Kriger og Slag i Spansk Historie

Spanias historie er kompleks og full av konflikter. Mange steder har det vært en kamp om hvem som skulle komme til å samle landet til ett rike med både interne og eksterne konfliktlinjer men også en kamp mot utenforstående som ville ha hele eller en bit av landet. Her har vi samlet informasjon om ulike kriger og slag i form av videoer, websider og fra andre kilder. Videoene har som oftest engelske kommentarer.

Maurerne Invaderer

I denne oversikten tar vi for oss viktige slag mellom rikene i datidens Iberia, eller Hispania som romerne kalte det, og som vestgoterne styrte fra ca 416 e. Kr. Da maurerne invaderte i 711 e. Kr. møtte de et rike preget av interne konflikter og en underutviklet økonomi.

Slaget ved Guadalete år 711 e. Kr.

Nesten 300 år etter at de tok makten i landet romerne kalte Hispania, ble vestgoternes herredømme over Iberia utfordret av maurerne. Etter å ha raidet deler av Iberia-kysten gjennom flere år, invaderte de fra Nord-Afrika i 711 e.Kr. Til å begynne med kom de over det vi i dag kaller Gibraltar-stredet (som vikingene senere kalte Norvasund) med en relativt beskjeden mengde soldater. Styrkene var en kombinasjon av arabere fra Umayyadenes kalifat med sete i Bagdad og soldater fra Nordvest-Afrikanske berberstammer. Det første viktige slaget sto mellom den vestgotiske kongen Roderic og den muslimske hærføreren Tariq ibn Ziyad. Ikke mange år senere var det meste av landet under de invaderende styrkenes kontroll og bare små områder med asturere og baskere helt nord i Iberia klarte å bremse erobrerne. Men, de la samtidig et spinkelt grunnlag for gjenerobring. Hispania kom fremover til å bli kjent som Al-Andalus.

Du kan se og høre mer om bakgrunnen for invasjonen, partene og hvordan slaget ved Guadalete gikk for seg i denne engelskspråklige youtube-videoen fra BazBattles. (Klikk på bildet over)

Slaget ved Covadonga ca. år 722 e. Kr.

Etter at muslimske styrker anført av den berbiske hærføreren Tarik krysset Gibraltarstredet fra Nord-Afrika i 711 e.Kr. tok det ikke mange årene før de hadde lagt under seg det meste av den iberiske halvøya. Asturias som ligger nordvest på den iberiske halvøya, er fra naturens side et sted hvor det er mulig å holde stand mot invasjonsstyrker. Regionen ligger beskyttet av de kantabriske fjellene. Her holdt deler av den tidligere adelen stand og blant dem fantes den vestgotiske ridderen Don Pelayo (også kalt Pelagius).

I spansk historiefortelling er den mest utbredte versjonen at konflikten med maurerne var av ren religiøs natur: kristne visigoter (også kalt vestgotere) og etterkommere etter keltiberere i konflikt med muslimer.  Men, det er ikke urimelig å anta at konfliktene også hadde territoriale aspekter. I fortellingen om Reconquistaen representerer året 722 e.Kr. et historisk vendepunkt – det året lykken snur for det kristne Spania. Og det er her med base i den hellige grotten i Covadonga i det ganske avsidesliggende Asturias det hele tar til. Fra da av vokser den kristne motstanden ifølge denne beretningen jevnt og trutt, helt til de siste muslimske herskerne drives ut av det spanske fastlandet i 1492. Les hele artikkelen her: Slaget ved Covadonga.

Du kan se og høre mer om bakgrunnen for invasjonen, partene og hvordan slaget ved Covadonga gikk for seg i denne engelskspråklige youtube-videoen fra BazBattles. (Klikk på bildet over)