifa-rike, tidvis uavhengig. Kastilla tok etterhvert over og etablerte et bispedømme i 1258 e.Kr. som noen ser som starten på et kristent Murcia.
Pamplona/Navarra ble invadert av Kastilla/Aragon i 1512 e.Kr. og delt i to. Nedre ble overtatt av frankerne og Øvre innlemmet i “Spania”.
León ble det dominerende riket i nordvest. I 1230 e.Kr. gikk León inn i union med Kastilla som inntil da hadde vært et fylke/län i samme kongerike.
Et tidligere taifa-rike. Uavhengig rundt år 1100 e.Kr. under El Cid? Senere underlagt Aragón og oppløst under Nueva Planta-dekret i 1707 e.Kr.
Emiratet Granada, etablert i 1230 e.Kr., var det eneste muslimske riket igjen i Iberia fra 1250 e.Kr. I 1492 e.Kr. var det slutt for også dette riket på halvøya.
England invaderte og tok Gibraltar i 1704 e.Kr. og Menorca i 1708 e.Kr. Menorca ble overlatt Spania i 1802 e.Kr. mens Gibraltar fortsatt er britisk.

De facto etablering i 1479 e.Kr. gjennom giftermål mellom Isabella og Ferdinand.

Nueva Planta-dekretene, signerte mellom 1707 og 1716 e.Kr., etablerte et felles kongerike, Kastilla.

Spanias første grunnlov i 1808 e.Kr. var et fransk initiativ.

Spansk grunnlov utarbeidet i 1812 e.Kr. m/bl.a. generell stemmeret for menn, offentlig skole og pressefrihet.

Kongelig statutt av 1834 under dronning Maria Christina.

Grunnloven av 1837 ble delvis erstattet av dekreter mellom 1840 – 1843 e.Kr.

Grunnloven av 1845 e.Kr. introduserte begrenset stemmerett, vektet etter samfunns-status.

Forslag til ny grunnlov i 1856 e.Kr. ble aldri godkjent.

Spania har hatt mange samlingsforsøk gjennom historien. Etter mange forsøk fikk landet dagens demokratiske grunnlov godkjent i 1978 e.Kr.
Spanias våpenskjold bærer preg av en kompleks historie. Du kan lese mer om det spanske våpenskjoldet her.

Ny grunnlov ble i innført i 1869 e.Kr. Parlamentet ble valgt ved generell mannlig stemmerett.

Grunnloven av 1873 etablerte Spania som republikk for første gang. Republikken kollapset før grunnloven ble innført.

Grunnlov av 1876 e.Kr. etablerer igjen generell stemmerett for menn fra 1890-tallet.

Diktatur, Primo de Rivero, fra 1923 til 1930 e.Kr.

Spanias 2. republikk ble etablert i 1931 men ble erstattet da republikanerne tapte borgerkrigen.

Franco innførte diktatur i 1938 og brukte middelalderske “fueros” som grunnlov.

Grunnlov av 1978, landets første demokratiske grunnlov.

Kartene av Spania har vi fått låne av Flashpoint History som produserer videoer om viktige slag, epoker og riker. De kan du finne på youtube.